Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Jedlá, ktoré vynikajúco využívajú chuť kuriatok. Je ťažké im odolať

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá...

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá až do októbra, prvé dobré exempláre možno nájsť už koncom júla. Prvú samostatnú úrodu sa oplatí využiť na prípravu skutočných pochúťok v kuchyni. Nemusíme sa obmedzovať len na miešané vajíčka alebo cestoviny. Čím ešte môžeme rodinu ohromiť? Odporúčame niekoľko osvedčených receptov na jedlá s kuriatkami.

Krémová polievka z kuriatok
Foto: shutterstock/from my point of view

Krémová polievka z kuriatok

Nikoho neprekvapí krémová polievka pripravená z karfiolu, kukurice alebo zemiakov. Ukázalo sa, že zeleninový základ možno lahodne obohatiť aj sezónnymi prísadami, napríklad hubami. Hrejivá a sýta krémová polievka z kuriatok je ideálna na trochu chladnejšie letné dni, keď vám teplota dovolí oddýchnuť si od únavných horúčav. Je rýchla na prípravu a plná chuti v každej lyžičke.

Ingrediencie na krémovú polievku z kuriatok:

  • 300 g čerstvých kuriatok
  • 800 ml vody
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • podľa chuti: soľ, korenie, mletý muškátový oriešok, mletá sladká paprika

Príprava krémovej polievky z kuriatok:

  1. Začnite dôkladným očistením kuriatok a skrátením stoniek. Najlepšie je huby opláchnuť pod vodou a potom ich osušiť.
  2. Veľké rozrežeme na polovicu a malé necháme vcelku. Ďalším krokom je ošúpanie zemiakov, odstránenie prebytočného škrobu a nakrájanie na kocky.
  3. Do hrnca s hrubým dnom vložíme maslo, pridáme olivový olej, zohrejeme a pridáme ošúpaný a nadrobno roztlačený cesnak.
  4. Do hrnca pridajte kuriatka a zemiaky a restujte 5 až 6 minút. Po tomto čase naplňte hrniec vodou a varte pod pokrievkou 20 minút.
  5. Na samom konci varenia pokrm ochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom a paprikou. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
  6. Hotovú krémovú polievku z kuriatok podávajte horúcu, posypanú nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými osmaženými kuriatkami. Vychutnajte si jedlo!
Omáčku z kuriatok sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Jemné halušky v omáčke z kuriatok


Slovenské leto bolo v posledných sezónach rozmaznávané bezoblačnou oblohou a vysokými teplotami. Občasné výdatné dažde prinášajú nielen chvíľu oddychu, ale aj stimulujú premnoženie húb v lesoch. Jednou z najchutnejších sú kuriatka, ktoré sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami.

Ingrediencie na zemiakové halušky:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 – 4 PL pšeničnej múky
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • soľ a korenie


Prísady na omáčku z kuriatok:

  • 250 g kuriatok
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ zväzku nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 PL oleja
  • soľ a korenie

Príprava halušiek omáčke z kuriatok:

  1. Začneme prípravou omáčky z kuriatok. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na plátky.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a cibuľu a cesnak opečieme do sklovita. Pridajte kuriatka, smažte 5 minút a dochuťte soľou a korením.
  3. Do panvice nalejte smotanu, zohrievajte ju, kým nezhustne, potom ju stiahnite z ohňa a pridajte petržlenovú vňať.
  4. Prejdite na prípravu zemiakových halušiek. Zemiaky ošúpeme, opláchneme pod vodou a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez lis na zemiaky alebo roztlačíme.
  5. Do vychladnutých zemiakov rozbijeme vajce, pridáme múku, soľ, korenie a muškátový oriešok a vymiesime pružné cesto.
  6. Vzniknuté cesto nakrájame na menšie kúsky, z každého vytvoríme valček a nožom ho šikmo narežeme. Takto získate tvarované halušky.
  7. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Keď sú uvarené, vyberte ich z hrnca a sceďte prebytočnú vodu.
  8. Pridáme halušky do hubovej omáčky, dôkladne premiešame a podávame. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Rizoto s kuriatkami a parmezánom
Foto: shutterstock/hlphoto

Rizoto s kuriatkami a parmezánom


Inšpirácia talianskou kuchyňou je bežným trendom v mnohých slovenských domácnostiach. Skvelým nápadom na jedlo pre celú rodinu je rizoto podávané so sezónnymi kuriatkami. Ide o recept, ktorý najlepšie chutí v lete a na jeseň. Vtedy sa nadšení hubári vracajú zo svojich výprav s košíkmi plnými dobrých exemplárov.


Ingrediencie na rizoto s kuriatkami a parmezánom:

  • 200 g ryže na rizoto
  • 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 – 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g kuriatok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie

Príprava rizota s kuriatkami a parmezánom:

  1. Kuriatka očistite pod vodou, cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno a cesnak prepasírujte cez lis.
  2. Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja s dvoma lyžicami masla a cibuľu osmažíme do sklovita.
  3. V ďalšom kroku do nej vložíme cesnak a kuriatka a po dôkladnom premiešaní všetko ešte asi 5 minút smažíme.
  4. K prísadám pridáme ryžu a zahrievame, kým nebude priehľadná. V tejto fáze pridajte po lyžiciach horúci zeleninový vývar.
  5. Keď je ryža mäkká a absorbovala všetok vývar, pridáme lyžicu masla a porciu strúhaného parmezánu uvedenú v recepte.
  6. Po premiešaní jedlo podľa chuti osolíme a okoreníme. Rizoto s kuriatkami je najlepšie podávať ihneď po príprave. Výborne chutí posypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva

Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Moja svokra urobila plnené kuracie rezne. Nebíčko v ústach je slabé slovo

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Pre mnohých ľudí sú kuracie rezne takým klasickým jedlom, že si myslia, že ich už nič nemôže prekvapiť.…

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Torta „kráľovná jesene“ je najjednoduchšia torta na svete. Je vlhká a mäkká ako piškóta

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Každé ročné obdobie sa môže pochváliť vlastnými charakteristickými koláčmi, ale leto a jeseň majú…

Do polievky vhoďte 4 kocky ľadu. Okamžitý účinok vás prekvapí

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív) Zlá technika prípravy vývaru môže viesť k jeho zakaleniu. To sa často stáva začínajúcim kuchárom, ale aj…

Tento recept na škoricové slimáčiky patrí medzi moje najobľúbenejšie. Sú mäkké ako vankúšik

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/K_E_N). Sú mäkké, sladké a nádherne voňajú. Vždy, keď pripravujem tieto škoricové slimáky, dostanem hlad už vo fáze vaľkania…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov