Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Koláč na špeciálne príležitosti. Privítajte svojich hostí dezertom ako z francúzskej cukrárne

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12). Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná,...

6.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ulfi_cargo12).

Exkluzívny banánovo-karamelový koláč je náročný, vynikajúci koláč, ktorý je ako stvorený na významné príležitosti. Hoci sa môže zdať, že jeho príprava je náročná, nie je to tak. S trochou trpezlivosti môžete svojich hostí prekvapiť pôsobivým dezertom.

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí
Foto: shutterstock/ulfi_cargo12

Chcete prekvapiť svoju rodinu a priateľov koláčom, ktorý vyzerá ako z exkluzívnej francúzskej cukrárne? Nebojte sa, podľa tohto receptu ho určite zvládnete pripraviť.

Banánovo-karamelový koláč – o čo ide?

Banánovo-karamelový koláč vyzerá na tanieri veľmi elegantne. Z čoho je tento sladký dezert vyrobený? Spodnú časť torty tvorí nadýchaná piškóta. Na vrchu sú banány a potom maslovo-karamelový krém. Ďalšiu vrstvu tvorí piškóta, ktorá je pokrytá čokoládovou polevou. Kým sa dezert chladí v chladničke, treba ešte pripraviť nápaditú dekoráciu. Ide o vejár z… roztopených fondánových cukríkov. Vaši hostia budú ohromení nielen dezertom, ale aj vašimi cukrárskymi schopnosťami.

Banánovo-karamelový koláč – recept

Príprava banánovo-karamelového koláča trvá pomerne dlho, ale za tú chuť a efekt – to určite stojí. Recept nie je zložitý – stačí pripraviť piškótové cesto, jednoduchý krém, polevu a poriadne poskladať jednotlivé vrstvy.

Ingrediencie:

Ingrediencie na piškótové cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g jemného cukru
  • 135 g tortovej múky
  • ¾ čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu.

Prísady na punč:

  • 3 lyžice banánového likéru
  • 2 lyžice vody

Ingrediencie na krém:

  • 200 g mäkkého masla
  • 500 g karamelovej hmoty, salka (1 plechovka)

Ingrediencie na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla

Okrem toho:

  • 3 – 4 banány
  • šťava z 1 citróna
  • trochu fondánových cukríkov
Koláče s banánmi sú veľmi obľúbené a chutné. Prekvapte svoju návštevu
Foto: shutterstock/Jack7_7

Spôsob prípravy:

Upečieme piškótu: Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte do tuha (mixérom na vysoké otáčky). Počas šľahania postupne pridávajte cukor a potom po jednom pridávajte žĺtky. Vypnite mixér. Do vaječnej zmesi preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte vanilkový extrakt. Cesto jemne premiešajte stierkou – len kým sa prísady nespoja. Plech s rozmermi 24×28 cm vyložte papierom na pečenie. Nalejte doň cesto. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 20-25 minút. Odložíme na mriežku, aby vychladlo. Piškótu obráťte hore dnom. Keď vychladne, rozrežte ju na dve vrstvy. Spodnú časť použite ako vrch. Vrchy piškóty omočte punčom z banánového likéru a vody.

Pripravte krém: maslo vyšľahajte vysokorýchlostným mixérom do bledého krému. Znížte rýchlosť mixéra. Bez toho, aby sme prestali miešať, postupne pridávame karamelové salko do masla. Krém vložte na pol hodiny do chladničky.

Pripravte čokoládovú polevu: v hrnci roztopte rozdrvenú čokoládu. Pridáme na kocky nakrájané maslo. Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania. Keď vznikne hladká poleva, odstavte hrniec z ohňa. Nechajte vychladnúť.

Zostavte koláč: Vrch piškóty natrite tenkou vrstvou krému. Banány nakrájajte pozdĺžne a rozložte ich na piškótu. Pokvapkajte citrónom. Navrch nanesieme zvyšok krému a uhladíme. Krém prikryjeme druhou vrstvou piškóty. Potrite vrstvou čokoládovej polevy. Dajte na niekoľko hodín do chladničky.

Ozdoba: V hrnci rozpustíme fondán. Vzniknutú zmes vylejeme na rovnú plochu vystlanú potravinárskou fóliou. Keď fondánová zmes stuhne, nakrájajte ju na obdĺžniky, oddeľte od fólie a ohýbajte do ozdobných tvarov, napríklad vejárov. Dekoráciu vložte do chladničky. Vychladnutým vejárom ozdobte jednotlivé kúsky koláča.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zabudnite na jablkový koláč. Tento koláč so zamatovou polevou je skutočné majstrovské dielo. Nikto mu neodolá

Najjednoduchší koláč s jablkami. Bude jemný a sladký, ale urobte s ovocím jednu vec


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Moja svokra urobila plnené kuracie rezne. Nebíčko v ústach je slabé slovo

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stockcreations). Pre mnohých ľudí sú kuracie rezne takým klasickým jedlom, že si myslia, že ich už nič nemôže prekvapiť.…

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Torta „kráľovná jesene“ je najjednoduchšia torta na svete. Je vlhká a mäkká ako piškóta

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Každé ročné obdobie sa môže pochváliť vlastnými charakteristickými koláčmi, ale leto a jeseň majú…

Do polievky vhoďte 4 kocky ľadu. Okamžitý účinok vás prekvapí

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív) Zlá technika prípravy vývaru môže viesť k jeho zakaleniu. To sa často stáva začínajúcim kuchárom, ale aj…

Tento recept na škoricové slimáčiky patrí medzi moje najobľúbenejšie. Sú mäkké ako vankúšik

17.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/K_E_N). Sú mäkké, sladké a nádherne voňajú. Vždy, keď pripravujem tieto škoricové slimáky, dostanem hlad už vo fáze vaľkania…

Auto Trendy

Toyota stanovila nový rekord v spaľovaní. Viac ako 1 600 kilometrov na jednu nádrž

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová Toyota Prius LE práve vytvorila rekord v Guinnessovej knihe za najnižšiu spotrebu automobilu. Cesta sa uskutočnila zo západného na východné pobrežie USA. Japonské vozidlo…

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov