Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Ste veľmi hladný? Tieto jednoduché jedlá si môžete pripraviť už za 5 minút!

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Ak čas nie je na našej strane a hlad neprestáva, premýšľame, čo môžeme zjesť „rýchlo“. Namiesto nezdravých pochutín, ktoré ponúkajú len prázdne kalórie,...

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).

Ak čas nie je na našej strane a hlad neprestáva, premýšľame, čo môžeme zjesť „rýchlo“. Namiesto nezdravých pochutín, ktoré ponúkajú len prázdne kalórie, sa však oplatí siahnuť po jednoduchých a výživných riešeniach. Už za pár minút môžete mať na stole zdravé a sýte jedlo, ktoré zaženie hlad a dodá vám energiu na zvyšok dňa. Pozrite si, čo si môžete pripraviť na večeru alebo raňajky za 5 minút, pričom nemusíte obetovať ani kvalitu, ani chuť.

Zeleninové tortilly sú rýchlym a výživným občerstvením.
Foto: shutterstock/hlphoto

Aké jedlo sa dá pripraviť za 5 minút?

Aj v tom najvyťaženejšom programe si môžete nájsť chvíľku na prípravu jedla, ktoré vás prekvapí nielen rýchlosťou prípravy, ale aj bohatosťou chuti a výživovou hodnotou. Tu sú jedlá a občerstvenie, ktoré si môžete pripraviť za päť minút, kým sa stihne načítať váš obľúbený seriál.

Avokádový toast – kúzlo za päť minút

Potrebujete len pár ingrediencií:

  • zrelé avokádo,
  • plátok chleba (najlepšie celozrnného),
  • trochu soli, korenia a citrónovej šťavy.

Krok 1: Vezmite krajce chleba a vložte ich do hriankovača alebo ich rýchlo opečte na panvici. Za pár minút budete mať chrumkavý základ pre chutné mini jedlo.
Krok 2: Medzitým rozkrojte avokádo na polovicu, odstráňte kôstku a lyžicou vydlabte mäkkú dužinu. Potom ju v miske roztlačte vidličkou, pridajte štipku soli, korenia a pár kvapiek citrónovej šťavy, aby sa zvýraznila chuť a zabránilo sa stmavnutiu.
Krok 3: Keď je chlieb zlatistý, natrite ho pripravenou avokádovou pastou. Ozdobte plátkami paradajok, nasekanou pažítkou alebo trochou čili, ak máte radi ostrejšie chute.

Avokádový toast je skutočnou hviezdou medzi rýchlymi a chutnými jedlami a je plný výživových hodnôt. Každá porcia má približne 195 kcal, ale aj množstvo zdraviu prospešných zložiek.

Avokádo má veľmi neutrálnu chuť.
Foto: shutterstock/Erhan Inga

Jedna porcia tohto občerstvenia obsahuje 11 g tuku, z čoho len 1,5 g je nasýtený tuk, takže je skvelou voľbou pre srdce. Nájdete tu aj 150 mg sodíka, 20 g sacharidov vrátane až 8 g vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržať pocit sýtosti, a 5 g bielkovín, ktoré sú nevyhnutné na regeneráciu a budovanie svalov.

Samotné avokádo, ktoré je hlavnou zložkou tohto päťminútového pokrmu, obsahuje až 425 mg draslíka, ktorý reguluje krvný tlak a podporuje činnosť srdca. Je tiež zdrojom vitamínu E, známeho pre svoje antioxidačné vlastnosti, a vitamínu K, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi a zdraví kostí. Nezabúdajme ani na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a stará sa o zdravie pokožky, a vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu buniek a zdravie mozgu. Tento jedinečný pokrm poskytuje aj horčík, ktorý podporuje funkciu svalov a nervov, a železo, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek.

Čo pripraviť, aby ste sa rýchlo najedli?

Avokádový toast nie je jedinou záchranou, keď vás tlačí čas a hlad. Pozrite sa, aké ďalšie jedlá si môžete pripraviť.

Omeleta so zeleninou

Rozšľahajte niekoľko vajec, pridajte obľúbenú zeleninu, napríklad paradajky, papriku alebo špenát, okoreňte podľa chuti a pridajte na panvicu. Smažte niekoľko minút, kým sa omeleta neprepečie. Je to chutné a sýte jedlo na akúkoľvek dennú dobu. Jedna porcia omelety so zeleninou (3 vajcia) obsahuje približne 620 kcal, 44 g tuku, 19 g sacharidov a 37 g bielkovín. Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín D, železo a draslík.

Existuje množstvo spôsobov, ako pripraviť omeletu so zeleninou.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Cestoviny s pestom

Uvarte tenké cestoviny vermicelli, capellini alebo špagety. Použite hotové pesto – bazalkové, paradajkové alebo iné obľúbené. Uvarené cestoviny zmiešajte s pestom, posypte strúhaným parmezánom a vychutnajte si aromatický pokrm.

Porcia cestovín s pestom (1 šálka) obsahuje približne 384 kcal, 25,66 g tuku, 28,66 g sacharidov a 11,27 g bielkovín. Toto jedlo poskytuje aj vitamín A, vápnik a železo.

Na cestoviny použite vaše obľúbené pesto.
Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova

Tortilla wrap

Ide o rýchle a chutné jedlo. Na tortillu natrite smotanový syr, rozložte plátky studeného mäsa, šalát, uhorku a papriku. Zrolujte a prekrojte na polovicu. Na obohatenie chuti jedla môžete pridať omáčku, napríklad cesnakovú alebo hummusovú.

Jedna tortilla (približne 72 g) má približne 234 kcal, 5,1 g tuku, 40 g sacharidov a 6,3 g bielkovín. Pridaním smotanového syra a zeleniny sa zvýši obsah vitamínov a minerálov, ako je vitamín C a vláknina.

Použite mäso, ktoré vám zostalo z predchádzajúceho dňa a vyrobte si wrap.
Foto: shutterstock/SYED IBAD RM

Grécky šalát

Klasika, ktorú pripravíte za pár minút. Nakrájajte paradajky, uhorky, cibuľu a papriku, pridajte olivy a rozdrobenú fetu. Všetko zalejte olivovým olejom a posypte oreganom. Je to jednoduché, zdravé a mimoriadne chutné jedlo.

Porcia gréckeho šalátu (1 malá miska) poskytuje približne 179 kcal, 15 g tuku, 7,4 g sacharidov a 5,1 g bielkovín. Je bohatý na vitamín A, vitamín C, vápnik a železo.

Grécky šalát je vitamínová bomba.
Foto: Pixabay/galyafanaseva

Miešané vajcia s prílohami

Keď potrebujete niečo naozaj rýchle a sýte, miešané vajíčka sú vždy dobrou voľbou. Na panvicu rozbijeme 2 – 3 vajcia, pridáme maslo a rýchlo premiešame. Nakoniec pridajte prílohy, ako sú paradajky, pažítka, huby alebo syr. Jedlo bude hotové za menej ako 5 minút!

Porcia miešaných vajec so zeleninou (2 vajcia) obsahuje približne 263 kcal, 20 g tuku, 4,6 g sacharidov a 16 g bielkovín a navyše vitamín D, vápnik a draslík.

Miešané vajíčka – ako prílohu použite obľúbenú zeleninu alebo huby.
Foto: shutterstock/Shutterstock.Al Generator

Sendviče s avokádom a vajíčkom natvrdo

Vajíčka uvarené natvrdo, zrelé avokádo, celozrnný chlieb a štipka soli sú receptom na sýtu desiatu. Avokádo rozdrvte na chlieb, pridajte nakrájané vajce, okoreňte a vychutnajte si lahodný sendvič.

Jeden sendvič má približne 476 kcal, 27 g tuku, 41 g sacharidov a 21 g bielkovín. Je bohatý na vitamín E, vitamín K, vitamín B12 a kyselinu listovú.

Čo si pripraviť na večeru za 5 minút? 6 chutných receptov

Po dlhom a únavnom dni sa väčšine z nás nechce tráviť príliš veľa času v kuchyni. Rýchla a ľahká večera spojená s obľúbenou knihou je ideálnym nápadom na relaxáciu. Tu je niekoľko nápadov, ktoré vám zachránia večer. Príprava týchto jedál vám nezaberie viac ako 5 minút:

Toast so syrom a paradajkami

Jednoduché, ale chutné. Jednoducho položte plátky obľúbeného syra (napr. mozzarella, čedar) na plátky chleba, pridajte plátky paradajok a vložte do rúry alebo na grilovaciu panvicu. Keď sa syr roztečie, toasty sú pripravené na podávanie.

Jeden toast so syrom a paradajkami obsahuje približne 228 kcal, 15 g tuku, 15 g sacharidov a 9 g bielkovín. Je dobrým zdrojom vápnika a bielkovín.

Šalát s tuniakom

Vyberte zo skrine plechovku tuniaka, nechajte ju odkvapkať a zmiešajte ju so svojou obľúbenou zeleninou, ako sú paradajky, uhorky, červená cibuľa a šalát. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie – a máte ľahkú, zdravú večeru.

Porcia tuniakového šalátu obsahuje približne 383 kcal, 19 g tuku, 19 g sacharidov a 33 g bielkovín. Je bohatý na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny skupiny B.

Tuniakový šalát obsahuje vysoký obsah bielkovín a 3-omega mastných kyselín.
Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova

Vajíčko na toaste

Vajíčko opečte na panvici a zároveň opečte krajce chleba. Keď je vajce hotové, položte ho na toast, posypte soľou, korením a podľa chuti aj trochou pažítky. Jednoduché, rýchle a veľmi chutné.

Jedna porcia obsahuje približne 199 kcal, 12 g tuku, 14 g sacharidov a 8,8 g bielkovín. Obsahuje tiež vitamín D, železo a draslík.

Wrap s humusom a zeleninou

Na tortillu natrite humus, pridajte nakrájanú zeleninu (napr. papriku, uhorku, šalát) a trochu jogurtovej alebo cesnakovej omáčky. Zrolujte a prekrojte na polovicu. Je to ľahká a chutná večera, ktorá je hotová za krátky čas.

Jedna porcia wrapu s humusom a zeleninou obsahuje približne 402 kcal, 16 g tuku, 53 g sacharidov a 16 g bielkovín. Je bohatý na vlákninu, vitamíny A a C a železo.

Rýchla bruschetta

Na plátky opečeného chleba dajte zmes nakrájaných paradajok, cesnaku, bazalky a olivového oleja. Posypte soľou a korením a ak máte viac času, môžete bruschettu na chvíľu vložiť do rúry, aby sa mierne zohriala.

Porcia bruschetty (1 plátok) obsahuje približne 72 kcal, 4,9 g tuku, 6,2 g sacharidov a 1,3 g bielkovín. Obsahuje tiež vitamíny C a K a vlákninu.

Bruschetta s mozarellou a paradajkami.
Foto: shutterstock/yuda chen

Tvaroh s reďkovkami a pažítkou

Tvaroh roztlačte vidličkou, pridajte nakrájané reďkovky, nasekanú pažítku, soľ, korenie a nakoniec trochu smotany alebo prírodného jogurtu. Je to skvelá voľba na ľahkú a zdravú večeru.

Porcia tvarohu s reďkovkou a pažítkou (asi 2 polievkové lyžice) obsahuje približne 54 kcal, 2 g tuku, 2 g sacharidov a 6 g bielkovín. Je dobrým zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu A.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rýchla večera, ktorá zasýti. Táto kombinácia prekvapí každého

Zdá sa, že je to klasika, ale sadnete z nej na zadok. Budete ju jesť na raňajky každý druhý deň


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Červená kapusta ešte nikdy nebola taká chutná. Radšej pripravte viac pohárov, pretože sa minú v okamihu

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mehmet Cetin). Jeseň je čas na prípravu zaváranín na zimu. Jedným z mojich najobľúbenejších je šalát z červenej kapusty,…

Kto by si pomyslel, že táto kombinácia bude lepšia ako miešané vajíčka. Odteraz sú to vaše obľúbené raňajky

5.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina). Pri príprave raňajok často rozmýšľame, čo pripraviť, aby bolo jedlo sýte a plnohodnotné. Máme tendenciu siahnuť po…

Vyzerajú ako obláčiky a chutia sladko. Tieto palacinky sa rozplývajú v ústach

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elen_Kray). Vôňa palaciniek, ktorá sa šíri z kuchyne, je esenciou lenivého rána. Za chvíľu sa vnútro palaciniek naplní vašimi…

Vždy som zle pripravovala pečeň. Teraz si pamätám na prvý krok a vyjde to perfektne

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/nelea33). Vnútornosti, a najmä pečeň, sú jednou z nočných môr detstva, od ktorej chce väčšina ľudí utiecť aj v…

Nie sú len ozdobou záhrady. Môžete ich pridať do mnohých jedál

4.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/kochabamba). Nechtíky sú oveľa viac ako len efektné kvety, ktoré zdobia naše záhrady. Ich okvetné lístky plné intenzívnej farby…

Auto Trendy

Volvo pripravuje desať nových vozidiel do roku 2026

4.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zoznam zahŕňa elektrický crossover EX60, sedan ES90 a nový plug-in hybridný crossover s dlhým dojazdom. V celosvetovom meradle plánuje Volvo počas nasledujúcich ôsmich rokov uviesť…

Renault predstavuje koncept Emblème - vozidlo, ktoré znižuje emisie CO2 až o 90 %

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Renault zverejnil prvé fotografie konceptu Emblème, ktorý je víziou značky, ako znížiť emisie CO2. Aby spoločnosť Renault dosiahla čisté nulové emisie uhlíka do roku 2040…

Nový Peugeot E-408 odhalený ako crossover kupé na batérie

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Ponuku Peugeot 408 dopĺňa elektrická verzia s výkonom 210 k a dojazdom až 452 km Pred niekoľkými dňami ohlásený a na parížskom autosalóne 2024 očakávaný…

Fiat 500e sa nevráti do výroby. Spoločnosť tvrdí, že má „vážne problémy“

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V polovici septembra sme informovali, že Fiat zastavil výrobu modelu 500e z dôvodu výrazne nižšieho záujmu o tento mestský elektromobil, než sa predpokladalo. Teraz sa…

Predaj elektromobilov bude opäť rásť - tu je dôvod

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - V Európe bude v roku 2025 štvrtina všetkých predaných vozidiel s nulovými emisiami vďaka úspornejším modelom a prísnejším limitom CO2.

Aston Martin nesmie sedieť a čakať, kým Newey začne - Krack

5.10.2024 Redakcia Auto trendy - Hoci Aston Martin odpočítava dni do príchodu Adriana Neweyho, pokrok musí prísť ešte predtým. Šéf tímu Aston Martin Mike Krack tvrdí, že jeho tím formuly…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov