Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zaujímavosti,

Cacio e pepe je dokonalé talianske jedlo, ktoré sa skladá len z troch ingrediencií. Ako ho pripraviť?

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov). Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho...

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vladislav Chusov).

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou. Je ťažké uveriť, že toto jedlo pochádza z chudoby. Ako ho pripraviť? Objavte triviálne jednoduchý recept.

Cacio e pepe je klasika talianskej kuchyne, ktorá zaujme svojou jednoduchosťou.
Foto: shutterstock/Vladislav Chusov

Cacio e pepe je v Ríme veľmi obľúbené medzi turistami, ale jeho príprava je taká jednoduchá, že sa každý môže nechať zlákať, aby si ho pripravil doma. Stačia len tri ingrediencie.

Špagety cacio e pepe

Špagety cacio e pepe sú jedným z najčastejších jedál, ktoré si turisti v Ríme objednávajú. Spolu s carbonara a amatriciana sa cacio e pepe považuje za jednu z troch klasík rímskej kuchyne. Čo presne znamená názov cacio e pepe? Slovo cacio sa používa na označenie syra, najmä v Ríme. Cacio e pepe teda znamená presne to, čo syr a korenie. Ako môžete ľahko uhádnuť, cacio e pepe je klasické rímske jedlo, ktorého hlavnými zložkami sú syr a korenie. A skutočne, toto jedno zo starých jedál rímskej kuchyne a okolia sa pripravuje len z troch ingrediencií: cestovín, syra a korenia.

Dnes je pre nás ťažké predstaviť si, že toto jedlo, ktoré je esenciou talianskej elegancie a jednoduchosti, mohlo pochádzať z chudoby. Tento pokrm však vymysleli talianski pastieri, ktorí počas pasenia svojich oviec potrebovali jedlo, ktoré by ich zasýtilo, ale ktoré by nevyžadovalo príliš veľa kuchynského náčinia. Pohodlným a hlavne lacným riešením bolo pripraviť pokrm zo suchých cestovín a zrejúceho syra. Klasické cestoviny cacio e pepe sa pripravujú z cestovín (zvyčajne špagiet alebo iných dlhých cestovín), slanej vody použitej na varenie cestovín, čerstvo mletého alebo ešte lepšie čerstvo natlčeného korenia a syra pecorino. Názov syra pochádza z talianskeho slova pecora, čo znamená ovca, a najoptimálnejším syrom je Pecorino Romano.

Klasické cestoviny cacio e pepe zvyčajne sa pripravujú zo špagiet.
Foto: shutterstock.com/Artit Wongpradu

Cestoviny cacio e pepe: rôzne spôsoby prípravy

Cestoviny cacio e pepe sa môžu mierne líšiť spôsobom prípravy. Niektorí odporúčajú zmiešať syr s vodou na varenie cestovín a korením a až potom pridať túto zmes do uvarených cestovín. Iní tvrdia, že je oveľa lepšie najprv spojiť cestoviny s vodou a korením a až potom pridať do pokrmu syr. Niektorí tvrdia, že sa oplatí opiecť korenie a zaliať ho vodou z varenia cestovín, aby sa z korenia, ktoré je podstatou pokrmu, získalo maximum chuti. Treba však mať na pamäti, že na to, aby omáčka dosiahla dokonalú konzistenciu bez hrudiek a bola dokonale krémová, je potrebné syr zohriať na správnu teplotu. Podľa odborníkov dosahuje syr pecorino túto ideálnu konzistenciu pri teplote 55 °C. Aby syr dosiahol túto teplotu, odporúča sa ohrievať ho vo vodnom kúpeli.

Talianske jedlo cacio e pepe: povolené úpravy

Talianske jedlo cacio e pepe sa môže mierne upraviť. Hoci základný recept obsahuje špagety, syr pecorino a korenie, môžeme nájsť rôzne verzie cacio e pepe. V niektorých verziách cacio e pepe sa ovčí syr pecorino mieša s kravským syrom Grana Padano alebo Parmigiano Reggiano. Toto miešanie druhov syra sa zvyčajne odôvodňuje príliš intenzívnou vôňou syra pecorino. Treba však pripomenúť, že región Lazio s hlavným mestom v Ríme, ako aj celé stredné Taliansko, je krajinou ovčieho syra. V niektorých verziách pokrmu cacio e pepe je olivový olej veľmi žiaducim doplnkom, zatiaľ čo v iných je povinným doplnkom maslo. V druhom prípade sa to vysvetľuje tým, že pridanie masla umožňuje nielen ľahší spôsob získania rovnomerne krémovej omáčky, ale aj ďalšie aromatické vlastnosti korenia.

Najoptimálnejším syrom pre cacio e pepe je Pecorino Romano.
Foto: shutterstock/77 Studio

Cacio e pepe: recept

Takže: ako sa pripravuje cacio e pepe? Recept je veľmi jednoduchý a príprava pokrmu nám nezaberie veľa času. Potrebujeme:

  • 300 gramov špagiet alebo cestovín bucatini
  • 200 gramov syra pecorino (napr. Pecorino Romano) alebo inej syrovej zmesi (napr. pol na pol s Grana Padano)
  • 1 až 2 čajové lyžičky čerstvo rozdrveného korenia
  • voda
  • soľ.

Na začiatku vodu na cestoviny poriadne osolíme a uvaríme ich al dente. Medzitým čo najjemnejšie nastrúhajte syr a pomeľte zrnká korenia. Ku koncu varenia cestovín nasypeme rozdrvené korenie do panvice a opražíme ho na miernom ohni. Potom do korenia prilejeme trochu vody z varenia cestovín a necháme ho asi 3 minúty na miernom ohni. Počas tejto doby rozdrvíme syr s trochou vody z varenia cestovín na hladkú pastu. Odstavte panvicu z ohňa, pridajte cestoviny do vody s korením a intenzívne premiešajte. Postupne pridávajte syrovú pastu k obsahu panvice a stále intenzívne miešajte. Pokrm ihneď naservírujte na tanier. Nezabudnite, že pikantnosť pokrmu závisí od množstva korenia a dve čajové lyžičky korenia spôsobia, že pokrm bude naozaj ostrý. Ak chcete, môžete korenie namiesto opekania na suchej panvici opiecť na rozpustenom masle.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Paradajková šťava na zimu ideálna do vašej domácej špajze. Obídete sa aj bez odšťavovača!

Zabudnite na karfiol v strúhanke. Lepšie je piecť ho pod „perinkou“ a bude vám chutiť ako nikdy predtým


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Taliani kontrolujú slovenských turistov. Ide o jeden z kusov oblečenia

19.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/leoks). Talianske pobrežie Ligúrie a rozprávkové mestečká Cinque Terre každoročne priťahujú tisíce Slovákov. No pozor – romantická prechádzka medzi…

Toto je najčastejšia chyba vodičov. Nikdy to nerobte pri umývaní auta

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff). Umývanie auta patrí medzi jarné povinnosti každého vodiča. Po skončení mrazov konečne môžete dôkladne vyčistiť svoje vozidlo. Poznáte…

Nalejte do vody tri lyžice tohto produktu. Vaše laminátové podlahy budú žiariť ako nové!

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pormezz). Zabudnite na drahé čistiace prostriedky! Tento bežný kuchynský pomocník odstráni škvrny, šmuhy a nečistoty z vašich laminátových podláh…

Nezabudnite si ho vložiť do veľkonočného košíka. V opačnom prípade si prinesiete smolu

19.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoDax shutterstock.com/Eskymaks). Naši predkovia venovali veľkú pozornosť veciam, ktoré vkladali do veľkonočného košíka. Verili, že niektoré prvky požehnaného daru…

Má žĺtok po uvarení modrastý okraj? Nie je to chyba výrobcu, ale vaša. Jedna malá chyba

19.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Vajíčka vložíte do hrnca s vodou, niekoľko minút ich povaríte, olúpete a čaká vás prekvapenie. Okolo žĺtka…

Auto Trendy

Tajomstvo budúcnosti: Kov, ktorý odoláva extrémom od -196°C do 600°C

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Veda opäť dokazuje, že to, čo sme považovali za sci-fi, sa stáva realitou. Vedcom z Južnej Kórey sa podarilo vyvinúť revolučný materiál, ktorý odoláva nielen…

Elektrické autá sa vďaka novej technológii stanú hybridmi

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Renault a jeho divízia HORSE predstavujú revolučné riešenie, ktoré môže zmeniť budúcnosť elektromobilov. Pomocou unikátneho systému premenia čisto elektrické autá na hybridy, čím reagujú na…

Subaru predstavuje prvý airbag pre cyklistov na svete!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Cyklisti patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. Japonská automobilka Subaru však prichádza s prelomovou inováciou – prvým airbagom na svete, ktorý je špeciálne navrhnutý na…

Najväčšia chyba pri umývaní auta: Robíte ju aj vy?

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Umývanie auta je pre mnohých vodičov neoddeliteľnou súčasťou jarnej údržby. Bezkontaktné umyvárne ponúkajú pohodlný a rýchly spôsob, ako sa zbaviť nečistôt. Avšak nesprávny postup môže…

Nový elektromobil prekonáva očakávania s benzínovým motorom ako generátorom!

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mazda prichádza s niečím nečakaným. Jej nový elektromobil EZ-60 dokazuje, že inovácie nemajú hraníc. Tentokrát prekvapila kombináciou elektrického pohonu a benzínového motora. Ako to vlastne…

Ostrov, ktorý mení národnosť každých šesť mesiacov: Bizarný príbeh hranice, kde raz ste Španiel a potom Francúz

19.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte ako občan Španielska, no o pár mesiacov sa stanete Francúzom – bez toho, aby ste sa čo i len…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov