17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).
Kuriatka sa najčastejšie vyskytujú počas prechádzok v listnatých a zmiešaných lesoch. Hoci pravá úroda prichádza v auguste a trvá až do októbra, prvé dobré exempláre možno nájsť už koncom júla. Prvú samostatnú úrodu sa oplatí využiť na prípravu skutočných pochúťok v kuchyni. Nemusíme sa obmedzovať len na miešané vajíčka alebo cestoviny. Čím ešte môžeme rodinu ohromiť? Odporúčame niekoľko osvedčených receptov na jedlá s kuriatkami.
Krémová polievka z kuriatok
Nikoho neprekvapí krémová polievka pripravená z karfiolu, kukurice alebo zemiakov. Ukázalo sa, že zeleninový základ možno lahodne obohatiť aj sezónnymi prísadami, napríklad hubami. Hrejivá a sýta krémová polievka z kuriatok je ideálna na trochu chladnejšie letné dni, keď vám teplota dovolí oddýchnuť si od únavných horúčav. Je rýchla na prípravu a plná chuti v každej lyžičke.
Ingrediencie na krémovú polievku z kuriatok:
- 300 g čerstvých kuriatok
- 800 ml vody
- 2-3 stredne veľké zemiaky
- 3-4 strúčiky cesnaku
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- podľa chuti: soľ, korenie, mletý muškátový oriešok, mletá sladká paprika
Príprava krémovej polievky z kuriatok:
- Začnite dôkladným očistením kuriatok a skrátením stoniek. Najlepšie je huby opláchnuť pod vodou a potom ich osušiť.
- Veľké rozrežeme na polovicu a malé necháme vcelku. Ďalším krokom je ošúpanie zemiakov, odstránenie prebytočného škrobu a nakrájanie na kocky.
- Do hrnca s hrubým dnom vložíme maslo, pridáme olivový olej, zohrejeme a pridáme ošúpaný a nadrobno roztlačený cesnak.
- Do hrnca pridajte kuriatka a zemiaky a restujte 5 až 6 minút. Po tomto čase naplňte hrniec vodou a varte pod pokrievkou 20 minút.
- Na samom konci varenia pokrm ochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom a paprikou. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Hotovú krémovú polievku z kuriatok podávajte horúcu, posypanú nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou a niekoľkými osmaženými kuriatkami. Vychutnajte si jedlo!
Jemné halušky v omáčke z kuriatok
Slovenské leto bolo v posledných sezónach rozmaznávané bezoblačnou oblohou a vysokými teplotami. Občasné výdatné dažde prinášajú nielen chvíľu oddychu, ale aj stimulujú premnoženie húb v lesoch. Jednou z najchutnejších sú kuriatka, ktoré sa oplatí kombinovať s rozplývajúcimi sa zemiakovými haluškami.
Ingrediencie na zemiakové halušky:
- 4 veľké zemiaky
- 1 vajce
- 3 – 4 PL pšeničnej múky
- 1/3 čajovej lyžičky strúhaného muškátového orieška
- soľ a korenie
Prísady na omáčku z kuriatok:
- 250 g kuriatok
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- ½ zväzku nasekanej petržlenovej vňate
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 1 polievková lyžica masla
- 1 PL oleja
- soľ a korenie
Príprava halušiek omáčke z kuriatok:
- Začneme prípravou omáčky z kuriatok. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak na plátky.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a cibuľu a cesnak opečieme do sklovita. Pridajte kuriatka, smažte 5 minút a dochuťte soľou a korením.
- Do panvice nalejte smotanu, zohrievajte ju, kým nezhustne, potom ju stiahnite z ohňa a pridajte petržlenovú vňať.
- Prejdite na prípravu zemiakových halušiek. Zemiaky ošúpeme, opláchneme pod vodou a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Potom ich prepasírujeme cez lis na zemiaky alebo roztlačíme.
- Do vychladnutých zemiakov rozbijeme vajce, pridáme múku, soľ, korenie a muškátový oriešok a vymiesime pružné cesto.
- Vzniknuté cesto nakrájame na menšie kúsky, z každého vytvoríme valček a nožom ho šikmo narežeme. Takto získate tvarované halušky.
- Halušky hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Keď sú uvarené, vyberte ich z hrnca a sceďte prebytočnú vodu.
- Pridáme halušky do hubovej omáčky, dôkladne premiešame a podávame. Pokrm ozdobte petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Rizoto s kuriatkami a parmezánom
Inšpirácia talianskou kuchyňou je bežným trendom v mnohých slovenských domácnostiach. Skvelým nápadom na jedlo pre celú rodinu je rizoto podávané so sezónnymi kuriatkami. Ide o recept, ktorý najlepšie chutí v lete a na jeseň. Vtedy sa nadšení hubári vracajú zo svojich výprav s košíkmi plnými dobrých exemplárov.
Ingrediencie na rizoto s kuriatkami a parmezánom:
- 200 g ryže na rizoto
- 1,5 l horúceho zeleninového vývaru
- 1 PL olivového oleja
- 2 – 3 PL masla
- 1 cibuľa
- 300 g kuriatok
- 2 strúčiky cesnaku
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Príprava rizota s kuriatkami a parmezánom:
- Kuriatka očistite pod vodou, cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno a cesnak prepasírujte cez lis.
- Na panvici rozohrejeme jednu polievkovú lyžicu olivového oleja s dvoma lyžicami masla a cibuľu osmažíme do sklovita.
- V ďalšom kroku do nej vložíme cesnak a kuriatka a po dôkladnom premiešaní všetko ešte asi 5 minút smažíme.
- K prísadám pridáme ryžu a zahrievame, kým nebude priehľadná. V tejto fáze pridajte po lyžiciach horúci zeleninový vývar.
- Keď je ryža mäkká a absorbovala všetok vývar, pridáme lyžicu masla a porciu strúhaného parmezánu uvedenú v recepte.
- Po premiešaní jedlo podľa chuti osolíme a okoreníme. Rizoto s kuriatkami je najlepšie podávať ihneď po príprave. Výborne chutí posypané petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bravčové mäso na rezne som marinovala s týmto prídavkom. Mäso bolo tvrdé ako podošva
Bez passaty. Ak chcete paradajkovú polievku, použite čerstvé paradajky. Recept je veľmi jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.