17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tetangga sebelah).
Slepačí alebo hovädzí vývar na nedeľu je v mnohých domácnostiach veľmi silnou tradíciou, takmer takou silnou ako paradajková polievka na pondelok. Avšak predtým, ako si pripravíme paradajkovú polievku, musíme niečo urobiť s tým, čo nám z vývaru zostalo. Mäso z vývaru môžeme použiť na mnoho spôsobov, ale najčastejšie ho dávame do plnky, zemiakových knedlíčkov, prípadne pripravíme rizoto. Po dnešnom recepte sa to zmení. Mäso z vývaru môžete použiť na prípravu pokrmu ako z reštaurácie.
Čo robiť s mäsom z vývaru? Najjednoduchšia odpoveď: zjedzte ho! Lenže nie každý má rád varené mäso podávané v tanieri spolu so zlatistou polievkou. Samozrejme, je veľkou chybou ho vyhodiť, takže ho musíte nejako využiť. Najčastejšie mäso z vývaru pomelieme, okoreníme a použijeme ako plnku do zemiakových knedlí alebo urobíme rizoto. Niekedy sa však oplatí zahodiť známe recepty a urobiť niečo úplne nové. Mäso z vývaru môžete použiť na prípravu lahodných cestovín v krémovej omáčke s množstvom chutných príloh. Stačí ich len povariť, ochutiť a vychutnať si ich. Mäso z vývaru už nikdy nepríde nazmar.
Čo pripraviť z mäsa z vývaru?
Ingrediencie:
- cca 500 g akéhokoľvek mäsa z vývaru,
- 300 g šampiňónov alebo čerstvých lesných húb,
- 1 väčšia cibuľa,
- hrsť špenátu (možno vynechať),
- 2 strúčiky cesnaku
- pol šálky 33 % smotany,
- vrchovatá polievková lyžica strúhaného parmezánu,
- soľ, korenie, muškátový oriešok, sušené oregano,
- petržlenová vňať na ozdobu,
- obľúbené cestoviny alebo ryža,
- tuk na pečenie.
Omáčka s hubami a mäsom z vývaru – príprava:
- Oddeľte uvarené mäso od kostí a chrupaviek. Nakrájajte ho na menšie kúsky, ktoré nemusia byť rovnako veľké. Cibuľu nakrájajte na kocky, šampiňóny alebo očistené lesné huby nakrájajte nadrobno a cesnak prelisujte.
- Pripravte si panvicu a rozohrejte tuk – maslo, alebo olej. Orestujte cibuľu a pridajte mäso. Smažte ho, kým nie je mierne nestuhne. Potom pridajte huby a varte na strednom plameni, kým nezmäknú a nepustia vodu.
- Pridáme špenát a cesnak, mierne osolíme a keď špenát zmäkne, pridáme pol šálky vývaru alebo akéhokoľvek bujónu. Varte 10 minút.
- Pridajte smotanu a strúhaný syr a varte, kým omáčka nezhustne. Dochutíme korením, muškátovým orieškom a oreganom. Varte ďalších päť minút a podávajte s obľúbenými cestovinami alebo ryžou uvarenou al dente. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Vidíte? Zo „zvyšného mäsa z vývaru“ môžete pripraviť chutnú večeru pre celú rodinu. Ak chcete, môžete pridať dusenú cuketu alebo vymeniť smotanu za kokosové mlieko a pridať kari a feferónky. Varenie je zábava a obmedzuje vás len vaša fantázia.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V ktorom momente osoliť vývar? Väčšina z nás to robí zle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.