17.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MaraZe).
Mleté rezne majú v srdci každého Slováka osobitné miesto. Šťavnaté a jemné mleté mäso sa nám spája s rodinným domom a babičkinou kuchyňou a pravdepodobne si mnohí z nás myslia, že babičkine mleté rezne boli najlepšie. Aké bolo ich tajomstvo? Samozrejme, mäso a korenie, ale dôležitú úlohu zohrával aj tuk, v ktorom sa vyprážali.
Čo je večera snov? Koľko ľudí, toľko chutí, ale stavím sa, že takmer nikto by nepohrdol lahodným mletým rezeňom so zemiakmi. Dnes vám s radosťou prezradíme tajomstvo dokonalého mletého mäsa, presne ako od babičky. Staré gazdinky presne vedia, na čom vyprážať to najlepšie mleté mäso. Samozrejme, spoliehajú sa na masť, najlepšie domácu, miestnu. Práve vyprážanie na masti robí fašírky také aromatické a plné chuti. Tu je klasický recept na mleté mäso, vďaka ktorému sa budete na nedeľný obed cítiť opäť ako u babičky.
Mleté fašírky na masti – recept našich babičiek
Ingrediencie:
- Približne 1 kg mäsa (výborne sa hodí bravčové pliecko, krkovička alebo šunka s trochou tučného mäsa – slanina alebo jaternice),
- 3 plátky kysnutej chalvy a mlieko na namočenie, môžete použiť aj obyčajnú žemľu,
- 2 vajcia,
- 1 cibuľa,
- 2-3 polievkové lyžice bravčovej masti so škvarkami,
- 2 strúčiky cesnaku,
- strúhanka,
- korenie (soľ, korenie, štipka majoránky, štipka sladkej papriky),
- masť na vyprážanie.
- Výborne chutí so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami, s červenou repou alebo nakladanými uhorkami.
Spôsob výroby:
- Mäso najprv pomeľte na hrubom mlynčeku. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na masti, kým pekne nezhnedne. Rozpustite aj slaninu, ale tuk si nechajte.
- Chalvu alebo rožok nakrájajte na plátky a namočte ich do mlieka, kým nezmäknú. Najlepšie sa hodí mierne zatuchnutý chlieb.
- Mleté mäso vložte do misy. Pridáme strúhanku zbavenú mlieka, osmaženú cibuľu, pretlačený cesnak, bravčovú masť a rozšľahané vajcia. V tejto fáze pridajte aj korenie.
- Začnite miesiť mäso, a keď sa začne lepiť, môžete pridať trochu perlivej vody – tým sa zmes na mäsové guľky ešte viac zväčší. Ak sa vám zdá mäsová zmes príliš riedka, pridajte dve polievkové lyžice strúhanky.
- Ku koncu miesenia mäso prudko naklepte, aby sa do zmesi dostalo trochu vzduchu – vďaka tomu budú kotlety nadýchané a šťavnaté.
- Mokrými rukami vytvarujte kotlety do oválneho tvaru, obaľte ich v strúhanke a opečte na rozohriatej panvici na miernom ohni z oboch strán dozlatista. Na vyprážanie odporúčame použiť kvalitnú bravčovú masť, ktorá má najlepšiu chuť.
- Kotlety podávajte s obľúbenou prílohou – výborne chutia so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami.
Toto je klasický recept na mleté mäso na starý slovenský spôsob. Ak však použijete chudšie mäso, napríklad kuracie alebo morčacie, lepšie sa vám bude hodiť prepustené maslo alebo olej. Masť by svojou intenzívnou chuťou mohla potlačiť jemnosť faširiek. Bravčovú masť si nechajte na bravčové fašírky, a to nielen na mleté, ale aj na rezne z bravčovej panenky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S mamou sme sa pohádali o fašírky. Koľko vajec pridať do mletého mäsa? Pomery sú jasné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.