15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nickola_Che).
Pljeskavica je nazývaná balkánskym hamburgerom. Na rozdiel od burgerov, ktoré poznáme, však obsahuje kvalitné mäso, ktoré sa pred grilovaním zvyčajne dlho ukladá do marinády.
Pljeskavica je srbské jedlo, ale okrem Chorvátska a Bosny je rozšírená aj v krajinách bývalej Juhoslávie, dostala sa aj do Albánska, Rumunska a Bulharska a čoraz častejšie ju možno nájsť na jedálnom lístku Švédska, Nemecka a Rakúska.
Pljeskavica: pôvodný recept
Ako sa pripravuje pljeskavica? Pôvodný recept je založený na kombinácii najmenej dvoch druhov mäsa.
Ingrediencie:
- 800 gramov hovädzieho pliecka
- 400 gramov bravčovej krkovičky
- niekoľko feferóniek
- niekoľko strúčikov cesnaku
- 2 cibule
- korenie harrisa alebo údená paprika
- soľ
- čierne korenie.
Spôsob prípravy:
Mäso nakrájajte alebo pomeľte. Papriku a cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak zomeľte. Všetko spolu zmiešajte, okoreňte, dôkladne premiešajte a vytvorte hladkú masu. Uložíme do chladničky na najmenej 24 hodín. Vytvarujte veľké ploché rezne. Pečieme niekoľko minút z každej strany do zhnednutia na grilovacej panvici alebo na grile.
Pljeskavica: recept šéfkuchára – viac neznamená ťažšie
Ako pripravujú pljeskavicu odborníci? Recept šéfkuchára je trochu pestrejší.
Ingrediencie:
- pol kilogramu hovädzieho mäsa
- 4 plátky morčacej šunky
- 4 plátky údeného syra
- 2 marinované feferónky
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie.
Spôsob prípravy:
Hovädzie mäso pomelieme, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame s 3 lyžicami vody, potom odložíme na tri dni do chladničky a každý deň misku vyberieme a mäso premiešame. Keď je mäso zrelé, vytvarujte z neho ploché rezne. Cibuľu a nakladanú papriku nakrájajte nadrobno. Rezne naplňte morčacou šunkou, syrom, cibuľou a paprikou. Smažte niekoľko minút z každej strany na grile alebo na panvici. Podávajte horúce, najlepšie s ajwarom (mierne pikantná zeleninová pasta) a kajmakom (zo smotany a byvolieho mlieka).
Gurmanska pljeskavica: čím sa líši a odkiaľ pochádza jej názov?
Najznámejšia variácia tohto balkánskeho jedla je gurmanska pljeskavica. Charakteristické je, že sa pripravuje minimálne z dvoch druhov mäsa, zvyčajne z jahňacieho alebo baranieho a hovädzieho, teľacieho alebo bravčového, s pridaním kaškavalu, slaniny alebo šunky, nakrájanej feferónky, cibule a korenia. Kaškaval je zrejúci tvrdý syridlový syr vyrobený z ovčieho alebo kravského mlieka. Bez ohľadu na druh sa pljeskavica najlepšie podáva teplá s čerstvým kajmakom a pastou ajwar. Môže sa podávať aj v pita chlebe. Je to sýte a kalorické jedlo. A odkiaľ pochádza názov tejto grilovanej kotlety zo zmesi mletého alebo sekaného mäsa? Pochádza zo slova pljeskati, čo znamená plieskať, tlieskať alebo mlátiť. Toto jedlo pochádza zo srbskej kuchyne, ale okrem Srbska je obľúbené aj v Chorvátsku, Bosne, Rumunsku, Bulharsku, Albánsku, Kosove, Čiernej Hore, Macedónsku a Slovinsku.
Pljeskavica so syrom: recept na gurmanskú pljeskavicu
Pljeskavica so syrom je špeciálna variácia tohto balkánskeho jedla, nazývaná gurmanska pljeskavica. Spôsob jej prípravy nie je príliš zložitý.
Budete potrebovať:
- 500 gramov hovädzieho mäsa
- 200 gramov bravčovej krkovičky
- 100 gramov bulharského kaškavalu, prípadne čedaru, ostrého ovčieho syra pecorino alebo iného údeného syra
- 100 gramov údenej slaniny
- 6-8 chilli papričiek
- 1 cibuľa
- 1 čajová lyžička sušenej štipľavej papriky
- soľ
- korenie.
Spôsob prípravy:
Bravčovú krkovičku a hovädzie mäso jemne nakrájajte alebo pomeľte. Pridáme soľ a premiešame. Pridajte 3 polievkové lyžice vody a opäť premiešajte. Nádobu prikryte a uložte do chladničky aspoň na tri dni. Počas tejto doby mäso dvakrát denne premiešajte a pridajte trochu vody. Zrelé mäso vyberte z chladničky. Slaninu, syr, cibuľu a chilli papričku nakrájajte nadrobno a za stáleho miešania ich postupne pridajte k mäsu. Nakoniec pridajte korenie a štipľavú papriku (ak máte radšej ostré chute, môžete pridať aj mleté chilli) a veľmi dôkladne premiešajte. Zo zmesi vytvarujte ploché rezne. Smažte ich na rozpálenej grilovacej panvici, grile alebo rošte. Každú stranu smažte približne 3 – 4 minúty. Najlepšie sa podávajú v pita chlebe (hotovom alebo domácom), ale výborne chutia aj na tanieri spolu s hranolkami a zeleninou. Ako príloha sa hodí uhorka, paradajka, cibuľa, čínska kapusta alebo ajvar.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Robím najlepšie kuracie rezne. Vďaka tejto zmesi sú šťavnaté a obal je chrumkavý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.