11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olga Nayashkova).
Vajíčka sú popri sendvičoch pravdepodobne jednou z najobľúbenejších možností raňajok. Miešané vajíčka však nie sú to jediné, čím ľudia žijú. Recept na vajíčka, o ktorom budeme dnes hovoriť, je už roky raňajkovým hitom v hoteloch a moderných reštauráciách. Stačí, ak si dáte zovrieť vodu a rozbijete vajíčko – budete ich jesť každý deň.
Z vajec sa dá pripraviť množstvo chutných pokrmov. Robíme najrôznejšie miešané vajíčka, šaláty, na sviatky a oslavy ich plníme na mnoho spôsobov, v lete podávame na večeru vyprážané vajíčka so zemiakmi, ale stále zriedkavo robíme benediktínske vajcia. Tieto vajíčka, známe aj ako pošírované vajíčka, sú jednoducho dokonalé. Výborne chutia na toastoch, ako príloha k fazuli a špargli alebo k polievkam a vývarom. Ako pripraviť vajíčka pošírované? Nie je to zložité – stačí zovrieť vodu s trochou soli a octu a rozbiť do nej surové vajce. Potom chvíľu počkajte, kým bielok stuhne, a môžete jesť.
Vajíčka na toasty. Ideálne raňajky alebo popoludňajšie občerstvenie
Ingrediencie:
- 2 rožky rozkrojené na polovicu alebo 4 plátky chleba,
- 4 vajcia,
- 4 plátky parmskej šunky alebo inej aromatickej klobásy,
- rukola alebo špenát,
- lyžica octu,
- štipka soli.
Vajíčka Benedikt – ako na to:
- Chlieb opečte v hriankovači alebo na suchej panvici. V hrnci uvaríme vodu s octom a štipkou soli. Voda by nemala intenzívne vrieť.
- Potom urobte lyžicou vír a do stredu vložte rozbité vajce. Varte niekoľko okamihov, kým sa bielka úplne nezrazia. Vajíčko opatrne vyberte dierkovanou lyžicou a položte na tanier. To isté urobte aj so zvyšnými vajcami.
- Plátky šunky krátko opečieme na panvici (nie je to nevyhnutné) a položíme ich na opečený chlieb. Na šunku položte rukolu alebo špenát a potom vajce. Vajíčko môžete tiež poliať holandskou omáčkou.
Prečo je pri príprave varených vajec dôležitý ocot? Keď ho do vriacej vody pridáte len trochu, môžete si byť istí, že bielok sa nevyleje a zachová si pekný tvar. Ocot je dobré pridať aj do vajec uvarených natvrdo – ak sa vajce rozbije, bielok z neho nevytečie, ale zdvorilo zostane v škrupine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajíčka benedikt je chutné a klasické jedlo. Práve včas na veľké cvičenie
Holandskú omáčku robím ako šéfkuchár. Nepoznám lepší recept na vajíčka a zeleninu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.