11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).
August je mesiacom, keď môžete ochutnať rôzne druhy chutného ovocia a zeleniny. Jednou z nich je tekvica, z ktorej sa dajú pripraviť nielen večere, ale aj sladké a slané nátierky. Ich príprava je taká jednoduchá, že ich budete robiť stále.
Koniec leta je časom, keď tekvice zapĺňajú nielen záhrady, ale aj pulty obchodov a podnecujú ku kulinárskym experimentom. Toto výnimočné ročné obdobie oplýva množstvom receptov, ktoré nielenže vnesú do našich domovov teplo a viac chutí, ale zároveň nám umožnia dlhšie si vychutnávať chute prírody. Medzi mnohými možnosťami, ktoré tekvica ponúka, je aj jedna mimoriadne chutná a všestranná pochúťka, ktorá sa výborne hodí k pečivu aj k raňajkovým toastom.
Reč je o tekvicovej marmeláde. Sladkej, hustej a aromatickej, ktorá poteší každého, kto ju ochutná. Príprava tejto marmelády je jednoduchá a jej použitie takmer neobmedzené. Môžete ju použiť na koláče, palacinky, vafle alebo ako sladkú nátierku na sendviče. Urobte si zásoby tejto lahodnej marmelády a vaša špajza bude mať novú chutnú pochúťku, ktorá vám spríjemní každý zimný deň.
Recept na tekvicovú marmeládu
Ingrediencie:
- 1 kg očistenej a na kocky nakrájanej tekvice
- 500 g cukru
- šťava a kôra z jedného citróna
- čajová lyžička škorice
- čajová lyžička mletého zázvoru
- štipka mletého klinčeka
- štipka soli
Spôsob prípravy:
- Tekvicu ošúpte, odstráňte semienka a nakrájajte na kocky. Vložte ju do veľkého hrnca.
- Pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru, škoricu, zázvor, klinčeky a soľ.
- Dôkladne premiešajte, aby sa prísady rovnomerne spojili.
- Hrniec postavte na sporák a za občasného miešania varte, kým sa tekvica nezačne rozpadávať a uvoľňovať šťavu, čo môže trvať približne 30 minút.
- Znížte teplotu a za pravidelného miešania pokračujte vo varení, kým sa tekvica úplne nerozpadne a zmes nezhustne na konzistenciu marmelády. Všetko varte ďalších 30-45 minút.
- Ak chcete mať hladkú konzistenciu, môžete zmes rozmixovať ručným mixérom na hladkú marmeládu.
- Hotovú marmeládu prelejte do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite a odložte do chladu.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Marmeláda je pripravená na okamžité podávanie, dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Figový džem je medzi domácimi zaváraninami skutočnou raritou. Ako ho pripraviť?
Tento recept som si priniesla z cesty do Francúzska. Palacinky mi ešte nikdy nevyšli tak dokonale
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.