13.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik).
Sezóna sliviek sa práve začala a my si môžeme do sýtosti vychutnať šťavnaté ovocie. Vyrábame z nich vynikajúce džemy a marmelády, zaváraniny, napcháme ich do pohárov a zalievame sirupom. Ale to najlepšie, čo sa dá s týmto chutným ovocím urobiť, je, samozrejme, slivkový koláč. Recept je triviálny a dezert vyjde nadýchaný ako obláčik. Pred pečením sa však oplatí urobiť so slivkami jednu vec. Aby boli chutnejšie, mohli by sa trochu okúpať.
Slivkový koláč je vysnívaný dezert na letné a jesenné posedenia pri káve. Recept na slivkový koláč je triviálny, koláč krásne vykysne a je mäkký a nadýchaný. Predtým, ako pridám ovocie do misy so zmiešanými prísadami, ho však nechám trochu „vykúpať“ vo vlastnej šťave. Ako to robím? Ovocie umyjem a nakrájam na menšie kúsky (samozrejme, odstránim aj kôstky). Potom ich posypem niekoľkými lyžicami cukru a škorice. Premiešam ich a odložím bokom, aby cukor „vytiahol“ šťavu zo sliviek. Potom ich už len naaranžujem na koláč a šup s nimi do rúry. Tento koláč milujem s nehynúcou láskou a rovnako aj moji blízki.
Nadýchaný slivkový koláč. Tak sladký, ako máte radi
Ingrediencie:
- 2 šálky pšenčnej múky (najlepšie tortovej),
- 120 g masla,
- 5 vajec,
- 1 šálka cukru plus 2 PL,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- približne 800 g sliviek,
- 1 čajová lyžička škorice,
- 2 lyžice krupice.
Slivkový koláč – ako ho pripraviť:
- Najprv slivky dôkladne opláchnite a rozkrojte na polovicu. Odstráňte kôstky a slivky vložte do misy. Pridáme 2 lyžice cukru a škoricu. Dôkladne premiešajte, pričom cukor do sliviek takmer „vtlačte“. Odstavte, kým si pripravíte cesto.
- V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť. Múku preosejte do misy a zmiešajte s práškom do pečiva.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Počas miešania pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec tenkým prúdom prilejte rozpustené maslo.
- Pripravte si plech na pečenie a vymažte ho maslom, potom ho posypte krupicou alebo hrubou múkou, aby sa cesto počas pečenia neprilepilo. Nalejte doň cesto a zarovnajte vrch. Rozložte slivky a pridajte šťavu, ktorú pustili.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov. Slivkový koláč pečieme približne 45 minút, kým nie je na povrchu chutne hnedý a slivky nie sú skaramelizované. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
August a september sú najlepšie dni na prípravu tohto koláča, takže ak máte po ruke čerstvé, zrelé slivky, nečakajte a už teraz rozohrejte rúru. Vaši blízki vám budú klopať na dvere a okno, aby ochutnali tento nadýchaný dezert.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento rok nebudem robiť jablkový koláč, len tento. Vo vnútri nájdete sladkú ovocnú náplň
Tento koláč pripravíte zo surovín, ktoré už máte doma. Pred 20 rokmi ho robila každá mama a babička
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.