9.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).
Cuketová omeleta je zaujímavým spestrením akýchkoľvek raňajok, keď vás už nudia vajíčka na mäkko, volské oko alebo praženica. Pokrm je naplnený mäkkou a jemnou zeleninou, vďaka ktorej sa rozplýva v ústach. Aby však nebola príliš mdlá, nechýbal v nej, samozrejme, syr. Vďaka tomuto doplnku sa vám podarí presvedčiť aj tých najmenších nejedákov, aby si dali tieto raňajky.
Aromatické raňajky vám môžu spríjemniť celý deň. A ešte viac, ak vám dodajú dobrú náladu a energiu do ďalšieho diania. Práve taká môže byť sýta a zdravá cuketová omeleta, ktorú sa oplatí zaradiť do vášho jedálneho lístka natrvalo.
Prečo jesť cuketu?
Na prípravu omelety budete samozrejme potrebovať cukety. Prečo ju jesť? Je to nízkokalorická zelenina, ktorá obsahuje len približne 17 kcal na 100 gramov. Má tiež nízky glykemický index. Dodáva telu veľkú dávku vlákniny, ktorá reguluje činnosť čriev, bojuje proti zápche alebo plynatosti. Navyše poskytuje pocit sýtosti – po cuketových raňajkách na chvíľu zmizne chuť na občerstvenie.
Z výživových hodnôt cukety treba spomenúť aj vitamín A, ktorý podporuje zrakový nástroj, vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, a vitamíny skupiny B, ktoré sa pocitovo starajú o nervový systém. Zelenina má vo svojom zložení aj množstvo minerálnych látok vrátane železa, draslíka, sodíka, vápnika a jódu. Okrem toho výborne hydratuje organizmus.
Cuketová omeleta – recept
Už viete, prečo by ste mali jesť zelenú zeleninu. Musíte uznať, že je v kuchyni veľmi všestranná. Cuketová omeleta je skvelý nápad na raňajky, obed alebo večeru. Môžete si ju jednoducho pripraviť podľa nasledujúceho receptu.
Ingrediencie:
- 500 g cukety
- 2 šalotky
- 8 vajec veľkosti L alebo XL
- 75 ml 33% smotany
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 3 lyžice masla
- čajová lyžička soli
- 1/2 čajovej lyžičky korenia
Spôsob prípravy:
Umyte cuketu a odrežte jej konce. Zeleninu nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami alebo na kuchynskom robote. Cuketu položte na tanier s niekoľkými vrstvami papierových uterákov, aby sa z nej dala odsať prebytočná voda. V prípade potreby uteráky vymeňte.
Šalotku nakrájajte nadrobno. Na panvici rozpustite maslo. Pridajte šalotku, cuketu a polovicu soli. Všetko za častého miešania smažte približne 7-8 minút, kým sa neodparí prebytočná vlhkosť. Vyberte a nechajte vychladnúť. V stredne veľkej miske zmiešajte vajcia, smotanu, korenie a zvyšnú soľ. Pomocou metličky šľahajte zmes, kým nie je ľahká a nadýchaná.
Cuketu vložte do vaječnej zmesi a krátko premiešajte. Celú zmes nalejte späť do misy a jemne uhlaďte vrch. Prikrytú cuketovú omeletu smažte na miernom ohni približne 3 – 5 minút a potom ju obráťte – napríklad tak, že ju prikryjete pokrievkou.
Pokrm posypeme strúhaným syrom. Pokračujte v smažení ďalšie 2 minúty. Omeletu podávajte horúcu, ihneď po príprave, najlepšie s čerstvými bylinkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.