17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá až do októbra, prvé dobré exempláre možno nájsť už koncom júla. Prvú samostatnú úrodu sa oplatí využiť na prípravu skutočných pochúťok v kuchyni. Nemusíme sa obmedzovať len na miešané vajíčka alebo cestoviny. Čím ešte môžeme rodinu ohromiť? Odporúčame niekoľko osvedčených receptov na jedlá s kuriatkami.
Krémová polievka z kuriatok
Nikoho neprekvapí krémová polievka pripravená z karfiolu, kukurice alebo zemiakov. Ukázalo sa, že zeleninový základ možno lahodne obohatiť aj sezónnymi prísadami, napríklad hubami. Hrejivá a sýta krémová polievka z kuriatok je ideálna na trochu chladnejšie letné dni, keď vám teplota dovolí oddýchnuť si od únavných horúčav. Je rýchla na prípravu a plná chuti v každej lyžičke.
Ingrediencie na krémovú polievku z kuriatok:
- 300 g čerstvých kuriatok
- 800 ml vody
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 3-4 strúčiky cesnaku
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- podľa chuti: soľ, korenie, mletý muškátový oriešok, mletá sladká paprika
Príprava krémovej polievky z kuriatok:
- Začnite dôkladným očistením kuriatok a skrátením stoniek. Najlepšie je huby opláchnuť pod vodou a potom ich osušiť.
- Veľké rozrežeme na polovicu a malé necháme vcelku. Ďalším krokom je ošúpanie zemiakov, odstránenie prebytočného škrobu a nakrájanie na kocky.
- Do hrnca s hrubým dnom vložíme maslo, pridáme olivový olej, zohrejeme a pridáme ošúpaný a nadrobno roztlačený cesnak.
- Do hrnca pridajte kuriatka a zemiaky a restujte 5 až 6 minút. Po tomto čase naplňte hrniec vodou a varte pod pokrievkou 20 minút.
- Na samom konci varenia pokrm ochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom a paprikou. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Hotovú krémovú polievku z kuriatok podávajte horúcu, posypanú nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými osmaženými kuriatkami. Vychutnajte si jedlo!
Jemné halušky v omáčke z kuriatok
Slovenské leto bolo v posledných sezónach rozmaznávané bezoblačnou oblohou a vysokými teplotami. Občasné výdatné dažde prinášajú nielen chvíľu oddychu, ale aj stimulujú premnoženie húb v lesoch. Jednou z najchutnejších sú kuriatka, ktoré sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami.
Ingrediencie na zemiakové halušky:
- 4 veľké zemiaky
- 1 vajce
- 3 – 4 PL pšeničnej múky
- 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
- soľ a korenie
Prísady na omáčku z kuriatok:
- 250 g kuriatok
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- ½ zväzku nasekanej petržlenovej vňate
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica masla
- 1 PL oleja
- soľ a korenie
Príprava halušiek omáčke z kuriatok:
- Začneme prípravou omáčky z kuriatok. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na plátky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a cibuľu a cesnak opečieme do sklovita. Pridajte kuriatka, smažte 5 minút a dochuťte soľou a korením.
- Do panvice nalejte smotanu, zohrievajte ju, kým nezhustne, potom ju stiahnite z ohňa a pridajte petržlenovú vňať.
- Prejdite na prípravu zemiakových halušiek. Zemiaky ošúpeme, opláchneme pod vodou a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez lis na zemiaky alebo roztlačíme.
- Do vychladnutých zemiakov rozbijeme vajce, pridáme múku, soľ, korenie a muškátový oriešok a vymiesime pružné cesto.
- Vzniknuté cesto nakrájame na menšie kúsky, z každého vytvoríme valček a nožom ho šikmo narežeme. Takto získate tvarované halušky.
- Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Keď sú uvarené, vyberte ich z hrnca a sceďte prebytočnú vodu.
- Pridáme halušky do hubovej omáčky, dôkladne premiešame a podávame. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Rizoto s kuriatkami a parmezánom
Inšpirácia talianskou kuchyňou je bežným trendom v mnohých slovenských domácnostiach. Skvelým nápadom na jedlo pre celú rodinu je rizoto podávané so sezónnymi kuriatkami. Ide o recept, ktorý najlepšie chutí v lete a na jeseň. Vtedy sa nadšení hubári vracajú zo svojich výprav s košíkmi plnými dobrých exemplárov.
Ingrediencie na rizoto s kuriatkami a parmezánom:
- 200 g ryže na rizoto
- 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- 2 – 3 PL masla
- 1 cibuľa
- 300 g kuriatok
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Príprava rizota s kuriatkami a parmezánom:
- Kuriatka očistite pod vodou, cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno a cesnak prepasírujte cez lis.
- Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja s dvoma lyžicami masla a cibuľu osmažíme do sklovita.
- V ďalšom kroku do nej vložíme cesnak a kuriatka a po dôkladnom premiešaní všetko ešte asi 5 minút smažíme.
- K prísadám pridáme ryžu a zahrievame, kým nebude priehľadná. V tejto fáze pridajte po lyžiciach horúci zeleninový vývar.
- Keď je ryža mäkká a absorbovala všetok vývar, pridáme lyžicu masla a porciu strúhaného parmezánu uvedenú v recepte.
- Po premiešaní jedlo podľa chuti osolíme a okoreníme. Rizoto s kuriatkami je najlepšie podávať ihneď po príprave. Výborne chutí posypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva
Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý