11.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign).
Domáce, lacné a veľmi zdravé. Do ktorejkoľvek miestnej predajne, do ktorého stánku s ovocím a zeleninou pôjdeme, jablká dostaneme. Jablká sú naším pokladom a najlacnejším zdrojom vitamínov. „Jablká sú len jablká,“ radi hovoríme. No nie. Prečo sa oplatí jesť jablká? Sú sušené jablká dobrou voľbou? Kontrolujeme.
Prečo sa oplatí jesť jablká?
Jablká sú jedným z najzdravších druhov ovocia. Žiaľ, zovšedneli a už ich tak často nevyužívame. Oplatí sa to zmeniť, pretože ich vplyv na organizmus je veľmi široký. Staré príslovie (v rôznych kultúrach a jazykoch existujú rôzne verzie, takže to možno budete počuť inak) hovorí: „Kto každý deň zje jablko, je zriedkavo vyšetrený lekárom.“ O čo ide pri tomto ovocí?
Jablká sú podobne ako hrušky bohaté na vlákninu, najmä rozpustnú vlákninu – pektín. Pektíny spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a znižujú hyperinzulinémiu (príliš vysoká koncentrácia inzulínu v krvi). Sú zdrojom vitamínov, vrátane vitamínu A a vitamínu C, ako aj minerálov ako draslík, vápnik a horčík. Sú zdrojom cenných antioxidantov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii mnohých chorôb, vrátane rakoviny. Dá sa povedať, že jablko je najlacnejším zdrojom vitamínov a ďalších pre telo dôležitých zložiek.
Predpokladá sa, že jablká majú kardioprotektívne a protirakovinové vlastnosti, ako aj znižujú riziko cukrovky 2. typu. Pektíny obsiahnuté v jablkách pôsobia ako prirodzené prebiotikum. Jablká dokážu ochrániť mozog aj pred nepriaznivými zmenami, ktoré nastávajú s vekom.
Dietológovia odporúčajú zjesť 1-2 stredne veľké jablká denne. Zdôrazňujú, že ich treba jesť so šupkou.
Sušené jablká – nutričné hodnoty
Jablká sú široko dostupné, prakticky po celý rok. Najčastejšie siahame po čerstvom ovocí, no rastie aj obľuba sušených jabĺk, ktoré sú propagované ako zdravá maškrta. Ako ich konzumácia ovplyvňuje telo? Aké sú výhody ich konzumácie?
Sušené plátky jabĺk majú rozhodne viac kalórií. 100 g je približne 300 kcal. Jedno veľké čerstvé jablko má iba 90 kcal. Sušené jablká však majú vyššiu koncentráciu živín ako surové. Majú viac draslíka, horčíka, vápnika, fosforu, vitamínu C a betakaroténu. Jablká majú tiež až päťkrát viac vlákniny ako surové ovocie.
Sušené jablká – vlastnosti
Sušené jablká, ako sme si povedali vyššie, obsahujú rovnaké živiny ako čerstvé ovocie, no vo väčšom množstve. Vezmite si napríklad draslík. Surové jablká obsahujú približne 100 mg draslíka na 100 g, sušené ovocie až cez 660 mg. Draslík je prvok zodpovedný za správne fungovanie srdcového svalu a reguláciu krvného tlaku. Čo je dôležité pre stav kardiovaskulárneho systému, sušené jablká majú aj vlastnosti znižujúce cholesterol.
Vláknina, ktorej je tiež viac v sušených jablkách ako v surových, reguluje činnosť čriev a zlepšuje ich peristaltiku. Navyše podporuje proces chudnutia tým, že poskytuje pocit sýtosti na dlhú dobu.
Sušené jablká obsahujú aj veľa vápnika, ktorý je stavebným kameňom kostí a zubov, ale podieľa sa aj na zrážaní krvi a svalovej kontrakcii a relaxácii. Okrem toho vitamíny a antioxidanty, ktoré posilňujú imunitu a znižujú riziko vzniku chronických ochorení.
Sušené ovocie môže byť dobrým doplnkom správne vyváženej stravy. Môže nahradiť sladkosti, no dôležité je konzumovať ich s mierou.
Ako jesť sušené jablká?
Sušené jablká môžu byť skvelým občerstvením. Je to alternatíva k čipsom. Stojí za to si ich pripraviť sami. Sušenie jabĺk sami je vynikajúci spôsob, ako uchovať ovocie a spôsob, ako sa vyhnúť plytvaniu potravinami. Navyše v tomto prípade máme istotu, že neobsahujú nežiaduce zložky – cukor či konzervačné látky. Ak sa rozhodnete pre ich kúpu, oplatí sa pozorne si prečítať informácie na obale a vybrať si tie najzdravšie varianty bez zbytočných prísad.
Sušené jablká možno pridať do jogurtu, müsli a ovsených vločiek. Možno ich použiť ako prídavok k mäsu a na prípravu kompótu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Babička robí na zimu najlepšie lečo. Nezostane ani kvapka omáčky
Pridajte listy do večere a semená do čaju. Urýchlite metabolizmus a vaše črevá sa vám poďakujú
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.