Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti, Zdravie,

Je to skutočný poklad medzi ovocím. Lieči nielen črevá a pokožku

18.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnnaNikitina84). Ovocie je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Samozrejme, ako všetko, aj ovocie by sa malo konzumovať s mierou a vyberať si tie,...

18.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnnaNikitina84).

Ovocie je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny. Samozrejme, ako všetko, aj ovocie by sa malo konzumovať s mierou a vyberať si tie, ktoré obsahujú najviac cenných zložiek. Jedným z takýchto „sladkých pokladov“ je ovocie, ktoré Slováci často prehliadajú alebo ho jedia len na exotických dovolenkách. Reč je o ananáse, ktorého vlastnosti vás možno prekvapia.

Jedným z takýchto „sladkých pokladov“ je ovocie, ktoré Slováci často prehliadajú alebo ho jedia len na exotických dovolenkách. Reč je o ananáse, ktorého vlastnosti vás možno prekvapia.
Foto: shutterstock/AnnaNikitina84

Podceňovanie ovocia v strave Slovákov? Koľko porcií ovocia by som mal denne zjesť?

Okrem toho, že niektoré druhy ovocia sú zdrojom minerálov, vitamínov a vlákniny, sú bohaté aj na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Preto by sa ovocie nemalo považovať len za prísadu do dezertov. Je vhodné, aby si našlo dôstojné miesto v našom každodennom jedálničku. Odporúčania na konzumáciu ovocia sa môžu líšiť, ale všeobecne sa uznáva, že dospelý človek by mal denne skonzumovať približne 1,5 až 2 poháre (300-400 g) ovocia.

To znamená približne 10 až 14 pohárov ovocia týždenne. Množstvo skonzumovaného ovocia je však vhodné upraviť podľa individuálnych energetických potrieb a zdravotného stavu.

Je dôležité mať to na pamäti, pretože hoci je ovocie zdravé, nemožno ignorovať cukor, ktorý obsahuje. Niektoré druhy ovocia, ako napríklad hrozno, banány alebo mango, obsahujú pomerne veľké množstvo jednoduchých cukrov.

Pri ich nadmernej konzumácii môže dôjsť k nadmernému príjmu kalórií a zvýšeniu hladiny cukru v krvi, čo môže byť problematické najmä pre osoby s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou.

Ak však konzumáciu ovocia konzultujeme individuálne s lekárom a pri absencii kontraindikácií ho zdravým spôsobom zavedieme do svojho jedálnička, nášmu organizmu to len prospeje.

Mimoriadna sila ovocia. Ktoré sú najzdravšie?

Pri výbere ovocia do nášho každodenného jedálnička sa, samozrejme, oplatí zvážiť obsah cukru, ale aj to, čo nám môže ponúknuť. Medzi najzdravšie ovocie patria napríklad čučoriedky, jahody a maliny, ktoré obsahujú veľa antioxidantov, vlákniny a vitamínov, pričom majú nízky obsah kalórií.

Citrusové plody, ako sú pomaranče, grapefruity a citróny, tiež stoja za zváženie, ak neužívate lieky, s ktorými môžu chemicky reagovať. Konzumácia citrusových plodov pred alebo po užití niektorých liekov môže narušiť ich metabolizmus v pečeni a tenkom čreve.

Ak však neexistujú kontraindikácie, oplatí sa po nich siahnuť, pretože sú bohaté na vitamín C, flavonoidy a vlákninu a podporujú imunitný systém a zdravie srdca.

Medzi ovocie bohaté na vitamíny a minerály patria aj banány, pretože hoci sú sladké, obsahujú draslík, vitamín B6 a vlákninu, a granátové jablká, ktoré obsahujú množstvo antioxidantov.

Často odporúčaným ovocím je aj…. ananás, ktorý Slováci trochu zanedbávajú. Pridáva sa ako príloha k dezertom, mal by sa častejšie objavovať na našich jedálnych lístkoch a neodrádzať nás svojím nie ľahkým ošúpaním.

Bohatstvo ananásu. Na Slovensku ovocie len pre aristokraciu

Ananás (Ananas comosus) je tropická ovocná rastlina, ktorá rastie v špecifických klimatických podmienkach a má svoje špecifické pestovateľské nároky. Je to trvalka z čeľade broméliovitých, ktorá rastie ako nízka rastlina s rozprestretými, ostnatými listami. Listy ananásu sú dlhé, úzke, tuhé a sú zhromaždené v ružici. Rastlina dorastá do výšky približne 1 až 1,5 metra.

Listy ananásu sú dlhé, úzke, tuhé a sú zhromaždené v ružici. Rastlina dorastá do výšky približne 1 až 1,5 metra.
Foto: shutterstock.com/YARUNIV Studio

Najlepšie rastie v tropickom a subtropickom podnebí, kde sa teplota pohybuje medzi 18 °C a 30 °C. V chladnejších oblastiach je pestovanie ananásu možné len v skleníkoch.

Ananás sa na Slovensku prvýkrát objavil v 18. storočí, ale bola to exotická a luxusná rastlina, dostupná len pre šľachtu. Do našej krajiny sa začal dovážať z tropických kolónií, ale kvôli ťažkostiam s prepravou a vysokým nákladom bolo ovocie vzácnosťou a symbolom prestíže. Ananás sa stal dostupným pre väčšinu ľudí až v 20. storočí.

V 60. a 70. rokoch 20. storočia bol konzervovaný ananás obľúbeným výrobkom, ktorý sa dostal do slovenských obchodov. Konzumoval sa najmä počas sviatkov. V tom čase sa čerstvý ananás ešte ťažko zháňal a považoval sa za luxusný tovar.

Až v 90. rokoch 20. storočia, po politickej transformácii a otvorení Slovenska svetovým trhom, sa v slovenských obchodoch začali viac predávať čerstvé ananásy. Vzhľadom na svoju históriu však stále nie sú také populárne, ako by mali byť. Pritom majú čo ponúknuť.

Vitamín C len otvára zoznam výhod konzumácie ananásu

Ananás je veľmi dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, proces hojenia rán a podporuje ochranu buniek pred oxidačným poškodením. Nazýva sa vitamínom mladosti. Tento názov si vitamín vyslúžil vďaka vlastnostiam, ktoré spomaľujú proces starnutia epidermálnych buniek. Vitamín C tiež stimuluje aktivitu fibroblastov a syntézu kolagénu, vďaka čomu si pokožka udržiava mladý vzhľad.

Keď už hovoríme o vitamíne C, ktorý sa nachádza v ananáse, je ťažké nespomenúť imunitu. Vysoký obsah tohto vitamínu posilňuje imunitný systém, pomáha telu bojovať s infekciami a urýchľuje regeneračné procesy.

Ananás má ešte jedno tajomstvo svojej zdravej výživy. No vďaka obsahu mangánu ananás prispieva k udržaniu zdravých kostí.

Okrem vitamínov C, B6 a B1 zohráva mangán obsiahnutý v ananáse dôležitú úlohu v metabolizme a antioxidačnej ochrane. Mangán nachádza aj v marhuliach.

Okrem mangánu toto exotické ovocie obsahuje aj meď, ktorá podporuje tvorbu červených krviniek, zdravie nervového systému a tvorbu kolagénu. Tým sa však prekvapenia, ktoré ananás ukrýva, nekončia.

Počnúc jeho blahodarnými účinkami na tráviaci systém a končiac krásnou pleťou – to je dôvod, prečo sa oplatí ananás jesť.
Foto: shutterstock/NoirChocolate

Zdravé črevá a krásna pleť nestačia. Bromelaín ako jedinečný enzým

Počnúc jeho blahodarnými účinkami na tráviaci systém a končiac krásnou pleťou – to je dôvod, prečo sa oplatí ananás jesť. Existuje ešte jedna zázračná zložka, ktorá jedinečným spôsobom podporuje naše zdravie.

Vďaka bromelaínu ananás podporuje trávenie bielkovín, čo môže byť užitočné po konzumácii ťažkých bielkovinových jedál.

Bromelaín má významný vplyv na zdravie čriev a pomáha znižovať tráviace problémy, ako je nadúvanie a poruchy trávenia. Tento enzým pôsobí aj na zápaly v celom tele, nielen v črevách alebo žalúdku.

Je to proteolytický enzým, ktorý tiež zmierňuje bolesti svalov a kĺbov – ide o blahodarný účinok jeho protizápalových vlastností.

Pritom je však dôležité mať na pamäti, že bromelaín môže ovplyvniť účinky niektorých antikoagulačných liekov, preto by sa osoby na trvalej liečbe mali o konzumácii ananásu poradiť so svojím lekárom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pestovať ananás doma – sprievodca krok za krokom. Za ako dlho budú plody?

Omladzuje a pomáha vám schudnúť prebytočné kilogramy. Zahrňte do svojho každodenného jedálnička


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Toto bolo v USA zakázané. Na Slovensku to jeme vo veľkom

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan). Predpisy pre rôzne typy výrobkov vrátane potravín sa môžu v jednotlivých krajinách líšiť. Z tohto dôvodu môžeme byť…

Vyživená a žiarivá pleť za 10 minút. To vďaka tekvicovej maske. Robí sa sama a krásne vonia

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kazmulka). Podporovať svoju pleť pre mňa znamená nielen konzumovať potraviny, ktoré ju udržiavajú peknú a zdravú, ale aj využívať…

Ako prať a sušiť posteľnú bielizeň na jeseň, aby zostala dlho voňavá a mäkká? Najlepšie tipy

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nito). Ako prať a sušiť posteľnú bielizeň, keď sa vonku ochladzuje a mnohé rána nás vítajú dažďom? Zistite, čo…

Zvyšuje imunitu a metabolizmus. Zlatý nápoj

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Schweitzer). Jeseň je v plnom prúde a s ňou aj prvé sezónne infekcie a pokles nálady. Je čas…

Ako dlho môžu byť zaváraniny skladované v pivnici? Tu sú informácie, ktoré by ste mali vedieť

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Domáce konzervy sú zdravým a lacným spôsobom, ako si spestriť jedálniček. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia ich…

Auto Trendy

Jedna éra sa končí. Mercedes „v továrni“ sa už nepredáva tak ako kedysi

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sa označujú ako Mercedes „v puding“. Dlhé roky boli synonymom pre taxíky, ale zdá sa, že ich dni sú spočítané. V Nemecku je „puding

Šéf Facebooku jazdí v aute, ktoré nikto nečakal. Ako vyzerá sedan s výkonom 600 koní?

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mark Zuckerberg nedávno prezradil, akým autom jazdí. Generálny riaditeľ Facebooku má ako každodenný vodič sedan s výkonom 600 koní. Zakladateľ Facebooku sa v poslednom čase…

Sú poľnohospodárske stroje povolené na verejných cestách? Ako správne predbiehať veľký stroj

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Poľnohospodári často používajú verejné cesty na presun traktorom, kombajnom alebo iným poľnohospodárskym strojom z jedného miesta na druhé. Tieto vozidlá sú pomalé, veľké a niekedy…

Vaša bezpečnosť je prvoradá. Skontrolujte ho minimálne mesačne

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pri každodennom jazdení autom je jedným z najdôležitejších aspektov ovplyvňujúcich bezpečnosť a pohodlie správny tlak v pneumatikách. Správny parameter, najmä v aute naloženom batožinou a…

Ak je Volkswagen v kríze, Cupru si nekúpim. Na zamyslenie

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ako mediálna búrka zachvátila svet automobilov, mení rozhodnutia spotrebiteľov a paralyzuje trh.

Keanu Reeves si vyskúša motoristický šport. Herec bude tento víkend debutovať

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Keanu Reeves má za sebou jednotlivé štarty v pretekoch amerických celebrít, tento víkend ho čaká debut v plnohodnotnom seriáli pretekov Toyota GR Cup. Hollywoodska…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov