16.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).
Mnohí ľudia si nevedia predstaviť nedeľu bez vývaru. Pri príprave tejto tradičnej slovenskej polievky je veľmi dôležité korenie vrátane soli. Vďaka nim je jedlo aromatické a chutné. V ktorom momente by ste mali do vývaru pridať soľ? Pred, počas alebo po varení? Je čas raz a navždy rozptýliť pochybnosti o tejto nejasnej otázke.
Vývar je najobľúbenejšia polievka, ktorá sa podáva na rôznych oslavách a v mnohých domácnostiach aj počas nedeľného obeda. Za svoju chuť vďačí koreninám, preto ich musíme použiť v správnej chvíli. Bohužiaľ, väčšina ľudí tento pokrm zle solí, čo má za následok, že vývar vyjde bledý a nechutný. Akej chyby sa dopúšťajú? Pozrite sa na to teraz a pripravte si dokonalý vývar.
Kedy sa má vývar osoliť? Pravidlo 10 minút
Na prvý pohľad je príprava vývaru pomerne jednoduchá a nevyžaduje si žiadne špeciálne kuchárske zručnosti. Stačí, ak mäso vložíte do hrnca, zalejete vodou, pridáte zeleninu, korenie a bylinky a varíte stanovený čas. Ukázalo sa však, že záleží na poradí. Práve poradie rozhoduje o tom, či bude polievka chutná.
Na začiatku stojí za to zvážiť soľ, ktorá je základným dochucovadlom vývaru. Nemôžeme ju do polievky nasypať pred varením, pretože by vytvorila blokádu pre mäsové a zeleninové chute.
Preto je najlepšie pridať toto soľ až na konci varenia. Odporúčame ju pridať 10 minút pred koncom celého procesu.
Dôležité je aj množstvo soli. Spravidla pridávajte 2 čajové lyžičky soli na 5 l hrniec. Je však vhodné pridávať ju po častiach, aby ste vývar nepresolili.
Ďalšie korenie. Kedy ho pridať do vývaru?
Okrem soli musíme vývar ochutiť čierným korením, bobkovým listom a novým korením. V ktorom okamihu máme pridať tieto koreniny?
Ostatné koreniny pridávame na začiatku varenia polievky. Dodáme jej tak správnu chuť a vôňu.
Pri príprave vývaru treba pamätať aj na ďalšie dôležité pravidlá. Medzi ne patrí napríklad vloženie mäsa do studenej vody. Tým sa potom do vývaru uvoľní viac chuti a vône.
Ďalším dôležitým krokom je odstránenie usadenín z povrchu vývaru. Odporúčame tiež pridať cibuľu, ktorá dodá jedinečnú chuť, ale aj zlatohnedú farbu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.