20.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/tastyfood).
Kedy pridať soľ do vývaru? V rozpore s tým, čo sa zdá, je správny okamih rozhodujúci, pretože môže do veľkej miery určiť intenzitu polievky. Je v tomto prípade lepšie urobiť to na začiatku alebo na konci varenia? Odpoveď je jedna.
Vývar je jednou z najobľúbenejších slovenských polievok, bez ktorej si mnohí nevedia predstaviť tradičný nedeľný obed. Hoci sa jeho príprava môže líšiť v závislosti od regiónu alebo od receptu, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu, jedna jednoduchá chyba môže spôsobiť, že nebude taký dobrý, ako by mal byť.
Čo sa oplatí pridať do vývaru? Každý má svoj ideálny recept
Aromatický, primerane žltý, najlepšie s viacerými druhmi mäsa a množstvom tuku. Taký by mal byť dokonalý vývar, ktorý vás dokonale zahreje a zasýti na dlhú dobu. Nemala by v ňom chýbať zelenina, teda mrkva, zeler, petržlen, pór a cibuľa opečená na ohni. Niektorí pridávajú aj menej zjavné prísady, ako sú paradajky, chilli papričky a huby. Petržlenová vňať je sporná záležitosť – niektorí ju milujú, iní nenávidia. Čo sa týka mäsa, vyberá sa podľa osobných preferencií. Bez ohľadu na to, dostatočne dlho varené, určite poteší svojou chuťou. Pokiaľ neurobíte istú chybu. Kedy by sa malo osoliť?
Kedy pridať soľ do vývaru? Neponáhľajte sa
Zdá sa, že načasovanie solenia vývaru pravdepodobne nebude mať veľký vplyv na jeho chuť (na rozdiel od toho, ak na to vôbec zabudnete). V skutočnosti sa však ukazuje, že je to dosť dôležité. Príliš skoré osolenie spôsobí, že polievka bude oveľa menej intenzívna. Všetko preto, že sa tým skráti bielkovina zeleniny aj mäsa, takže na výraznú chuť môžete zabudnúť.
Aby ste sa vyhli tejto chybe, je najlepšie trochu sa zdržať a určite nesoliť pred varením vývaru. Jednoduchým pravidlom je pridávať soľ postupne a približne 15 minút pred vypnutím plynu. Môžete si byť istí, že takto pripravená polievka bude perfektná.
TIP! Do vývaru je dobré pridať korenie, ligurček, nové korenie a bobkový list. Samozrejme, tento zoznam môžete rozšíriť podľa vlastnej chuti. Len nezabudnite, že najlepšie je pridať iné korenie ako soľ na začiatku varenia, pretože zvýrazňuje chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť nugetky? S týmto domácim receptom budú zlatisté, chrumkavé a šťavnaté
Pod pokrievku hrnca vložte špáradlo. Už nikdy neurobíte ináč. „Milujem to“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.