12.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JAYANNPO).
Ak chcete obohatiť jedlá o cenné živiny a navyše zhodiť pár zbytočných kilogramov, zaraďte do jedálnička obilné otruby. Už jedna čajová lyžička denne vám stiahne tuk na bruchu a vaše črevá budú fungovať bezchybne.
Otruby sú obal z obilných zŕn a zvyšky po ich mletí na múku. Kedysi sa s nimi zaobchádzalo ako s odpadom, dnes sú považované za superpotravinu kvôli ich zdravotným a chudnúcim vlastnostiam. Účinne pomáhajú pri chudnutí vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá dodáva pocit sýtosti, znižuje kalorický príjem. Spomaľujú tiež trávenie, čo pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje rýchlosť metabolizmu.
Otruby sú bohaté na živiny
Obsahujú:
- sacharidy, ktoré sú zdrojom energie;
- vláknina z potravy;
- rastlinné bielkoviny, ktoré telo ľahko absorbuje;
- železo, ktoré okysličuje krv;
- horčík, ktorý posilňuje imunitný systém;
- fosfor, ktorý posilňuje štruktúru kostí a zubov;
- veľa antioxidantov a esenciálnych aminokyselín (fosfor, mangán, horčík, železo, selén, vitamín B1, zinok, meď, vitamín B5).
Otruby – výborné na chudnutie
Vysoko cenenou výhodou otrúb je vysoký obsah vlákniny, ktorá pri kontakte s vodou napučiava, zväčšuje objem potravy v žalúdku a dodáva pocit sýtosti. Urýchľuje aj peristaltiku čriev a pôsobí ako „kefka“, ktorá ich čistí od nahromadených usadenín. Vláknina navyše pomáha vylučovať nestrávené zvyšky potravy, čím sa skracuje čas kontaktu obsiahnutých toxínov a škodlivých látok s črevnou stenou.
Na trhu sú dostupné rôzne druhy otrúb – v závislosti od druhu obilnín, z ktorých pochádzajú. Najobľúbenejšie sú pšeničné, ražné, špaldové a ovsené otruby. Všetky sú výborným zdrojom vlákniny, no líšia sa zložením a vlastnosťami. Ľuďom, ktorí bojujú s kilami navyše, sa odporúčajú najmä pšeničné a špaldové otruby, ktoré obsahujú veľa vlákniny a podieľajú sa aj na tvorbe prospešnej bakteriálnej flóry.
Hoci vedecké výskumy ukazujú, že otruby pomáhajú pri chudnutí, ak sa konzumujú ako súčasť vyváženej stravy, na dosiahnutie efektívnych výsledkov ich treba kombinovať s pravidelným cvičením a primeranou hydratáciou. Je potrebné zdôrazniť, že poskytujú množstvo zdravotných výhod bez umelých prísad, vďaka čomu je celý proces chudnutia racionálny a zdravý.
Ako ich konzumovať?
Aj keď otruby nemajú žiadnu zvláštnu chuť, výborne sa hodia ako prídavok do mliečnych jedál, dezertov, šalátov, polievok a šalátov. Obohatia palacinky, lievance, omelety a nahradia aj obaľovanie mäsa. Sú ideálne ako prísada do ovsených sušienok, chleba a domácej granoly.
Dietológovia ich radia zaraďovať do jedálnička postupne a v malých množstvách – na začiatok stačí čajová lyžička denne. Vďaka tomu si náš tráviaci systém jemne zvykne na viac vlákniny. Ak však máte črevné alebo žalúdočné problémy, najlepšie je namočiť otruby pred jedlom na 10 minút do vody, mlieka alebo jogurtu.
Maximálna odporúčaná dávka na deň sú 3 polievkové lyžice, nie však naraz, aby ste neriskovali upchatie čriev. Stojí za to vedieť, že konzumácia produktov bohatých na vlákninu si vyžaduje zvýšenie množstva vody, ktorú pijete každý deň. Diéta s vysokým obsahom vlákniny vyžaduje vypiť aspoň 2 litre vody denne, inak môže spôsobiť zápchu a aj upchatie čriev.
Ako pri všetkom, najdôležitejšie je zaradiť túto superpotravinu do svojho jedálnička s mierou. Nadmerná konzumácia otrúb neurýchli chudnutie ani nezlepší naše zdravie a môže byť dokonca škodlivá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hit talianskej kuchyne. Podporuje chudnutie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje pečeň
Fenikel prinesie úľavu črevám a žalúdku. Táto infúzia je ako balzam
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.