22.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor Sergeevich).
Kuriatka sú veľmi obľúbené huby, ktoré sa v súčasnosti vyskytujú v lesoch. Mnohí ľudia ich preto zbierajú ráno, aby si ich mohli nazbierať a následne použiť do domácich jedál. Majú však tú vlastnosť, že nesprávne pripravené horkú príchuť. Tieto spôsoby sa s týmto problémom vysporiadajú.
Kuriatka patria medzi najcennejšie lesné huby. Tieto obľúbené huby môžeme zbierať od začiatku leta a všetci milovníci húb sa na tento okamih tešia. Kuriatka sa používajú do omelety, omáčok a plniek, ale môžeme ich aj marinovať. Ich charakteristická chuť však môže byť niekedy príliš horká. Našťastie existujú osvedčené domáce metódy, ako túto horkosť zmierniť a vyzdvihnúť plnú chuť týchto zlatých pokladov lesa. Ak sa podobne ako väčšina ľudí chcete zbaviť nepríjemnej pachuti, nasledujúce metódy vám určite pomôžu. Jedna z nich oslovila najmä moju tetu, ktorá vždy tvrdila, že lepšia metóda neexistuje. Ona totiž huby očistila a potom ich namočila do tohto nápoja.
Ako sa zbaviť kuriatka nepríjemnej pachuti?
Kuriatka sa na našich stoloch objavujú veľmi často. Nie je ťažké nájsť ľudí, ktorí milujú chuť týchto húb. Žiaľ, niekedy počujeme, že jedlá s kuriatkami majú horkú chuť, a hostia, ktorí si na nich pochutnávajú, z toho nie sú nadšení.
Príčin tejto nepríjemnej chuti je niekoľko. Prvým je pôvod húb. Ak pochádzajú z ihličnatých lesov alebo sa zbierajú v suchom a horúcom období, môžeme sa stretnúť s horkosťou. Ďalším dôvodom je, že boli skladované príliš dlho. Práve tieto dôvody nám veľmi často bránia vychutnať si lahodnú chuť pokrmu. Našťastie máme pripravených niekoľko metód, ako si s týmto problémom poradiť.
Blanšírovanie
Mnohí hostitelia a hostiteľky používajú metódu krátkeho blanšírovania kuriatok. Ide o ponorenie húb do vriacej vody na 2-3 minúty a následné rýchle ochladenie v studenej vode. Tento jednoduchý postup účinne odstráni horkosť a zároveň zachová charakteristickú chuť a štruktúru kuriatok. Treba však pamätať na to, že pred blanšírovaním by mali byť kuriatka dostatočne očistené.
Namáčanie v mlieku
Ďalším účinným spôsobom je namočenie kuriatok do mlieka. Túto metódu už roky používa moja teta. Zahŕňa namáčanie húb v danom nápoji približne 30 minút pred ďalším spracovaním. Mlieko absorbuje horkosť a zanechá huby jemnej chuti. Po namočení by sa kuriatka mali dôkladne opláchnuť a osušiť.
Dlhé smaženie
Niektorí kuchári prisahajú, že kľúčom k odstráneniu horkosti je dlhé smaženie kuriatok na suchej panvici. Tento proces môže trvať až 20 – 30 minút, kým huby neodovzdajú svoju vlhkosť a mierne nezhnednú. Až potom sa pridá maslo alebo olej a pokračuje sa v smažení.
Marinovanie
Ďalším spôsobom, ako zmierniť horkastú chuť, je marinovanie kuriatok v zmesi octu, vody, cukru a korenia niekoľko hodín pred varením. Tento spôsob sa osvedčil najmä vtedy, ak plánujete použiť kuriatka do šalátov alebo ako prílohu k mäsu. Po použití tejto metódy získajú huby zaujímavejšiu chuť.
Varenie so zemiakmi
Zaujímavou metódou je varenie kuriatok spolu s nakrájanými zemiakmi. Zemiaky majú schopnosť absorbovať horkosť z húb. Po uvarení sa kuriatka môžu od zemiakov oddeliť a použiť do jedla podľa vlastného výberu.
Pridanie smotany
Pridanie trochy smotany pri smažení kuriatok nielen zmierni ich horkosť, ale dodá pokrmu krémovú štruktúru a bohatú chuť. Je to jednoduchý spôsob, ktorý sa hodí najmä do omáčok a polievok.
Nezabudnite, že kľúčové je aj správne očistenie kuriatok pred spracovaním. Odstráňte všetky nečistoty, ale huby neumývajte pod tečúcou vodou, pretože by mohli stratiť svoju chuť. Namiesto toho ich radšej utrite vlhkou handričkou alebo kefkou.
Použitím týchto domácich, osvedčených metód si môžeme vychutnať plnú chuť kuriatok bez nepríjemnej horkosti. Experimentovanie s rôznymi technikami nám umožní nájsť tú, ktorá najlepšie vyhovuje našim chuťovým preferenciám. Ako moja teta opakuje už roky – správna príprava je kľúčom k vychutnaniu týchto jedinečných húb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.