10.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív).
Alobal má v kuchyni mnohostranné využitie. Nie každý si uvedomuje, že strany alobalu sú rôzne a plnia rôzne funkcie, napr. pri pečení a grilovaní jedla. Ktorú stranu by ste si mali zvoliť, aby ste pripravili lepšie jedlá?
Alobal – strany. Ako sa líšia?
Alobal, ktorý sa nachádza snáď v každej kuchyni, má dve strany – lesklú a matnú. Tento rozdiel vyplýva z výrobného procesu a konkrétnejšie z jednej z jeho etáp – valcovania tenkých hliníkových listov, vykonávanom na veľkých strojoch. Niekedy sa valcujú dva listy, takže je možné získať fóliu s hrúbkou menšou ako 0,025 mm.
Lesklá strana alobalu odráža viac svetla a tepla, vďaka čomu je pri varení užitočnejšia: potraviny do nej zabalíme, aby zostali teplé. Matná strana alobalu absorbuje viac tepla, čo sa premieta do rýchlejšieho ohrevu jedla.
Ktorá strana alobalu je lepšia na varenie?
Ako sme už spomínali, ak do vnútra vložíme lesklú stranu alobalu, môžeme očakávať, že sa jedlo rýchlejšie uvarí alebo upečie. Oplatí sa na to pamätať napríklad pri pečení zemiakov alebo grilovaní mäsa.
Ak však chceme, aby sa jedlo pieklo pomalšie alebo rovnomernejšie, mali by sme lesklú stranu alobalu umiestniť von. Vďaka tomu sa bude teplo odrážať von. Tento postup sa nám bude hodiť napríklad vtedy, keď nechceme spáliť vonkajšie vrstvy jedla.
Výber strany alobalu môže byť dôležitý napríklad pri pečení rýb. Ak použijeme lesklú stranu smerom dovnútra, ryba si zachová viac vlhkosti a chuti a vďaka tomu pripravíme chutnejšie jedlo.
Alobal na grilovanie. Ktorú stranu alobalu si mám vybrať?
Alobal sa hodí aj pri grilovaní mäsitých jedál, čierneho nákypu, rýb alebo zeleniny. Ako pripraviť alobal na grilovanie? Stačí ho použiť rovnakým spôsobom ako pri pečení v rúre podľa vyššie uvedených rád. Tiež je dobré pamätať na to, že jedlo grilované v alobale by sa nemalo piecť, ale iba zohrievať na uhlí.
Alobalové strany v iných činnostiach
Ktorá strana alobalu je užitočnejšia, neplatí pre všetky kuchynské činnosti. To nevadí, napríklad pri skladovaní a zmrazovaní potravín. Lesklá aj matná strana zabezpečí ich základnú funkciu, teda správnu ochranu pokrmu.
Niektorí ľudia používajú alobal na balenie hrncov a panvíc pri varení na plynovom alebo elektrickom sporáku. Účelom toho je aj udržanie tepla, no na konkrétnej strane alobalu v tomto prípade veľmi nezáleží.
Uvedené príklady ukazujú, že výber konkrétnej strany alobalu je dôležitý len pri vybraných činnostiach, hlavne pri varení, grilovaní či pečení v rúre. Je pravda, že výberom inej ako odporúčanej strany, napr. na pečenie mäsa, veľa z chuti nestratíme, ale určite môžeme zlepšiť celý proces prípravy pokrmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tri spotrebiče neodpájajte z elektrickej siete. Žiadne úspory. Účty budú vyššie
Kam vyhadzujeme žiarovky? Až 60 percent Slovákov to nevie. Triedenie tohto odpadu je jednoduché
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.