20.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Minithalie).
Niektoré jedlá sa nám spájajú s detstvom a školskými jedálňami. Jedným z takýchto jedál je obľúbená alebo neobľúbená mrkvová polievka. Mnohí z nás si ju pamätajú ako sladkú, neokorenenú kašu, ktorá nám stála v ústach. Tento recept však s takouto chuťou nemá nič spoločné. Mrkvová polievka okorenená týmito ingredienciami vás určite nadchne.
Mrkvová polievka nepatrí medzi polievky, ktoré sa v slovenských domácnostiach varia najčastejšie. Samozrejme, ak doma nemáme dieťa – v tom prípade sa na stole občas objaví mrkvová polievka. Náš dnešný recept na mrkvovú polievku však nemá nič spoločné s detskou výživou. Ba, každý dospelý labužník si s radosťou vypýta prídavok! Stačí do polievky pridať trochu pomarančovej šťavy, cesnaku a zázvoru. Budete si olizovať prsty a táto verzia nadobro vytlačí z vašej pamäti mrkvovú kašu, ktorú si pamätáte z detstva.
Mrkvová polievka v tejto verzii poteší. Je to vďaka prílohám
Ingrediencie:
- 0,5 kg mrkvy,
- 2 stredne veľké cibule šalotky,
- 1 vrchovatá lyžica masla,
- cca 1 liter zeleninového vývaru,
- 3-4 plátky čerstvého zázvoru,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- 0,5 šálky čerstvej šťavy z obyčajného alebo červeného pomaranča,
- 1/3 šálky kyslej smotany,
- soľ, korenie, štipka čili, plochá čajová lyžička kari,
- na podávanie: krutóny, opražené semienka.
Pikantná mrkvová polievka – ako na to:
- Cibuľu, zázvor a mrkvu nakrájajte nadrobno. Cesnak pretlačte cez lis alebo ho nasekajte veľmi najemno.
- Pripravte si hrniec a zohrejte v ňom lyžicu masla. Pridáme cibuľu a keď zosklovatie, pridáme zázvor. Pridajte mrkvu a všetko restujte, kým mrkva nezhnedne.
- Osmaženú zeleninu zalejte vývarom, znížte teplotu a varte, kým mrkva úplne nezmäkne. V tomto čase pridajte cesnak.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte smotanu, pomarančovú šťavu a podľa chuti okoreňte.
- Polievku rozmixujte na hladký krém. Podávajte s krutónmi alebo opraženými tekvicovými či slnečnicovými semienkami. Dobre bude chutiť aj s pufovaným hráškom alebo chrumkavými tyčinkami z pizzového cesta.
Tip: Namiesto pomarančovej šťavy z kartónu odporúčam použiť šťavu vylisovanú z čerstvého ovocia. Je oveľa kyslejšia a lepšie rozbije sladkosť mrkvy. Do polievky môžete pridať aj trochu muškátového orieška.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedlá, ktoré vynikajúco využívajú chuť kuriatok. Je ťažké im odolať
V ktorom momente osoliť vývar? Väčšina z nás to robí zle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.