9.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Cuketové placky sú chutným letným občerstvením. Sú univerzálne a dobre sa hodia ako zeleninová večera. Sú jednoduché na prípravu a stačí na ne len pár ingrediencií. Zistite však, čo robiť, aby sa po usmažení nerozpadli a vyšli dokonale chrumkavé.
Recept na cuketové placky nie je príliš zložitý ani pracný. Mnohí Slováci si preto tento chutný pokrm doprajú počas letnej sezóny, keď je táto zelená zelenina ľahko dostupná, lacná a najšťavnatejšia. Prečítajte si, ako pripraviť cuketové placky tak, aby sa nerozpadávali a boli dokonale chrumkavé. Nie je to až také ťažké.
Ako pripraviť cuketové placky?
Tento pokrm je naozaj jednoduchý na prípravu. Má málo kalórií, dodáva telu cenné mikroživiny a je jednoducho chutný. Ako pripraviť cuketové placky? Začnite prípravou správnych potravín.
Ingrediencie:
- veľká cuketa (približne 350-400 g),
- 2 vajcia veľkosti M,
- 4 PL pšeničnej múky,
- 1 PL 18% kyslej smotany
- stredne veľký strúčik cesnaku,
- hrsť nasekanej pažítky,
- štipka cukru,
- štipka korenia,
- 1/3 čajovej lyžičky soli,
- 4 lyžice rastlinného oleja (na smaženie).
Z uvedeného množstva ingrediencií vychádza približne 15 placiek. Cuketu dôkladne umyte a odrežte jej konce na oboch stranách. Nastrúhajte ju najemno do hlbokej misy. Nechajte chvíľu odstáť – ak sa nazbieralo veľa vody, trochu zlejte, ale neceďte. Nastrúhaná cuketa by mala byť vlhká. Cesnak ošúpeme a pretlačíme do misky. Rozšľahajte aj vajcia a pridajte nasekanú pažítku. Jemne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Potom pridajte ďalšie štyri polievkové lyžice pšeničnej múky a lyžicu smotany. Dochuťte soľou, korením a cukrom. Všetko opäť premiešajte, kým nevznikne jednoliata hmota.
Vyberte panvicu a nastavte pod ňu nízky výkon horáka. Počkajte, kým sa zohreje, a keď je teplá – nalejte do nej olej. Chvíľu počkajte, kým sa tuk zohreje. Veľkou lyžicou naberte cuketovú zmes na panvicu. Jedna lyžica stačí na jednu placku. Po vložení do panvice ju mierne sploštíme a vytvarujeme pokrm. Zvýšte teplotu a cuketové placky smažte približne tri minúty z každej strany (v prípade potreby kratšie alebo dlhšie).
Po smažení preložte cuketové placky na papierovú utierku a nechajte odtiecť prebytočný olej. Podávajte len tak alebo s kyslou smotanou, prírodným jogurtom, cesnakom, tzatziki alebo kôprovou omáčkou.
Čo urobiť, aby sa cuketové placky nerozpadli?
Cuketové placky by mali nielen chutiť, ale mali by byť aj správne vymiesené. Pozrite si niekoľko dôležitých krokov pri príprave pokrmu, ktoré môžu ovplyvniť správnu konzistenciu.
Prvým problémom je vysoká šťavnatosť cukety – ak je zmes príliš vlhká, placky sa budú rozpadávať alebo vyjdú málo nadýchané. Ako pripraviť cuketové placky, aby boli chrumkavé? Po nastrúhaní zeleniny najprv niekoľko minút počkajte a zbavte ju prebytočnej vody, ktorá sa nahromadila. Tekutinu môžete jednoducho vyliať z misy alebo cuketu preložiť do sitka a na chvíľu odložiť. Pamätajte však, aby ste zmes necedili, pretože musí byť trochu mokrá (aby placky neboli príliš suché). Keď sú všetky prísady v miske, musíte ich tiež dobre spojiť dohromady. Základ na placky by mal byť dobre vymiesený.
Okrem toho placky smažte na dobre rozohriatej panvici a v horúcom oleji – to zabezpečí, že neabsorbujú príliš veľa tuku a nestanú sa ťažko stráviteľnými a gumovými. Navyše, čím tenšie placky urobíte, tým by mali byť chrumkavejšie. Dávajte však pozor, aby ste ich nespálili.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.