14.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton Dios).
Tekvica je nielen halloweenskou dekoráciou, ale aj veľmi chutnou a výživnou zeleninou, z ktorej môžete vykúzliť skutočné kulinárske diela. Jej starostlivosť nie je náročná ani zdĺhavá, takže túto úlohu zvládne aj začínajúci záhradník. Ak chcete vypestovať ešte väčšie tekvice, kríky by sa mali v auguste prerezávať. Zabráni sa tak prerastaniu rastlín, zachová sa ich zdravý vzhľad a ich plody budú väčšie a chutnejšie. Zistite, ako prerezávať tekvice.
Prečo by sa mali tekvice prerezávať?
Tekvica je typicky jesenná zelenina, ktorá sa často vyskytuje v našich záhradách. Má jemnú a mierne sladkú chuť, čo znamená, že sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Navyše je to zelenina bohatá na vitamíny a minerály a jej pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na náš organizmus. Hoci pestovanie tekvice nie je náročné, vyžaduje si náležitú starostlivosť. Medzi základné a najdôležitejšie ošetrenia patrí okrem iného zalievanie a hnojenie. Na získanie veľkých plodov musíte kríky prerezávať.
Prečo sa oplatí prerezávať tekvice? Tieto kríky majú tendenciu rásť a ich stonky môžu dosahovať až niekoľko metrov. To sa však nie vždy prejaví na veľkosti a kvalite plodov. Pri správnom prerezávaní sa rastliny nebudú nadmerne rozrastať, čo pomôže udržať ich zdravý vzhľad. Takáto úprava umožní rastlinám nasmerovať svoju energiu na plody, vďaka čomu budú oveľa väčšie a chutnejšie. Je tiež vhodné vedieť, že prerezávanie tekvíc zvyšuje odolnosť kríkov voči hubovým patogénom, pretože podporuje lepšie osvetlenie a vetranie. Vďaka tomu môžeme na jeseň očakávať zdravú a bohatú úrodu.
Kedy orezávať tekvice?
Orezávanie tekvíc sa zvyčajne vykonáva v dvoch obdobiach. Prvé sa vykonáva od polovice júna do júla. Pomôže to zmenšiť veľkosť rastlín, aby sa lepšie rozmnožovali. Potom sa prerezávanie opakuje v polovici augusta, aby sa kríky mohli sústrediť na tvorbu veľkých plodov. Tým sa dosiahne ich lepší tvar a lepšie vyfarbenie. Okrem toho sa prerezávaním tekvíc v auguste znižuje riziko hubových chorôb, čím sa zabezpečí bohatá a zdravá úroda. Na vykonanie tejto činnosti sa odporúča vyhradiť suchý a slnečný deň, aby sa rany rýchlejšie zacelili.
Ako orezávať tekvice?
Moje tekvice rastú zdravo a majú dobrú úrodu plodov. Tajomstvo spočíva nielen v správnom hnojení alebo zalievaní, ale predovšetkým v orezávaní. Ako to robiť správne? Pred zastrihávaním tekvice najprv zaobstarajte kvalitné náradie (dobre fungujú záhradné nožnice aj nožnice na prerezávanie). Mali by byť ostré, aby nerozdrvili stonky, a mali by byť aj riadne vydezinfikované, aby sa zabránilo prenosu chorôb.
Od polovice júna do júla strihať každý výhonok nad 5. – 6. listom, zatiaľ čo v auguste strihať stonky nad 2. alebo 3. listom za posledným plodom. Rez nerobiť šikmo, len rovno, aby boli rany čo najmenšie. Rezanie tekvice v auguste spôsobí, že plody budú väčšie a chutnejšie. Počas postupu môžete pod každý plod položiť dosku, kus juty alebo slamy. Vďaka tomu budú tekvice pekne vyfarbené a budú mať lepší tvar. Okrem toho to pomôže znížiť riziko plesňových ochorení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V júli a auguste je najlepší čas na orezávanie tekvíc. Ako to urobiť, aby boli plody väčšie?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.