10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Magdanatka).
Ruské pirohy miluje väčšina Slovákov a ich plnka je zvyčajne predvídateľná: tvaroh (alebo u nás bryndza), zemiaky a cibuľa a veľa korenia. Môj starý otec z blízkej dediny pri Ukrajine si pamätal inú chuť. Do plnky vždy pridával ešte jednu prísadu. Musím uznať, že pirohy s ňou chutia vynikajúco.
Ruské pirohy sú klasikou medzi slovenskými jedlami a veľa reštaurácií má na jedálnom lístku tieto chutné tvarohovo-zemiakové pirohy. Recept na ruské pirohy je veľmi jednoduchý a je naozaj ťažké ho pokaziť. To však neznamená, že sa nedá zdokonaliť. Môj zosnulý starý otec do plnky vždy pridával trochu čerstvej mäty. Usúdila som, že keď tak dobre chutia s mätou, stojí za to tento starý recept na pirohy tradovať. Nemýlila som sa – ruské pirohy s trochou tejto bylinky sú vynikajúce.
Ruské pirohy – recept z pohraničia
Ingrediencie na plnku:
- 400 g polotučného tvarohu,
- cca 300 g múčnych zemiakov,
- masť na vyprážanie,
- 1 stredne veľká cibuľa (alebo dve cibule, ak ňou chcete pirohy ozdobiť),
- soľ, hrubo mleté korenie, trochu muškátového orieška (nepovinné),
- niekoľko lístkov čerstvej mäty,
- prípadne vyškvarená nakrájaná slanina na ozdobu.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej pšeničnej múky,
- 1 šálka mierne vychladnutej prevarenej vody,
- rovná čajová lyžička soli,
- 2 lyžice masla.
Ruské pirohy s mätou. Spôsob prípravy:
- Samozrejme, začnite prípravou plnky. Zemiaky uvaríme v osolenej vode a pomelieme v kuchynskom robote. Pridáme tvaroh a osmaženú cibuľu. Dochutíme soľou a korením a pridáme muškátový oriešok. Lístky mäty nakrájajte nožnicami alebo ich nasekajte a pridajte k zvyšku. Zmes dôkladne premiešajte a odložte, aby sa ingrediencie spojili.
- Pripravte si cesto na pirohy. Na dosku na pečenie preosejeme múku. Do mierne vychladnutej prevarenej vody pridáme maslo a osolíme. Premiešajte a pridajte k múke. Cesto intenzívne miesime, malo by byť hladké a pružné. Potom ho rozdeľte na časti a každú časť rozvaľkajte čo najtenšie.
- Z cesta vykrajujte kolieska pomocou pohára alebo šálky. Potom do stredu každého kruhu vložte časť náplne. Potom pirohy pevne utesnite a vytvorte ozdobný volán.
- Ruské pirohy vhoďte do mierne osolenej vriacej vody. Varte po častiach približne 3 minúty od chvíle, keď sa objavia na povrchu.
Ruské pirohy chutia skvele s opraženou cibuľkou a vyškvarenou slaninou. Môžete ich podávať aj s kyslou smotanou. Môj starý otec vždy hovoril, že najlepšie sú smažené na panvici. Potvrdzujem jeho slová – ich chuť a vôňa je vstupenkou priamo do krajiny spomienok z detstva.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zelenú fazuľku na kyslo zabudnete. Zalejeme a podávame na večeru, rodina vylíže každý tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.