25.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Friendly Studios).
Pizza pochádza z Talianska, pôvodný recept vznikol v Neapole, ale toto jedlo si v okamihu podmanilo celý svet. Ako viete, každý národ má svoju vlastnú chuť a táto pizza, o ktorej vám dnes povieme, sa vôbec nepodobá tej neapolskej. Je však taká chutná, že si jednoducho nemôžete pomôcť a zahryznete si. Je to vďaka nadýchanému, mäkkému cestu a množstvu príloh. Môj manžel si na svoje narodeniny želá namiesto torty aspoň tri pláty tejto pizze.
Dnes pre vás máme recept na pizzu, ktorá vás svojou chuťou a vôňou ohromí. Bude to pizza na americký spôsob. Viete, že v USA je všetko „väčšie“. Aj pizza v chicagskom štýle je väčšia a jej jedinečnosť spočíva v tom, že sa pripravuje v hrnci alebo v hlbokom plechu. Táto chuť je extázou pre každého pizzového fajnšmekra a nielen pre neho. Milujem taliansku pizzu, ale moja rodina dáva prednosť bohatej pizze. Robím ju podľa receptu, ktorý sa moja mama naučila ešte v 90. rokoch minulého storočia.
Recept na bohatú pizzu. Rodina ju uprednostňuje pred talianskou
Prísady na cesto:
- 500 g silnej pšeničnej múky,
- 230 ml vlažnej vody,
- 7 g instantného droždia,
- 50 ml olivového oleja,
- 1 čajová lyžička cukru,
- 1 čajová lyžička soli.
Okrem toho:
- paradajková omáčka (passata, cesnak, oregano, olej, soľ, korenie),
- 300 g strúhaného syra, odporúčam mozzarellu,
- cca. 200 g šampiňónov nakrájaných na plátky,
- cca. 200 g obľúbenej údeniny, môže to byť saláma alebo šunka,
- niekoľko plátkov papriky,
- hrsť špenátu (nepovinné),
- olivy alebo kapary,
- 1 cibuľa.
Pizza na americký spôsob – ako ju pripraviť:
- Začnite prípravou kvásku z instantného droždia. Nasypte ho do misky, pridajte cukor a vlažnú vodu. Všetky prísady zmiešajte a odložte na štvrť hodiny.
- Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a kvások z droždia. Začnite miesiť a postupne pridávajte olivový olej. Cesto by malo byť hladké a jednotné. Potom ho vytvarujte do gule, misu prikryte utierkou a nechajte asi hodinu kysnúť.
- Kým cesto kysne, pripravte omáčku. Passatu nalejte do hrnca, pridajte pretlačený cesnak (2 – 3 strúčiky) a olej. Ochutíme korením a privedieme do varu. Nakrájajte šampiňóny a chvíľu ich spolu s nakrájanou cibuľou poduste na panvici.
- Keď cesto vykysne, ešte chvíľu ho miesime. Vytvarujte ho do okrúhleho tvaru a vložte ho do hlbokej formy na pečenie, tortovej formy alebo hrnca (forma nesmie mať žiadne plastové časti, ktoré by sa v rúre mohli roztaviť).
- Na pizzu nasypte polovicu syra. Potom pridajte šampiňóny a klobásu. Navrch dajte zvyšok syra a zalejte omáčkou.
- Rúru predhrejte na 200 stupňov. Pizza Chicago sa pečie približne 25-30 minút. Po upečení môžete posypať ďalším syrom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky na grécky spôsob sú miliónkrát lepšie ako hranolky. Je to vďaka prekvapivej zmesi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.