20.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Chudnutie je téma, ktorá každoročne získava na popularite. Čoraz viac ľudí hľadá zdravé a chutné alternatívy tradičných jedál, ktoré sú nielen sýte, ale podporujú aj chudnutie. Tu je recept, ktorý berie útokom mnohé kuchyne – „klamlivé fašírky“. Ako fungujú a prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička? A predovšetkým, ako ich pripraviť?
Čo sú „klamlivé fašírky“?
„Klamlivé fašírky“ nie sú nič iné ako alternatívna verzia tradičných. Namiesto mäsa tu hlavnú úlohu zohráva zelenina, najmä kapusta, ktorá slúži ako plnka. Vďaka tejto náhrade sú fašírky oveľa ľahšie, pričom si stále zachovávajú šťavnatosť a chuť, ktorú má každý rád.
Prečo jesť „klamlivé fašírky“?
Tieto netradičné fašírky sú skutočným hitom medzi tými, ktorí dbajú na svoju diétu. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste ich mali zaradiť do svojho jedálnička:
- Menej kalórií – vďaka tomu, že mäso je nahradené zeleninou, majú „fašírky“ oveľa menej kalórií. Je to výborná voľba pre tých, ktorí si chcú vychutnať chuť tradičných jedál, ale bez obáv z nadbytočných kilogramov.
- Vláknina na prvom mieste – zelenina, najmä kapusta, je vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá pôsobí ako „metla“ pre naše črevá. Pomáha čistiť organizmus, podporuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus.
- Všestrannosť – „klamlivé fašírky“ sa dajú pripraviť na mnoho spôsobov, pridaním rôznych druhov zeleniny, korenín a byliniek, vďaka čomu sa nikdy neomrzia.
Ako pripraviť „klamlivé fašírky“? Osvedčený recept!
Recepty na „klamlivé fašírky“ sú jednoduché a rýchle. Tu sú dva návrhy, ktoré vás určite potešia.
Recept 1: „Klamlivé“ kapustové fašírky
Ingrediencie:
- 1 malá hlávka bielej kapusty
- 2 mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 2 vajcia
- 3-4 lyžice strúhanky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olej na smaženie
Príprava:
- Kapustu nakrájajte nadrobno a potom ju varte v osolenej vode asi 5-7 minút do mäkka. Scedíme a vyžmýkame prebytočnú vodu.
- Mrkvu nahrubo nastrúhajte a cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Uvarenú kapustu, nastrúhanú mrkvu a cibuľu zmiešajte v mise. Pridáme vajcia, strúhanku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým zmes nebude homogénna.
- Vytvarujte malé guľky a smažte ich na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Ak dávate prednosť diétnej verzii, môžete ich piecť v rúre pri teplote 180 °C približne 20-25 minút.
Recept 2: Chutné karfiolovo-brokolicové fašírky
Ingrediencie:
- 1 malý karfiol
- 1 malá brokolica
- 1 cibuľa
- 2 vajcia
- 4 lyžice strúhanky
- 1 strúčik cesnaku (nepovinné)
- Soľ, korenie, obľúbené bylinky podľa chuti
- Olej na smaženie
Príprava:
- Karfiol a brokolicu rozdeľte na ružičky a uvarte v pare alebo vo vode do mäkka. Potom ich scedíme a roztlačíme vidličkou alebo rozmixujeme na hladkú kašu.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Osmažte na troche oleja, kým nezmäkne.
- Vo veľkej mise zmiešajte karfiolovú a brokolicovú zmes s osmaženou cibuľou a cesnakom. Pridajte vajcia, strúhanku a korenie. Všetky prísady dôkladne premiešajte.
- Vytvarujte guľky a smažte ich na rozpálenom oleji do zlatista. Môžete ich tiež upiecť v rúre – budú menej kalorické a rovnako chutné!
Ako teda vidíte, „klamlivé fašírky“ sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť bez toho, aby sa vzdali svojich obľúbených chutí. Ľahké, plné vlákniny a nízkokalorické jedlo je hitom pre každého, kto hľadá chutnú alternatívu k tradičným mäsovým jedlám. Vyskúšajte ich a presvedčte sa, že diéta nemusí znamenať obete – naopak, môže byť plná nových a chutných objavov!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je zdravšia, ako nakladané uhorky a výborne pôsobí na pleť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.