14.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonova Ganna).
Ako vyrobiť dobrú domácu majonézu? Použite vopred uvarené vajcia. Nebudete sa už musieť trápiť, vyjde vám mimoriadne krémová a chutná. Len si dávajte pozor na miešanie.
Majonéza je chutnou prílohou k jedlám, šalátom a sendvičom a často je aj príčinou mnohých sporov medzi používateľmi internetu, priateľmi a rodinami. Samozrejme, v žartovnom zmysle slova, hoci niekedy je naozaj ťažké vybrať tú najlepšiu. Preto namiesto toho, aby ste uviazli pred regálom v obchode, je lepšie si ju vyrobiť sami. Najmä preto, že je to detsky jednoduché a zaberie to len pár chvíľ.
Aké ingrediencie sa používajú na výrobu majonézy? Stačí len niekoľko produktov
Domáca majonéza sa zvyčajne vyrába zo surových vajec, horčice, soli, korenia a octu, ktoré jednoducho zmiešate a pomaly pridávate olej. Pritom je dôležité škrupiny najprv poriadne opariť. Existuje však aj iný spôsob, ktorý umožňuje použiť vopred uvarené vajcia. Takto pripravená majonéza vždy vyjde a je jednoducho vynikajúca. Čo budete potrebovať?
Ingrediencie na lahodnú a krémovú majonézu:
- 2 uvarené vajcia,
- 1/2 čajovej lyžičky jablčného octu (môžete nahradiť citrónovou šťavou)
- 1/3 čajovej lyžičky horčice,
- štipka soli a korenia podľa chuti,
- 1/3 šálky repkového alebo olivového oleja.
Ako si vyrobiť dobrú domácu majonézu? Dávajte pozor na miešanie
Výroba domácej majonézy trvá doslova 5 minút, ale musíte si dať pozor na jeden krok. V opačnom prípade sa môže rozdeliť a nevyjde. Všetko je to o správnej technike miešania, ktorá určí dokonalú štruktúru omáčky. Ako ju teda pripravíte krok za krokom?
- Vajíčka, horčicu, ocot a olej dajte do úzkej a vysokej nádoby. Začnite miešať tyčovým mixérom a dbajte na to, aby bola špička vždy na dne.
- Keď majonéza zhustne, jemne a pomaly vytiahnite špičku nahor. Robte to postupne a bez náhlenia.
- Mixujte, kým nebude celá zmes hladká a krémová.
- Nakoniec podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Preložte do čistej a suchej nádoby.
Domáca majonéza by sa mala uchovávať v chladničke najviac dva týždne. Môžete si však byť istí, že zmizne oveľa skôr.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každý len kečup a kečup. A ja hovorím: cuketová horčica. Je geniálna nielen na grilovanie
Žiadna majonéza, horčica ani kečup. Teraz sa tento sladký dresing pridáva do šalátov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.