6.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/olepeshkina).
Mnoho ľudí si na raňajky vyberá jogurt. V skutočnosti je to jedna zo zdravších možností, ale veľa závisí od toho, s čím ho kombinujete. Ovocie, cereálie, najmä čokoládové, môžu mierne narušiť hodnoty, ktoré z tohto výrobku získate. Niektoré prísady však môžu jogurtu len pridať na „sile“. S čím sa ho teda oplatí kombinovať?
Prírodný jogurt – sólo alebo s prísadami?
Prírodný jogurt je mliečny výrobok, ktorý vzniká fermentáciou mlieka so špecifickými kultúrami baktérií. Je predovšetkým vynikajúcim zdrojom bielkovín. Podporuje budovanie a regeneráciu svalov. Obsahuje aj vápnik, ktorý je stavebným prvkom kostí a zubov, probiotiká, ktoré sú prospešné pre náš tráviaci systém, a vitamíny skupiny B.
Ak sa vylúčia alergie a intolerancia na bielkoviny kravského mlieka, prírodný jogurt je výborným nápadom na raňajky už od útleho veku. Avšak pridaním menej zdravých výrobkov, ako sú napríklad sladké čokoládové cereálie, zmeníme zdravé jedlo na jedlo, ktoré pre nás nemusí byť prospešné.
Preto stojí za to zvážiť, čo pridať do jogurtu, aby sme získali ešte viac úžitku pre naše telo.
Jedinečnou kombináciou môže byť pridanie trochy … škorice a kardamómu. Prečo sa rozhodnúť práve pre túto kombináciu?
Škorica a kardamóm. Dve magické ingrediencie, ktoré si podmania vlastnosti jogurtu
Škorica je aromatické korenie získavané z kôry stromov rodu Cinnamomum. Toto korenie má dlhú históriu používania v kuchyni aj v tradičnej medicíne.
Nie je to prekvapujúce, pretože vlastnosti škorice sú výnimočné a oplatí sa ich mať vo svojej kuchyni. V prvom rade je škorica bohatá na antioxidanty, ako sú polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť telo pred poškodením voľnými radikálmi.
Látky v škorici majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápaly v tele. Má tiež antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, čo pomáha bojovať proti infekciám.
Ako prísada do jogurtu môže mať tajnú zbraň – reguluje hladinu cukru v krvi a chráni pred srdcovými ochoreniami. V prvom prípade môže škorica zlepšiť citlivosť na inzulín a pomôcť udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. To môže byť prospešné pre ľudí s cukrovkou 2. typu alebo tých, ktorým hrozí toto ochorenie.
Pri podpore srdcovej činnosti škorica preukázala vlastnosti znižujúce LDL cholesterol (zlý cholesterol) a triglyceridy, čo podporuje kardiovaskulárne zdravie.
Vlastnosti škorice sa dajú ešte zlepšiť pridaním kardamómu do jogurtu. Je známy ako „kráľ korenia“. Vyrába sa zo semien rastlín z čeľade zázvorovitých, najmä z druhu Elettaria cardamomum. Má bohatú, intenzívnu chuť a je cenený v kuchyni aj v tradičnej medicíne.
Kardamóm má predovšetkým karminatívne vlastnosti, čo znamená, že pomáha znižovať plynatosť a môže tiež stimulovať vylučovanie tráviacich kyselín, enzýmov a žlče, čo napomáha procesu trávenia. Podobne, ako škorica, môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a môže pomôcť znížiť krvný tlak.
Kombinácia týchto troch produktov je teda akousi „superpotravinou“, ktorá reguluje hladinu cukru, podporuje srdce, reguluje krvný tlak a ovplyvňuje ďalšie rôzne funkcie nášho tela.
Po takýchto raňajkách môžeme mať oveľa viac sily a energie ako po sladkých raňajkách, napríklad po palacinkách.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na Slovensku obľúbený čaj. V zahraničí je jeho predaj zakázaný
Funguje lepšie ako ľanové semienko. Málo sa o ňom hovorí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.