25.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lecker Studio).
V mnohých častiach Slovenska končia vysoké teploty a dážď je čoraz častejší. Takáto blížiaca sa jesenná atmosféra nás núti túžiť po dobrotách typických pre toto ročné obdobie. Pre niektorých je to tekvicová polievka, pre iných jablkový koláč a pre mňa je to tento dezert.
Milovníkov letných horúčav táto správa nepoteší, ale bohužiaľ sa už blíži jeseň. Vo vzduchu je cítiť mierny chlad a večery už nie sú také teplé. Na niektorých miestach sa nás už dokonca vysoké teploty rozhodli opustiť. Okrem tohto počasia si určite radi pripravujete aj chutné dobroty, ktoré sa k tomuto ročnému obdobiu hodia. Ak ste však fanúšikom jesene, potom je tento recept pre vás niečím skvelým. Takže ak ste milovníkmi jablkových koláčov, potom si zamilujete aj toto pečenie.
Podľa mnohých ľudí je tento koláč chutnejší ako jablkový a mohli by ho jesť po celý rok. Hlavnou zložkou sú zrelé hrušky. Tie mu dodávajú sladkosť a tú správnu chuť. Oplatí sa pridať aj vanilkový extrakt, ktorý zvýrazní všetky chute. Aj vďaka nemu môžete cítiť vôňu upečeného výrobku, aj keď nie ste v kuchyni.
Recept na hruškový koláč
Ingrediencie:
- 4 zrelé hrušky
- 200 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 100 g masla
- 100 ml mlieka
- čajová lyžička prášku do pečiva
- čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- práškový cukor na posypanie
Spôsob prípravy:
- Hrušky opláchnite a ošúpte, potom odstráňte jadierka a nakrájajte na plátky.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte rozpustené maslo, mlieko a vanilkový extrakt a dobre premiešajte.
- Do zmesi pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a štipku soli. Jemne miešajte, kým sa prísady nespoja.
- Cesto preneste na plech vyložený papierom na pečenie s priemerom asi 24 cm. Na vrch poukladajte plátky hrušiek a zľahka ich vtlačte do cesta.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 40-45 minút, kým koláč nie je zlatistý a v strede suchý (skontrolujte ho pomocou tyčinky).
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a pred podávaním ho posypte práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hrušky v sirupe robila moja babička v auguste. Sú také chutné, že nahradia akýkoľvek dezert
Málo kalórií a veľa vitamínov a minerálov. Pozrite si výhody konzumácie hrušiek
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.