12.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasia_Panait).
Čo by ste mali urobiť, aby piškótový koláč vyrastol? Túto otázku si pravdepodobne kladie mnoho ľudí. Stačí však dodržať tieto 3 jednoduché pravidlá a budete mať nadýchanú a mäkkú piškótovú tortu. A bude taká dobrá, že zmizne skôr, ako ju stihnete ozdobiť.
Zdalo by sa, že príprava piškótového koláča na tortu alebo vrstvený koláč by mala byť jednoduchá. Mnohí ľudia sú však touto úlohou preťažení a piškóta vyjde suchá a bez chuti a niekedy sa začne rozpadávať. Ako sa tomu dá predísť?
Ako upiecť dobrý piškótový koláč? Zapamätajte si tri kroky
Ani stopercentné dodržanie receptu nie je vždy zárukou, že piškótový koláč vyjde tak, ako má. Na čo ďalšie by ste si mali dať pozor? Dodržiavajte tri jednoduché triky, na ktoré sa často zabúda. Pritom od nich do veľkej miery závisí úspech snaženia. Týkajú sa neobjavnej ingrediencie, teploty a poradia. Aké presne sú?
- V recepte používajte studenú vodu.
- Ostatné prísady by mali mať izbovú teplotu. To sa týka najmä vajec.
- Počas šľahania bielkov do nich pridajte štipku soli. Cukor pridávajte postupne a až keď sa objaví biela pena.
Dodržiavaním uvedených trikov sa riziko neúspešného pečenia minimalizuje takmer na nulu. Samozrejme, ak dodržíte ostatné kroky podľa receptu. Čo potrebujete na prípravu?
- 5 stredne veľkých vajec,
- 1/2 šálky múky,
- 1/4 šálky jemného cukru,
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva,
- 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru,
- cca. 4 lyžice studenej vody,
- štipka soli.
TIP! Ak milujete čokoládovú chuť, môžete do koláča pridať 3-4 polievkové lyžice horkého kakaa. Vyberte si výrobok s dobrým zložením a bez zbytočných prísad.
Ako pripraviť skutočný piškótový koláč? Recept krok za krokom
Piškótový koláč začnite pripravovať tak, že nastavíte rúru. Spotrebič spustite na 180 stupňov a medzitým, kým sa zohreje, sa pustite do pečenia cesta.
- Vajíčka rozbijeme a oddelíme bielka od žĺtkov.
- Do bielkov pridajte štipku soli a potom ich začnite šľahať podľa predchádzajúceho návodu. Šľahajte, kým sa nevytvorí tuhá a sklovitá pena. Pri otáčaní misy by nemala vypadávať z misy. Keď sa tak stane, pridajte vodu a znova prešľahajte.
- Žĺtky a vanilkový cukor vymiešajte do hladka.
- Spojte bielky a žĺtky dohromady. Pridajte preosiaty prášok do pečiva a múku a prípadne aj kakao.
- Cesto pomaly premiešame drevenou lyžicou.
- Formu vyložte papierom na pečenie a nalejte do nej pripravenú zmes.
- Pečieme približne 40-45 minút. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jednoduchý recept na tvarohový koláč na sušienkach. Bude vlhký, sladký a nikdy nespadne
Najlepší spôsob na topenie ovocia v koláči. Použite trik „plášťa“. Bude rovnomerne rozložené
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.