18.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Josep Suria).
Všetci máme radi zlatistú, aromatickú cibuľu z panvice. Už len jej vôňa nám dokáže navodiť pôžitok. Samozrejme, v kuchyni sotva môže byť niečo jednoduchšie ako cibuľu zosklovatieť, ale jeden trik zabezpečí, že bude vždy zlatistá a mäkká. Hodiť sa vám bude biely výrobok, ktorý pravdepodobne používate každý deň.
Kto z nás nemiluje lahodnú, aromatickú cibuľu dusenú na troche sadla, oleja alebo masla? Koľkokrát sme sa vrátili z práce a zacítili vôňu cibule, ktorú dusili susedia, a premohol nás ani nie tak hlad, ako skôr chamtivosť? Nebudem klamať, ak poviem, že dusenie čerstvej cibule nie je žiadna filozofia, ale vždy si môžete pomôcť.
Ako sa smaží cibuľa, aby bola mäkká? Každodenný produkt sa hodí
Nie každý vie, že cibuľa je zelenina, ktorá obsahuje pomerne veľa cukru, a hoci ho v jej chuti vôbec necítime, práve cukor hrá veľkú úlohu pri dusení a následnej karamelizácii. Keď nakrájate cibuľu na vyprážanie alebo dusenie a zľahka ju posypete cukrom, šťavy zo zeleniny rýchlejšie vytečú a cibuľa tak môže počas vyprážania karamelizovať v tuku a vlastnej šťave. Vďaka tomu je cibuľa mäkká, zlatistá a chutná ako nikdy predtým. Navyše nebude vôbec sladká, pretože cukor len zvýrazní jej chuť a zbaví ju charakteristickej horkosti, ktorú niektoré cibule majú. Najmä tá biela v žltej šupke.
Mäkká a zlatistá cibuľa na panvici – ako na to:
Zloženie:
- 1 veľká biela cibuľa,
- pol čajovej lyžičky cukru,
- 2 štipky soli,
- olej alebo vyčistené maslo.
Postup:
- Cibuľu nakrájajte na póry alebo na hrubšie kocky. Vložte ju do misky a pridajte cukor a štipku soli. Všetko spolu premiešajte rukami a mierne prehnetieme. Odstavíme na približne 10 minút.
- Pripravte si panvicu a rozohrejte v nej tuk. Môže to byť olej, bravčová masť alebo vyčistené maslo – podľa toho, čo máte radšej. Tuk zohrejte na miernom ohni a pridajte celý obsah panvice spolu s tekutinou, ktorú cibuľa vydala.
- Všetko dusíme na miernom ohni za občasného miešania, aby cibuľa zmäkla, ale nespiekla sa. Mala by byť mäkká ako do bešamelu.
Takáto cibuľa je ideálna na bravčové krkovičky, mleté kotlety a hovädzí bôčik. Výborná je aj ako cibuľová zásmažka do knedlí, fašírok a zemiakových knedlí a poznám ľudí, ktorí si ju dávajú na sendvič a jedia ju so smaženou slaninou alebo ju pridávajú do domácich hotdogov. Bez ohľadu na to, ako ju budete jesť, nezabudnite, že cukor je dobrý kamarát cibule.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cibuľa v šaláte je príliš horká? Po nakrájaní urobte jednu vec vopred
Viete pripraviť domáci cibuľový sirup? Objavte jeho úžasné vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.