11.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pixabay/ponce_photography).
Cheesecake je klasický koláč, ktorý milujú deti aj dospelí. Avšak pre tých, ktorí chcú dokonalú štruktúru a chuť, tvarohový koláč z vedierka je absolútne najlepšou voľbou. Vďaka hotovému tvarohu sa príprava tohto pečiva stáva mimoriadne jednoduchou a výsledky sú pôsobivé. Tu je niekoľko rýchlych a jednoduchých receptov.

Foto: pixabay/ponce_photography
Nadýchaný tvarohový koláč s vedierka je skvelou voľbou na letné popoludnia s priateľmi a rodinou. Jemný, v ústach sa rozplývajúci sladký (ale nie príliš!) koláč sa bude výborne dopĺňať s ľadovou kávou, letným čajom s mätou a citrónom alebo bielym vínom. Je to koláč na každú príležitosť! Tu sú dva jednoduché recepty, ktorými očaríte svojich blízkych – určite ich budete skúšať znova a znova.
Nadýchaný tvarohový koláč z vedierka – recept na lahodný letný koláč
Ingrediencie:
- 1 kg tvárohu z vedierka
- 200 g cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 5 vajec
- 1 balenie vanilkového pudingu (bez pridaného cukru)
- 200 ml 30 % smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- kôra z 1 citróna

Foto: shutterstock/Maslova Valentina
Príprava:
- Predhrejte rúru na 170 °C. Pripravte si tortovú formu s priemerom 24 cm tak, že ju vyložíte papierom na pečenie alebo vymastíte maslom a vysypete strúhankou.
- Vo veľkej miske zmiešajte tvaroh s cukrom a rozpusteným maslom do hladka.
- Po jednom pridávajte vajcia, pričom po každom pridaní miešajte na nízkych otáčkach.
- Prilejte vanilkový puding a pokračujte v miešaní, kým sa ingrediencie nespoja.
- Pridajte smotanu, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Mixujte, kým zmes nie je hladká a krémová.
- Tvarohovú zmes preneste do pripravenej tortovej formy a zarovnajte povrch.
- Tvarohový koláč pečte približne 60 – 70 minút. Po upečení vypnite rúru a nechajte cheesecake vo vnútri 15 minút s mierne pootvorenými dvierkami.
- Koláč vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Potom ho na niekoľko hodín, najlepšie na celú noc, nechajte vychladnúť v chladničke.
Recept na nadýchaný tvarohový koláč s vedierka na krehkom základe
Čo tak iná verzia nášho letného cheesecaku? Toto je mierne rozšírený recept na cheesecake na krehkom základe, ktorý zvládnu nielen skúsení kuchári, ale aj začiatočníci.

Foto: shutterstock/Lesya Dolyuk
Suroviny na krehký korpus:
- 200 g pšeničnej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 PL studenej vody
Prísady na tvarohovú zmes:
- 1 kg tvarohu z vedierka
- 200 g cukru
- 100 g rozpusteného masla
- 5 vajec
- 1 balenie vanilkového pudingu (bez pridaného cukru)
- 200 ml 30 % smotany
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Nastrúhaná kôra z 1 citróna
Príprava korpusu:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku s práškovým cukrom.
- Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a prstami trieme, kým nevznikne mrvenička.
- Pridáme žĺtok a studenú vodu, rýchlo vymiesime cesto, kým sa prísady nespoja.
- Vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinovej fólie a 30 minút chladte v chladničke.
- Predhrejte rúru na 180 °C. Vychladnuté cesto rozvaľkajte a vyložte ním dno tortovej formy s priemerom 24 cm. Cesto popichajte vidličkou.
- Spodnú časť pečieme približne 15 minút, kým nie je ľahko zlatistá. Odstavte a nechajte vychladnúť.
Príprava tvarohovej zmesi:
- Vo veľkej miske zmiešajte tvarohovú zmes s cukrom a rozpusteným maslom do hladka.
- Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní miešajte na nízkych otáčkach.
- Prilejte vanilkový puding a pokračujte v miešaní, kým sa prísady nespoja.
- Pridajte smotanu, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Mixujte, kým zmes nie je hladká a krémová.
- Tvarohovú zmes rozotrite na upečený spodok a povrch uhlaďte.
- Tvarohový koláč pečte pri 170 °C približne 60 – 70 minút. Po upečení vypnite rúru a nechajte cheesecake vo vnútri 15 minút s mierne pootvorenými dvierkami.
- Cheesecake vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť. Potom ho na niekoľko hodín, najlepšie na celú noc, vychlaďte v chladničke.
- Hotový koláč môžete ochutiť a ozdobiť malinovým sirupom a celými malinami, karamelom, trochou čokoládovej polevy alebo jahodovým džemom a čerstvou mätou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento koláč pripravíte z obľúbeného perlivého nápoja. Vaši hostia budú ohromení
Koláč so slivkami a drobenkou. Je taký dobrý, že sa nebudete chcieť zastaviť len pri jednom kúsku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.