16.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nadianb).
Domáci čučoriedkový džem vám umožní vložiť chuť na slnku dozretého ovocia do pohára. Výborne chutí na čerstvých a chrumkavých rožkoch, plní vnútro palaciniek a zvýrazňuje chuť tort s krémom. Zaujímavo sa hodí aj k mäsu a syrom a v zime dodá charakter horúcemu čaju. Ako pripraviť čučoriedkový džem? Poradíme vám.
Čučoriedkový džem – vitamínová bomba
Hovorí sa, že najchutnejšie odrody čučoriedok pochádzajú zo Severnej Ameriky. U nás sa často označujú aj ako čučoriedky kanadské, ktoré sa vyznačujú veľkou veľkosťou plodov a porciou vitamínov a mnohých živín. Čerstvé ovocie dodáva telu okrem iného:
- vitamín A,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamín K,
- draslík,
- vápnik,
- železo,
- niacín,
- horčík,
- kyselinu listovú.
Je zaujímavé, že čučoriedky nestrácajú svoje cenné vlastnosti ani po spracovaní. Bez obáv z nich môžeme pripravovať šťavy, zaváraniny a chutné džemy. Porcia sladkej konzervy nielen rýchlo uspokojí chuť do jedla, ale sa aj zdravo a chutne postará o správne fungovanie organizmu.
Ako pripraviť čučoriedkový džem?
Ingrediencie na čučoriedkový džem:
- 2 kg čerstvých čučoriedok
- 400 g bieleho cukru
- 1 malý citrón
- nastrúhaná citrónová kôra
- 1 vanilkový struk
Príprava čučoriedkového džemu:
- Čučoriedky dôkladne umyte pod studenou tečúcou vodou. V prípade potreby odstráňte listy, vyčnievajúce stopky a iné nečistoty.
- Očistené bobule vložte do veľkého kovového hrnca s hrubým dnom a posypte ich cukrom uvedeným v recepte.
- Dôkladne premiešajte lyžicou, aby sa cukor dostal medzi všetky plody. V tejto fáze môžete čučoriedky s cukrom začať aj miesiť.
- V ďalšom kroku pridajte k ovociu vanilkový struk rozkrojený na polovicu. Ovocie môžeme odložiť na 60 minút, aby pustilo viac šťavy, alebo ho môžeme hneď začať zohrievať.
- Ak vynecháte čakanie, kým ovocie pustí šťavu, postavte hrniec na sporák, nastavte stredný horák a džem varte 35 minút.
- Počas varenia je dobré väčšie ovocie roztlačiť drevenou lyžicou. Po uplynutí poslednej minúty vyberte z hrnca vanilkový struk.
- Do ovocia s vanilkovou príchuťou vytlačte šťavu z jedného citróna a pridajte kôru nastrúhanú z ovocia. Zamiešajte čučoriedkový džem a zahrievajte ďalšie 2 – 3 minúty.
- Vriaci džem nalejte do čistých a vypálených pohárov a ihneď ich pevne zavrite.
- Poháre obráťte hore dnom, prikryte utierkou a nechajte 10 minút odstáť. Po uplynutí tejto doby postavte poháre do normálnej polohy a počkajte, kým úplne vychladnú.
Zahusťovanie čučoriedkového džemu
Sladké a aromatické čučoriedky si priam pýtajú, aby ste ich nasypali do misky a zjedli ako zdravú desiatu. Či už si ovocie kúpite na miestnom trhu, alebo si ho sami nazbierate v záhrade, oplatí sa z neho časť použiť na chutný džem. Aj keď vidíme hustú konzistenciu, ktorú môžeme ľahko natrieť na sendvič, džem často vyjde príliš riedky a tekutý. Ako sa to dá napraviť?
Skúsené gazdinky odporúčajú byť trpezlivý, spolu s hrncom a niekoľkými základnými kuchynskými potrebami. Najrýchlejším trikom je pridať do čučoriedkového džemu gelfix alebo iné hotové zahusťovadlo. Prípadne môžete použiť okrem iného:
- agar,
- želatínu,
- sódu bikarbónu,
- zemiakový škrob,
- hustú ovocnú šťavu,
- kandizovanú citrónovú alebo pomarančovú kôru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na zimu pripravím aspoň tridsať pohárov. Tekvica v tejto verzii je ideálnou prílohou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.