16.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DDanilovic).
Sezóna zeleniny a ovocia je v plnom prúde a leto je ideálny čas na doplnenie zásob. V pivniciach kraľujú nakladané uhorky, ale prečo si nenakladať aj iné dobroty zo záhrady? Reč je o mrkve, ktorá skvele chutí a má blahodarný vplyv na vašu pleť. Pozrite si tento recept na nakladanú mrkvu.
Naše babičky a mamy s nadšením nakladali zeleninu zo záhradky. Táto tradícia sa pestuje dodnes. Mnohí ľudia stále pripravujú domáce zaváraniny, aby si v zime pochutnali na chutných uhorkách alebo kapuste. Obohaťte svoju špajzu o nakladanú mrkvu.
Nakladaná mrkva pre zdravie
Samotná nakladaná mrkva je veľmi zdravá, pretože počas kvasenia sa v nej začínajú množiť probiotické baktérie. Tie majú pozitívny vplyv na činnosť čriev – zlepšujú trávenie a posilňujú aj imunitný systém. Preto sa oplatí tieto zaváraniny pravidelne konzumovať, aby ste sa vyhli prechladnutiu.
Mrkva je zdrojom vitamínu A. Obsahuje aj ďalšie vitamíny: C, B1, B2, B3, B6, K a minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, železo, horčík. Dôležitý je aj vysoký obsah vlákniny. Vďaka nej sa cítime dlho sýti.
Pravidelná konzumácia tejto zeleniny má priaznivý vplyv na zrak a vzhľad pokožky. Okrem toho znižuje riziko vzniku rakoviny a Alzheimerovej choroby.
Nakladaná mrkva recept
Potrebujete:
- 1 kg mrkvy
- 1 l vody
- 1 lyžička kamennej soli
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 šalotku
- 4 cm koreňa zázvoru
- 4 cm koreňa chrenu
- 1 zväzok kôpru
- 3 bobkové listy
Postup:
Na začiatku ošúpte mrkvu, cesnak a šalotku. Mrkvu nakrájajte na kolieska, cibuľu a cesnak na štvrtiny. Ošúpte korene zázvoru a chrenu a potom ich nakrájajte.
V ďalšom kroku pripravte nálev. Vodu so soľou varte v hrnci, kým sa nerozpustí. Potom ju odstavte, aby vychladla.
Zázvor, chren, kôpor a bobkové listy vložte na dno predtým vyvarených pohárov. Potom navrstvite mrkvu, cesnak a cibuľu tak, až kým sa nádoby nezaplnia zeleninou.
Nakoniec zeleninu zalejte nálevom. Musí byť v náleve úplne ponorená. Prikryte poháre utierkou a odložte ich na teplé miesto na 2-5 dní. Po tomto čase ich môžete premiestniť do špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prečo je mrkva zhora zelená? Môžete jesť zelenú časť koreňa?
V lete ma nenapadne robiť inú polievku. Moja rodina trvá na „vylepšenej“ zeleninovej
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.