6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12).
Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná, nie je to tak. S trochou trpezlivosti môžete svojich hostí prekvapiť pôsobivým dezertom.
Chcete prekvapiť svoju rodinu a priateľov koláčom, ktorý vyzerá ako z exkluzívnej francúzskej cukrárne? Nebojte sa, podľa tohto receptu ho určite zvládnete pripraviť.
Banánovo-karamelový koláč – o čo ide?
Banánovo-karamelový koláč vyzerá na tanieri veľmi elegantne. Z čoho je tento sladký dezert vyrobený? Spodnú časť torty tvorí nadýchaná piškóta. Na vrchu sú banány a potom maslovo-karamelový krém. Ďalšiu vrstvu tvorí piškóta, ktorá je pokrytá čokoládovou polevou. Kým sa dezert chladí v chladničke, treba ešte pripraviť nápaditú dekoráciu. Ide o vejár z… roztopených fondánových cukríkov. Vaši hostia budú ohromení nielen dezertom, ale aj vašimi cukrárskymi schopnosťami.
Banánovo-karamelový koláč – recept
Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí. Recept nie je zložitý – stačí pripraviť piškótové cesto, jednoduchý krém, polevu a poriadne poskladať jednotlivé vrstvy.
Ingrediencie:
Ingrediencie na piškótové cesto:
- 4 vajcia
- 100 g jemného cukru
- 135 g tortovej múky
- ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu.
Prísady na punč:
- 3 lyžice banánového likéru
- 2 lyžice vody
Ingrediencie na krém:
- 200 g mäkkého masla
- 500 g karamelovej hmoty, salka (1 plechovka)
Ingrediencie na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 60 g masla
Okrem toho:
- 3 – 4 banány
- šťava z 1 citróna
- trochu fondánových cukríkov
Spôsob prípravy:
Upečieme piškótu: Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha (mixérom na vysoké otáčky). Počas šľahania postupne pridávajte cukor a potom po jednom pridávajte žĺtky. Vypnite mixér. Do vaječnej zmesi preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte vanilkový extrakt. Cesto jemne premiešajte stierkou – len kým sa prísady nespoja. Plech s rozmermi 24×28 cm vyložte papierom na pečenie. Nalejte doň cesto. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20-25 minút. Odložíme na mriežku, aby vychladlo. Piškótu obráťte hore dnom. Keď vychladne, rozrežte ju na dve vrstvy. Spodnú časť použite ako vrch. Vrchy piškóty omočte punčom z banánového likéru a vody.
Pripravte krém: maslo vyšľahajte vysokorýchlostným mixérom do bledého krému. Znížte rýchlosť mixéra. Bez toho, aby sme prestali miešať, postupne pridávame karamelové salko do masla. Krém vložte na pol hodiny do chladničky.
Pripravte čokoládovú polevu: v hrnci roztopte rozdrvenú čokoládu. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania. Keď vznikne hladká poleva, odstavte hrniec z ohňa. Nechajte vychladnúť.
Zostavte koláč: Vrch piškóty natrite tenkou vrstvou krému. Banány nakrájajte pozdĺžne a rozložte ich na piškótu. Pokvapkajte citrónom. Navrch nanesieme zvyšok krému a uhladíme. Krém prikryjeme druhou vrstvou piškóty. Potrite vrstvou čokoládovej polevy. Dajte na niekoľko hodín do chladničky.
Ozdoba: V hrnci rozpustíme fondán. Vzniknutú zmes vylejeme na rovnú plochu vystlanú potravinárskou fóliou. Keď fondánová zmes stuhne, nakrájajte ju na obdĺžniky, oddeľte od fólie a ohýbajte do ozdobných tvarov, napríklad vejárov. Dekoráciu vložte do chladničky. Vychladnutým vejárom ozdobte jednotlivé kúsky koláča.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najjednoduchší koláč s jablkami. Bude jemný a sladký, ale urobte s ovocím jednu vec
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.