Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Tento recept na autentické gruzínske knedle si zamiluje každý. Pozrite sa, ako pripraviť chinkali

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer). V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých,...

20.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer).

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná, najmä pre tých, ktorí nemajú skúsenosti. Khinkali si môžete dať takmer kdekoľvek v Gruzínsku. Gruzínci sú na svoje mäsové knedle veľmi hrdí. Oplatí sa zastaviť na miestach, kde si ich Gruzínci objednávajú.

V Gruzínsku sa oplatí vyskúšať chinkali. Recept nie je veľmi zložitý, hoci výroba týchto knedlí môže byť trochu náročná.
Foto: shutterstock.com/Slawomir Fajer

Chinkali: jednoduché jedlo so zložitým koncom

Chinkali je jedlo, ktoré je základom kaukazskej kuchyne. Knedle, alebo skôr „pirohy“ v charakteristickom tvare vrecúšok, ktoré sú plnené mäsovou plnkou a vývarom, sú v Gruzínsku mimoriadne obľúbené. Je ťažké nájsť tu reštauráciu, ktorá by nemala chinkali ako jednu z prvých položiek na jedálnom lístku. Hoci je recept na chinkali pomerne jednoduchý, vyvaľkanie gruzínskych knedlí môže byť výzvou pre tých, ktorí si chcú túto pochúťku gruzínskej kuchyne zopakovať doma. Táto činnosť si, žiaľ, vyžaduje určitú zručnosť. Pre väčšinu z nás je dosiahnutie požadovaného tvaru vrecka naplneného mäsom a vývarom oveľa ťažšie ako výroba tradičných knedlí. V prípade chinkali je potrebné vytvoriť asi tucet záhybov, po ktorých sa koniec cesta musí ešte stočiť, aby sa knedľa počas varenia jednoducho nerozpadla.

Knedle Chinkali: jedlo, ktoré sa je rukami

Knedle Chinkali sa jedia rukami. Na to sa oplatí pamätať najmä pri návšteve Gruzínska, aby ste sa nedopustili kulinárskeho faux-pas. Chinkali treba chytiť za chvost, okusovať, vysať vývar a až potom celý pokrm skonzumovať. Nezabudnime tiež, že chvost chinkali nemusíme jesť. Cesto na konci knedle je zvyčajne nedovarené, jeho jediným účelom je uľahčiť konzumáciu a zabrániť tomu, aby sa vrecko počas varenia rozpadlo. Jeho obsah v prípade tradičného chinkali tvorí mäsová plnka z bravčového a hovädzieho mäsa s prídavkom koriandra. Niekedy sa mäsová zmes nahrádza baraňou plnkou a je možné použiť aj iné spôsoby ochutenia: namiesto koriandra sa môže použiť kôpor, petržlen alebo mäta.

Knedle Chinkali: tradičný recept

Ako pripraviť knedle chinkali? Budete potrebovať:

  • pol kilogramu múky
  • pohár horúcej vody
  • polievkovú lyžicu oleja
  • pol kilogramu mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo baranie)
  • pohár studenej vody alebo zeleninového vývaru
  • zväzok petržlenu alebo koriandra
  • stredne veľká cibuľa
  • soľ
  • korenie.

Cibuľu ošúpte a nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno. Petržlenovú vňať alebo koriander nasekáme. Mleté mäso, cibuľu, nakrájanú zeleninu, soľ a korenie dajte do misy. Postupne pridajte studenú vodu alebo vývar a premiešajte. Zmes hnetieme rukami, aby sa ingrediencie nielen spojili, ale aj absorbovali vodu. Plnka by mala byť vlhká, ale nie riedka. Z múky, oleja, horúcej vody a štipky soli vymiesime cesto na knedle – miesime, kým nevznikne mäkká, pružná guľa. Rozdeľte ho na kúsky a každý kúsok rozvaľkajte na pomúčenej doske na placku hrubú maximálne 3 mm. Pomocou ľubovoľnej okrúhlej misky vykrajujte kolieska s priemerom 10 až 12 cm. Na každý kotúčik cesta položte polievkovú lyžicu náplne a vytvorte vrecúško. Koláče po vytiahnutí hádžeme do vriacej osolenej vody a varíme do 15 minút. Podávajte horúce, posypte čerstvo mletým čiernym korením, čerstvým koriandrom alebo pokvapkajte olivovým olejom.

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso.
Foto: shutterstock.com/Ermak Oksana

Šinkali so syrom alebo šinkali s hubami? To je otázka!

V Gruzínsku sa pomerne často stretávame s chinkali so syrom. Ako bezmäsité jedlo môže byť dobrou voľbou pre vegetariánov. Stojí za to vedieť, ako pripraviť túto verziu pokrmu, ak sa ho chystáme podávať ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nejedia mäso. Cesto pripravíme presne takým istým spôsobom ako pri mäsovom chinkali. Ak chceme, aby bola plnka ako v Gruzínsku, mali by sme použiť gruzínske syry. V slovenských podmienkach ich však môžeme úspešne nahradiť mozzarellou (dve guľôčky) a fetou (1 balenie). Guľôčky mozzarelly osušíme a nastrúhame na hrubom strúhadle, fetu rozdrobíme. Keď syry zmiešame v miske, ochutíme ich trochou korenia a postupujeme rovnako ako pri chinkali s mäsovou náplňou, len čas varenia skrátime na maximálne 7 minút. Prípadne môžete namiesto uvedených syrov použiť tučný tvaroh, ktorý skombinujete s kyslou smotanou, nadrobno nakrájanou šalotkou a soľou a korením. Chinkali so syrom sú najlepšie, keď sa posypú čerstvo mletým korením alebo údenou paprikou.

Bezmäsité chinkali sa dá pripraviť aj s hubovou náplňou. Na plnku potrebujeme asi 300 g lesných húb (alebo šampiňónov) a cibuľu, koriander, soľ, korenie a prípadne gruzínsku zmes korenia chmeli suneli. Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby a všetko podusíme tak, aby sa obsah panvice príliš nevyparil. Prípadne pridajte trochu zeleninového vývaru. Ku koncu pridajte nasekaný koriander a korenie a postupujte ako pri tradičnom mäse chinkali. Dbajte však na to, aby čas varenia nepresiahol 10 minút.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najlepšie cesto na pirohy? Iba z tohto druhu múky. V opačnom prípade budú tvrdé

Moja stará mama mi prezradila recept na dokonalé cesto na pirohy. Keď som ich robila, zjedla som ich naraz 20


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Japonská manikúra dobýva salóny. Prirodzenosť je opäť v móde

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/adriaticfoto). Namiesto ďalšej vrstvy hybridu - perleťový lesk a starostlivosť z krajiny čerešňového kvetu. Japonské nechty sú novým must-have…

Nenápadné korenie so zázračnou mocou: Podpora trávenia je len jedným z jeho využití

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michele Caldarisi. Tento bežný lístok, ktorý nájdete takmer v každej kuchyni, skrýva neuveriteľné liečivé vlastnosti. Bobkový list nie je…

Vaše oblečenie a uteráky budú mäkké ako v hoteli. Stačí pridať tento prípravok do bielizne

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/gpointstudio). Niekedy je naše oblečenie a uteráky po vypraní veľmi tvrdé a drsné na dotyk. Našťastie tomu môžeme predísť…

Mimoriadne zdravé a všestranné v kuchyni: Zaraďte ich do stravy a vaše srdce vám poďakuje

23.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/abdovicamina). Tekvicové semienka nie sú len chutnou pochúťkou, ale aj skutočnou pokladnicou živín. Plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov…

Vypite pohár po jedle. Tabletky na trávenie a nadúvanie môžete zahodiť

23.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Čo piť po jedle? Ukazuje sa, že nápoj, ktorý si vyberieme, je veľmi dôležitý, pretože niektoré z nich…

Auto Trendy

Novinka v hybridných motoroch od Hyundai: Úspora paliva až o 45 %!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hyundai opäť prekonáva očakávania motoristov po celom svete. Nová generácia hybridných motorov ponúka nielen vyššiu efektivitu, ale aj špičkové technológie, ktoré menia pohľad na budúcnosť…

Trasúci sa brzdový pedál? Tento problém môže byť vážnejší, než si myslíte.

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový pedál je jedným z najdôležitejších prvkov bezpečnosti na cestách. Ak cítite vibrácie či trasenie pri jej stlačení, môže to signalizovať vážny problém. V tomto…

Yamaha MT-09 PHEV: Novinka na dvoch kolesách?

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Motocykle už nie sú výhradne záležitosťou benzínových motorov alebo elektrickej budúcnosti. Yamaha prináša revolúciu a predstavuje hybridný motocykel MT-09 PHEV, ktorý kombinuje najlepšie vlastnosti spaľovacích…

Mazda má pripravený nový Wankel motor, brzdí ju však ešte jeden problém

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Fanúšikovia rotačných motorov môžu po rokoch snívania opäť zbystriť pozornosť. Mazda oznámila, že jej nový dvojrotorový Wankel motor je pripravený na sériovú výrobu a spĺňa…

Kamenný les siahajúci k nebesám: Príbeh Sagrady Familie

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si stavbu, na ktorej robotníci pracujú už 142 rokov a stále nie je hotová. Nie, nejde o diaľnicu D1, ale o najslávnejšiu nedokončenú katedrálu…

Cenovo dostupný elektromobil opäť odložený!

23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tesla už roky sľubuje dostupný model pre masy, no zdá sa, že fanúšikovia elektromobilov si naň ešte počkajú. Najnovšie správy naznačujú, že lacnejšia verzia Modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov