Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Moja teta už roky hovorí, že toto je najlepší spôsob, ako pripraviť kuriatka. Vďaka tomu nie sú horké

22.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich). Kuriatka sú veľmi obľúbené huby, ktoré sa v súčasnosti vyskytujú v lesoch. Mnohí ľudia ich preto zbierajú ráno, aby si ich mohli...

22.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich).

Kuriatka sú veľmi obľúbené huby, ktoré sa v súčasnosti vyskytujú v lesoch. Mnohí ľudia ich preto zbierajú ráno, aby si ich mohli nazbierať a následne použiť do domácich jedál. Majú však tú vlastnosť, že nesprávne pripravené horkú príchuť. Tieto spôsoby sa s týmto problémom vysporiadajú.

kuriatka_huby
Kuriatka patria medzi najcennejšie lesné huby
Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich

Kuriatka patria medzi najcennejšie lesné huby. Tieto obľúbené huby môžeme zbierať od začiatku leta a všetci milovníci húb sa na tento okamih tešia. Kuriatka sa používajú do omelety, omáčok a plniek, ale môžeme ich aj marinovať. Ich charakteristická chuť však môže byť niekedy príliš horká. Našťastie existujú osvedčené domáce metódy, ako túto horkosť zmierniť a vyzdvihnúť plnú chuť týchto zlatých pokladov lesa. Ak sa podobne ako väčšina ľudí chcete zbaviť nepríjemnej pachuti, nasledujúce metódy vám určite pomôžu. Jedna z nich oslovila najmä moju tetu, ktorá vždy tvrdila, že lepšia metóda neexistuje. Ona totiž huby očistila a potom ich namočila do tohto nápoja.

Ako sa zbaviť kuriatka nepríjemnej pachuti?


Kuriatka sa na našich stoloch objavujú veľmi často. Nie je ťažké nájsť ľudí, ktorí milujú chuť týchto húb. Žiaľ, niekedy počujeme, že jedlá s kuriatkami majú horkú chuť, a hostia, ktorí si na nich pochutnávajú, z toho nie sú nadšení.


Príčin tejto nepríjemnej chuti je niekoľko. Prvým je pôvod húb. Ak pochádzajú z ihličnatých lesov alebo sa zbierajú v suchom a horúcom období, môžeme sa stretnúť s horkosťou. Ďalším dôvodom je, že boli skladované príliš dlho. Práve tieto dôvody nám veľmi často bránia vychutnať si lahodnú chuť pokrmu. Našťastie máme pripravených niekoľko metód, ako si s týmto problémom poradiť.

Blanšírovanie


Mnohí hostitelia a hostiteľky používajú metódu krátkeho blanšírovania kuriatok. Ide o ponorenie húb do vriacej vody na 2-3 minúty a následné rýchle ochladenie v studenej vode. Tento jednoduchý postup účinne odstráni horkosť a zároveň zachová charakteristickú chuť a štruktúru kuriatok. Treba však pamätať na to, že pred blanšírovaním by mali byť kuriatka dostatočne očistené.

Kuriatka sa používajú do omelety, omáčok a plniek, ale môžeme ich aj marinovať
Foto: shutterstock/AS Foodstudio


Namáčanie v mlieku


Ďalším účinným spôsobom je namočenie kuriatok do mlieka. Túto metódu už roky používa moja teta. Zahŕňa namáčanie húb v danom nápoji približne 30 minút pred ďalším spracovaním. Mlieko absorbuje horkosť a zanechá huby jemnej chuti. Po namočení by sa kuriatka mali dôkladne opláchnuť a osušiť.

Dlhé smaženie


Niektorí kuchári prisahajú, že kľúčom k odstráneniu horkosti je dlhé smaženie kuriatok na suchej panvici. Tento proces môže trvať až 20 – 30 minút, kým huby neodovzdajú svoju vlhkosť a mierne nezhnednú. Až potom sa pridá maslo alebo olej a pokračuje sa v smažení.


Marinovanie


Ďalším spôsobom, ako zmierniť horkastú chuť, je marinovanie kuriatok v zmesi octu, vody, cukru a korenia niekoľko hodín pred varením. Tento spôsob sa osvedčil najmä vtedy, ak plánujete použiť kuriatka do šalátov alebo ako prílohu k mäsu. Po použití tejto metódy získajú huby zaujímavejšiu chuť.


Varenie so zemiakmi


Zaujímavou metódou je varenie kuriatok spolu s nakrájanými zemiakmi. Zemiaky majú schopnosť absorbovať horkosť z húb. Po uvarení sa kuriatka môžu od zemiakov oddeliť a použiť do jedla podľa vlastného výberu.


Pridanie smotany


Pridanie trochy smotany pri smažení kuriatok nielen zmierni ich horkosť, ale dodá pokrmu krémovú štruktúru a bohatú chuť. Je to jednoduchý spôsob, ktorý sa hodí najmä do omáčok a polievok.

Nezabudnite, že kľúčové je aj správne očistenie kuriatok pred spracovaním
Foto: shutterstock/Uhryn Larysa

Nezabudnite, že kľúčové je aj správne očistenie kuriatok pred spracovaním. Odstráňte všetky nečistoty, ale huby neumývajte pod tečúcou vodou, pretože by mohli stratiť svoju chuť. Namiesto toho ich radšej utrite vlhkou handričkou alebo kefkou.


Použitím týchto domácich, osvedčených metód si môžeme vychutnať plnú chuť kuriatok bez nepríjemnej horkosti. Experimentovanie s rôznymi technikami nám umožní nájsť tú, ktorá najlepšie vyhovuje našim chuťovým preferenciám. Ako moja teta opakuje už roky – správna príprava je kľúčom k vychutnaniu týchto jedinečných húb.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedna prísada si okamžite poradí so špinou na kuriatkách. Dve polievkové lyžice do misky a máte hotovo

Môj otec vždy robil na zimu tieto zaváraniny. Aj ja som s tým začala a neľutujem. Nakladané kuriatka chutia ako zlato


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zázvor, medovka a harmanček. Tieto koreniny by mali byť súčasťou stravy seniorov

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). S pribúdajúcim vekom prechádza telo mnohými zmenami. Metabolizmus sa spomaľuje, tráviaci systém sa stáva citlivejším a tráviace procesy…

Táto polievka dokáže nahradiť celú večeru. Je plná chuti, sýta a hrejivá. Ideálna na zimné chladné dni

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katarzyna Hurova). Tradičná paradajková polievka nemusí byť nudná. Môže vás prekvapiť svojou intenzívnou chuťou, hlbokou vôňou a prísadami, ktoré…

Ako sa účinne zbaviť zápachu z práčky?

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/New Africa). Domáce spotrebiče potrebujú systematickú starostlivosť, aby nám slúžili dlhé roky bezchybne. Medzi nimi aj práčka, ktorá je…

Pomocou týchto trikov rýchlo ošúpete cesnak. Tento kuchynský trik sa oplatí poznať

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maria Jose Silva Jimenez). Krájanie cibule a lúpanie cesnaku sú pri varení najmenej príjemné činnosti. Obe tieto zeleniny však…

Nie je to vždy len o paste na sendviče. Čo všetko môžete pripraviť z avokáda? Tieto 2 recepty si zamilujete

23.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mangostar). Čo dobré môžete urobiť s avokádom? Väčšinu z nás okamžite napadne guacamole, ale toto exotické ovocie ponúka viac…

Auto Trendy

Nový rad LEGO X Formula 1 debutuje na Veľkej cene Las Vegas. Fanúšikovia si budú môcť postaviť jednomiestne monoposty 2024

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosti Lego a Formula 1 predstavili nový rad sád v čase, keď sa v Las Vegas konala veľká cena. Nové sady budú k dispozícii od…

Lamborghini 2025: Všetky nové pripravované modely

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Lamborghini sa pripravuje na nové éry: čo môžeme očakávať v roku 2025? Lamborghini 2025: Všetky nové pripravované modely.

Rozsvietila sa vám kontrolka? Môže ísť o vážny problém! Vaša Kia Sportage potrebuje okamžitú bezplatnú kontrolu!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Dôležitá správa pre majiteľov obľúbeného modelu Kia Sportage. Kvôli potenciálnemu riziku požiaru sa viac ako 18 000 vozidiel tretej generácie tohto SUV vracia do servisov…

Zlom v automobilovom priemysle: Ford znižuje zamestnanosť o 14 % v Európe kvôli elektrickým autám.

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Ford plánuje zredukovať počet svojich zamestnancov o 4 000. Tento krok sa bude prevažne týkať závodov v Nemecku a Spojenom kráľovstve.

Exkluzívne: Objavte dizajnovú víziu, ktorá prepisuje históriu Jaguaru!

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Štvordverový grand tourer na batérie sa predstaví 2. decembra a bude prvým modelom s novým dizajnovým jazykom. Filozofiu v súlade s novou identitou značky, ktorú…

Majitelia týchto áut ich nechcú predať. Jazdia s nimi už 15 rokov

23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Podľa najnovšieho prieskumu analytikov trhu je jedna značka nesporným lídrom v rebríčku vozidiel, ktoré najčastejšie zostávajú vo vlastníctve prvého majiteľa. Majitelia tieto autá nechcú predať.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov