6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Juliya_Ka).
Krupica je vhodná na prípravu mnohých jedál. Od zlatistých koláčov až po halušky s omáčkou a známu mliečnu kašu. Nedávno som z nej pripravila koláč, ktorý sa takmer rozplýval v ústach a bol nádherne nadýchaný.
Kto by si pomyslel, že krupica, ktorá sa používa najmä na mliečnu kašu, môže byť základom pre čarovný koláč. Milovníkov dezertov si získa svojím sladkým a lepkavým základom, vlhkým stredom a jemnou štruktúrou pripomínajúcou nadýchaný tvarohový koláč. Jeho príprava je tiež triviálna.
O aký druh krupicového koláča ide? Vyskúšajte ho a stane sa vaším obľúbeným receptom
Nie každý sa púšťa do domáceho pečenia, často zo strachu, že urobí „nepodarok“. Ukazuje sa, že nepotrebujete špeciálne vybavenie ani zručnosti, aby ste pripravili krásne nadýchaný koláč, ktorý poteší všetky chute. S týmto citrónovým koláčom na báze krupice jednoducho nemôžete nič pokaziť. Jeho príprava trvá len 20 minút a celé to vrátane pečenia zaberie menej ako hodinu. Podľa receptu pripravíte tortu približne na 10 porcií.
- 125 g mäkkého masla,
- 1 PL najemno nastrúhanej citrónovej kôry,
- 2 šálky práškového cukru,
- 2 vajcia,
- 2/3 šálky krupice,
- 1,5 šálky preosiatej múky,
- 1/2 šálky mlieka,
- 1/2 šálky citrónovej šťavy, scedenej,
- 1 malý citrón nakrájaný na tenké plátky.
Citrónová torta z krupice. Zo stola mizne rýchlym tempom a vychádza bez drobenia
Na prípravu koláča s výstižným názvom „citrónová torta“ potrebujete tortovú formu s hĺbkou 6 cm a priemerom 20 cm. Aby ste znížili pravdepodobnosť, že sa koláč rozpadne, môžete dno formy potrieť aj rozšľahaným bielkom. Uistite sa tiež, že ingrediencie majú izbovú teplotu.
- Predhrejte rúru na 180 °C/160 °C so zapnutým ventilátorom. Dno tortovej formy vymastite a dno a boky vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte maslo, citrónovú kôru a cukor na vysokých otáčkach, až kým nevznikne ľahká krémová hmota. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní šľahajte. Vmiešajte krupicu, múku a mlieko.
- Zmes rozotrite na pripravený plech. Pečieme 45 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Medzitým si pripravte citrónový sirup. Do hrnca na miernom ohni nasypte cukor, citrónovú šťavu a 1/2 šálky studenej vody. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor nerozpustí. Pridajte plátky citróna. Zvýšte teplotu a priveďte do varu.
- Plátky citróna preložte na tanier. Polovicu sirupu nalejte na koláč. Odložte na 15 minút. Vyklopte na tanier. Na koláč naaranžujte plátky citróna a podávajte so zvyšným sirupom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Koláč so slivkami a drobenkou. Je taký dobrý, že sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.