10.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Iva Vagnerova).
Každý z nás má z detstva nejaké to utešené jedlo a pre mnohých z nás sú to, samozrejme, knedle. Veď august chutí po slivkách, malinách a jablkovom koláči. A práve slivkové knedle sú našou vstupenkou do spomienok na detstvo. Babičky nosili slivky v zásterách a pripravovali nám dobroty, na ktoré si pamätáme dodnes.
Slivkové knedle som si vždy spájala so začiatkom jesene. Ako malé dievča som sa rada vracala zo školy domov s vedomím, že moja babička pripraví na večeru sladké knedle. Dnes ich robím sama a vypracovala som si pomer, vďaka ktorému sú zemiakové knedle dokonalé – jemné, ale zároveň pevné. Na vrch sa dá pridať slivka jemne obalená v škorici a je to hotové.
Slivkové knedle – babičkina večera s medailou
Ingrediencie:
- Prílohy: 350 g varených zemiakov,
- 150 surových zemiakov,
- 1 veľké vajce,
- 100 g pšeničnej múky,
- 1 PL zemiakovej múky,
- štipka soli,
- čajová lyžička škorice,
- približne. 200 g zrelých sliviek,
- plochá čajová lyžička škorice,
- polievková lyžica kryštálového cukru (ak sú slivky dostatočne sladké, môžete ich dať menej).
Slivkové knedle – ako na to:
- Slivky dôkladne umyte a rozdeľte na polovice. Odstráňte semienka a polovice vložte do misy. Pridáme škoricu a cukor, dôkladne premiešame a na niekoľko minút odložíme.
- Uvarené zemiaky roztlačíme na hladké pyré alebo rozdrvíme v škrabke na zemiaky. Preneste ich do misy.
- Surové zemiaky nastrúhajte na jemnom strúhadle a pomocou gázy odstráňte vodu. Potom ich pridajte k uvareným zemiakom.
- Do misy so zemiakmi pridajte múku, vmiešajte vajce a začnite miesiť. Ak sa vám zdá konzistencia cesta príliš riedka, pridajte zemiakovú múku.
- Z vymieseného cesta odtrhávajte kúsky a v rukách z nich formujte guľky. Potom ich sploštíme a do stredu vložíme polovice sliviek. Potom knedle pevne uzavrite, aby sa počas varenia nezlepili.
- Pripravte si veľký hrniec a zohrejte v ňom vodu so štipkou soli. Keď voda začne vrieť, vhadzujte knedle po častiach a varte ich približne 3 – 4 minúty od chvíle, keď vyplávajú na povrch.
Takto pripravené knedle výborne chutia s kyslou smotanou. Ak chcete, môžete namiesto sliviek použiť mrazené jahody alebo maliny, vyprážané jablká nakrájané na kocky alebo dokonca domácu marmeládu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dajte ho do zemiakov a tie nebudú klíčiť celú zimu. Túto metódu mi prezradila moja babička
Určite to urobte v apríli v sade. Červivé slivky budú už len spomienkou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.