19.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Igor Normann).
Radi si doma pripravujete chutné nátierky? Máte slivky, s ktorými neviete, čo robiť? Ak áno, určite si pripravte lekvár, ktorý vám bude dlho chutiť. Ak sa budete riadiť týmto pravidlom, nemusíte sa obávať pripálenia.
Letné obdobie je časom, keď sa najprv tešíme na čerstvé ovocie, potom na úrodu a nakoniec na prípravu chutných zavarovaných plodov. Tie si vychutnávame na jeseň a v zime, keď chladné večery na každého doliehajú a my túžime po lete. Nie je však nič horšie ako dlho stáť pri hrncoch, miešať a dávať pozor, aby sa nič nepripálilo. Pritom existuje spôsob, ako sa vyhnúť plytvaniu časom a energiou na miešanie, ktoré, ako sa ukazuje, je dôvodom, prečo sa slivky môžu prilepiť na dno hrnca.
Ak si chcete tento rok pripraviť lahodný slivkový lekvár, máme pre vás niekoľko tipov a nenahraditeľný recept. Na ich prípravu potrebujete len tri ingrediencie. A čo môžete urobiť, aby sa slivky v hrnci nepripálili? Stačí, ak s nimi po postavení hrnca na oheň vôbec nebudete hýbať. Ukázalo sa, že stačí naše jediné pohnutie, aby sa zvýšilo riziko pripálenia. Preto si nechajte ruky pri sebe a so slivkami nehýbte.
Recept na slivkový lekvár bez miešania
Ingrediencie:
- 5 kg sliviek, najlepšie veľmi zrelých,
- 700 g cukru,
- 3 polievkové lyžice 10% liehového octu.
Spôsob prípravy:
- Slivky umyte a odstráňte z nich kôstky. Osušené polovice ovocia poukladajte do hrnca vo vrstvách, medzi ktoré nasypte cukor. Nezabudnite, že poslednú vrstvu by mal tvoriť cukor.
- Slivky zalejte octom a nechajte pri izbovej teplote 12 až 15 hodín odkryté.
- Po uplynutí tejto doby priveďte ovocie do varu na miernom ohni. Od momentu varu by mal byť hrniec na plyne približne 5-6 hodín.
- Kľúčom k tomu, aby sa nič nepripálilo, je neprikrývať pokrievku a predovšetkým džem nemiešať. Akonáhle to urobíte raz, už ich budete musieť neustále miešať a zvýšite riziko pripálenia.
- Ak po uvarení vidíte, že sa usadilo veľa šťavy, jednoducho ju odlejte do pohára. Môžete ju použiť ako kompót.
- Keď je lekvár uvarený, odstavte ho z plynu a až teraz ho premiešajte.
- Hotový lekvár preložte do čistých a sterilizovaných pohárov, pasterizujte 10 minút a potom postavte hore dnom na chladné miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kúsky ovocia a sladkosť v každej lyžičke. Šialený čučoriedkový džem
Na zimu pripravím aspoň tridsať pohárov. Tekvica v tejto verzii je ideálnou prílohou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.