Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Jedlá, ktoré vynikajúco využívajú chuť kuriatok. Je ťažké im odolať

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá...

17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá až do októbra, prvé dobré exempláre možno nájsť už koncom júla. Prvú samostatnú úrodu sa oplatí využiť na prípravu skutočných pochúťok v kuchyni. Nemusíme sa obmedzovať len na miešané vajíčka alebo cestoviny. Čím ešte môžeme rodinu ohromiť? Odporúčame niekoľko osvedčených receptov na jedlá s kuriatkami.

Krémová polievka z kuriatok
Foto: shutterstock/from my point of view

Krémová polievka z kuriatok

Nikoho neprekvapí krémová polievka pripravená z karfiolu, kukurice alebo zemiakov. Ukázalo sa, že zeleninový základ možno lahodne obohatiť aj sezónnymi prísadami, napríklad hubami. Hrejivá a sýta krémová polievka z kuriatok je ideálna na trochu chladnejšie letné dni, keď vám teplota dovolí oddýchnuť si od únavných horúčav. Je rýchla na prípravu a plná chuti v každej lyžičke.

Ingrediencie na krémovú polievku z kuriatok:

  • 300 g čerstvých kuriatok
  • 800 ml vody
  • 2-3 stredne veľké zemiaky
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 čajová lyžička masla
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • podľa chuti: soľ, korenie, mletý muškátový oriešok, mletá sladká paprika

Príprava krémovej polievky z kuriatok:

  1. Začnite dôkladným očistením kuriatok a skrátením stoniek. Najlepšie je huby opláchnuť pod vodou a potom ich osušiť.
  2. Veľké rozrežeme na polovicu a malé necháme vcelku. Ďalším krokom je ošúpanie zemiakov, odstránenie prebytočného škrobu a nakrájanie na kocky.
  3. Do hrnca s hrubým dnom vložíme maslo, pridáme olivový olej, zohrejeme a pridáme ošúpaný a nadrobno roztlačený cesnak.
  4. Do hrnca pridajte kuriatka a zemiaky a restujte 5 až 6 minút. Po tomto čase naplňte hrniec vodou a varte pod pokrievkou 20 minút.
  5. Na samom konci varenia pokrm ochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom a paprikou. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
  6. Hotovú krémovú polievku z kuriatok podávajte horúcu, posypanú nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými osmaženými kuriatkami. Vychutnajte si jedlo!
Omáčku z kuriatok sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami
Foto: shutterstock/AS Foodstudio

Jemné halušky v omáčke z kuriatok


Slovenské leto bolo v posledných sezónach rozmaznávané bezoblačnou oblohou a vysokými teplotami. Občasné výdatné dažde prinášajú nielen chvíľu oddychu, ale aj stimulujú premnoženie húb v lesoch. Jednou z najchutnejších sú kuriatka, ktoré sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami.

Ingrediencie na zemiakové halušky:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 vajce
  • 3 – 4 PL pšeničnej múky
  • 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • soľ a korenie


Prísady na omáčku z kuriatok:

  • 250 g kuriatok
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ zväzku nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 PL oleja
  • soľ a korenie

Príprava halušiek omáčke z kuriatok:

  1. Začneme prípravou omáčky z kuriatok. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na plátky.
  2. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a cibuľu a cesnak opečieme do sklovita. Pridajte kuriatka, smažte 5 minút a dochuťte soľou a korením.
  3. Do panvice nalejte smotanu, zohrievajte ju, kým nezhustne, potom ju stiahnite z ohňa a pridajte petržlenovú vňať.
  4. Prejdite na prípravu zemiakových halušiek. Zemiaky ošúpeme, opláchneme pod vodou a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez lis na zemiaky alebo roztlačíme.
  5. Do vychladnutých zemiakov rozbijeme vajce, pridáme múku, soľ, korenie a muškátový oriešok a vymiesime pružné cesto.
  6. Vzniknuté cesto nakrájame na menšie kúsky, z každého vytvoríme valček a nožom ho šikmo narežeme. Takto získate tvarované halušky.
  7. Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Keď sú uvarené, vyberte ich z hrnca a sceďte prebytočnú vodu.
  8. Pridáme halušky do hubovej omáčky, dôkladne premiešame a podávame. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Rizoto s kuriatkami a parmezánom
Foto: shutterstock/hlphoto

Rizoto s kuriatkami a parmezánom


Inšpirácia talianskou kuchyňou je bežným trendom v mnohých slovenských domácnostiach. Skvelým nápadom na jedlo pre celú rodinu je rizoto podávané so sezónnymi kuriatkami. Ide o recept, ktorý najlepšie chutí v lete a na jeseň. Vtedy sa nadšení hubári vracajú zo svojich výprav s košíkmi plnými dobrých exemplárov.


Ingrediencie na rizoto s kuriatkami a parmezánom:

  • 200 g ryže na rizoto
  • 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 – 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 300 g kuriatok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie

Príprava rizota s kuriatkami a parmezánom:

  1. Kuriatka očistite pod vodou, cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno a cesnak prepasírujte cez lis.
  2. Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja s dvoma lyžicami masla a cibuľu osmažíme do sklovita.
  3. V ďalšom kroku do nej vložíme cesnak a kuriatka a po dôkladnom premiešaní všetko ešte asi 5 minút smažíme.
  4. K prísadám pridáme ryžu a zahrievame, kým nebude priehľadná. V tejto fáze pridajte po lyžiciach horúci zeleninový vývar.
  5. Keď je ryža mäkká a absorbovala všetok vývar, pridáme lyžicu masla a porciu strúhaného parmezánu uvedenú v recepte.
  6. Po premiešaní jedlo podľa chuti osolíme a okoreníme. Rizoto s kuriatkami je najlepšie podávať ihneď po príprave. Výborne chutí posypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva

Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Majitelia týchto áut ich nechcú predať. Jazdia s nimi už 15 rokov

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa najnovšieho prieskumu analytikov trhu je jedna značka nesporným lídrom v rebríčku vozidiel, ktoré najčastejšie zostávajú vo vlastníctve prvého majiteľa. Majitelia tieto autá nechcú predať.

120 000 zamestnancov čaká na verdikt: Budú platy znížené už tento rok?

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Svetlá v rokovacej sále zostali rozsvietené do neskorého večera, keď Volkswagen a IG Metall, dominantný nemecký odborový zväz pracovníkov v kovopriemysle, pokračovali v intenzívnych rokovaniach…

Kia EV9 GT oficiálne predstavená s výkonom viac ako 500 koní a až 7 miestami na sedenie

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vrchol ponuky elektrických modelov značky Kia dostal novú verziu. EV9 GT je najvýkonnejší variant veľkého SUV. Kia EV9 GT oficiálne predstav

SUV, ktoré zmení vaše očakávania: Spoznajte hybridnú RAV4, ktorá nepotrebuje zásuvku!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - V dobe, keď elektrifikácia automobilov získava v Európe takmer povinný charakter, hybridné modely od Toyoty sa stali mimoriadne populárnymi. Jedným z dôvodov ich úspechu je…

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov