15.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic).
Zaujímalo vás niekedy, čo spôsobuje červenú škvrnu vo vajíčku? Pre mnohých je to dôvod, aby ho vyhodili rovno do koša. Ukazuje sa, že zbytočne, pretože je to niečo úplne prirodzené.
Či už pripravujete omeletu alebo palacinky, rozbitie vajíčka a objavenie sa červenej škvrny je nepríjemným prekvapením. Mnohí ľudia si myslia, že majú do činenia s baktériou. Pravda je však úplne iná.
Čo znamená červená škvrna na vajíčku? Často je to dôvod na znechutenie
Červené škvrny vo vajíčku spôsobujú prasknuté cievy, ktoré sa vytvorili počas tvorby vajíčka. Najčastejšie ju tvorí malá škvrna alebo bodka krvi s tmavočerveným, hnedým alebo dokonca čiernym odtieňom. Môže to byť dôsledok nedostatku vitamínu A alebo D v potrave sliepky. Niekedy prasknú väčšie krvné cievy, čo spôsobí, že sa krv nahromadí v celom vajci. V takýchto prípadoch môže mať bielko ružový alebo červený odtieň. Oba prípady sú krvné škvrny prirodzenou súčasťou procesu znášky vajec. V skutočnosti svedčia o mimoriadne čerstvom vajci, pretože časom sa krvná stopa rozptýli do bielka a stane sa nezistiteľnou.
Je v poriadku jesť vajcia s krvou? Žiadny dôvod na obavy
Sfarbenie vnútra vajca zvyčajne nie je na zahodenie. Aj keď nájdeme krvnú škvrnu, nemusíme sa obávať o bezpečnosť vajíčka, pretože neovplyvňuje ani chuť, ani jeho nutričné hodnoty. Avšak vajcia s ružovým, zeleným alebo červeným bielkom by sme mali zlikvidovať. Ich zmenená farba môže znamenať, že obsahujú baktérie, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie. To môže viesť k otrave jedlom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je toto najlepší trik na ošúpanie vajíčka? Mnohí si to myslia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.