19.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agave Studio).
Hruška je veľmi obľúbené ovocie, ktoré sa často používa ako prísada do rôznych dezertov. Mnohí ľudia hrušky radi konzumujú medzi jedlami ako zdravé občerstvenie. Ukazuje sa, že tieto dary prírody majú množstvo cenných vlastností podporujúcich zdravie. V čom konkrétne spočívajú? Vysvetľujeme.
Vlastnosti hrušiek. Bohatstvo vitamínov a viac
Sezóna hrušiek sa začína koncom leta. Samozrejme, v obchodoch ich môžete kúpiť po celý rok, ale podľa mnohých ľudí majú sezónne hrušky oveľa lepšiu chuť. Skvelá chuť týchto plodov však nie je všetko. Hrušky obsahujú veľa cenných vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín C, K, A, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor a železo. Obsahujú aj bór a jód (hrušky sú jedným z mála zdrojov jódu). Ich dostatočný prísun v strave je mimoriadne dôležitý pre správne fungovanie ľudského organizmu.
Hrušky sú navyše vynikajúcim zdrojom vlákniny. Jedno stredne veľké ovocie poskytuje približne 3 g tejto živiny. Vláknina podporuje tráviaci systém, zlepšuje peristaltiku čriev a zabraňuje zápche. Okrem toho môže pomôcť znížiť hladinu glukózy v krvi.
V hruškách sa nachádzajú aj flavonoidy. Tieto zlúčeniny majú protizápalové a antioxidačné účinky.
Sú hrušky ťažko stráviteľné? Mnohí ľudia si to možno myslia. Ukazuje sa však, že to platí len pre divoké ovocie. Bežne dostupné odrody hrušiek sa zvyčajne vyznačujú mäkkou a šťavnatou dužinou.
Hrušky a chudnutie. Ideálny doplnok zdravého jedla
Hrušky sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí držia redukčnú diétu. Toto ovocie neobsahuje príliš veľa kalórií – v 100 g je približne 57,1 kcal. Okrem toho sú vďaka prítomnosti vlákniny v ich zložení pomerne sýte. Preto sú výbornou náhradou občerstvenia medzi jedlami – siahnuť po hruške namiesto nezdravej sladkej tyčinky je oveľa lepšia voľba.
Hrušky možno pridať do zdravých jedál. Sú skvelou prísadou do zdravých ovocných šalátov, jogurtov, ovsených vločiek alebo müsli. A koľko hrušiek môžete denne zjesť? V zásade neexistuje horná hranica, hoci určite treba poznať mieru – ako pri všetkom. Zdravý človek bez zdravotných problémov môže denne zjesť 2 až 5 hrušiek.
Kedy hrušky nejesť? Toto sú kontraindikácie
Napriek svojim vynikajúcim vlastnostiam nie sú hrušky ovocím pre každého. V prvom rade by ich mali vylúčiť tí, ktorí držia diétu FODMAP, ktorá sa odporúča pri niektorých ochoreniach súvisiacich s tráviacim systémom (napríklad IBS – syndróm dráždivého čreva alebo Crohnova choroba).
Niektorí sa môžu pýtať, či sú hrušky zdravé pre pečeň. Ukazuje sa, že ľudia, ktorí bojujú s poruchami tohto orgánu, by mali vylúčiť z jedálnička aj spomínané ovocie kvôli obsahu vlákniny. Ak máte problémy s pečeňou, je vhodné konzultovať svoj jedálniček s odborníkom.
Hruškám by sa mali vyhýbať aj ľudia, ktorí sú na toto ovocie alergickí. V ich prípade môže konzumácia aj malého množstva spôsobiť veľmi nepríjemné alergické príznaky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už jedna porcia eliminuje toxíny. Výživnú zmes pripravíte behom chvíľky
Dva alebo možno tri litre denne? Koľko vody by sme mali skutočne vypiť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.