26.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/itor).
V mnohých domácnostiach je príprava konzervácií v plnom prúde. Každý hospodár a hospodárka sa chcú čo najlepšie pripraviť na zimu a preto pripravujú veľké množstvo pochúťok. Jednou z nich sú džemy, ktoré v kombinácii s čerstvým chlebom vytvárajú nezabudnuteľnú chuť. Pridajte si tento recept do svojej zbierky a nebudete ľutovať.
August je zvláštny čas, keď sa zatvárame do svojich kuchýň, aby sme pripravili tie najchutnejšie zaváraniny. Do našej zbierky pravdepodobne patria nielen aromatické a chrumkavé uhorky či cukety, ale aj sladké ovocie. Práve z nich sa vyrábajú šťavy, kompóty a sladké džemy. Zvyčajne sa používajú najobľúbenejšie recepty, ako napríklad jahodový, malinový alebo ríbezľový džem. Ja som sa tento rok rozhodla pre niečo menej originálne a pripravila som citrónový džem.
Citrónový džem má veľmi výraznú chuť a možno ho ľahko použiť na prípravu sendvičov aj na natieranie piškót pri pečení. Výborne chutí aj s teplým čajom, keď si chcete pripraviť zimnú atmosféru. Jeho príprava je jednoduchá a potrebujete len štyri ingrediencie. Ak neviete, ako ho pripraviť, určite vám pomôže recept uvedený nižšie.
Citrónový džem – recept
Zloženie:
- 6 veľkých citrónov
- 600 g cukru
- 250 ml vody
- čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Citróny dôkladne umyte a sparte vriacou vodou. Z dvoch citrónov ošúpte a nastrúhajte kôru, potom ošúpte všetky citróny, odstráňte bielu vrstvu a dužinu nakrájajte na malé kúsky, pričom odstráňte semienka.
- V hrnci zmiešajte citrónovú dužinu, kôru a vodu. Priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte asi 10 minút, kým citróny nezmäknú.
- Pridajte cukor a varte na miernom ohni za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí a džem nezačne hustnúť (približne 20-30 minút). Ak chcete skontrolovať, či je džem hotový, môžete dať trochu na tanier – ak stuhne, je hotový.
- Ku koncu varenia pridajte vanilkový extrakt a všetko jemne premiešajte.
- Horúci džem prelejte do sterilizovaných pohárov, pevne uzavrite a odložte, kým nevychladne.
- Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento slivkový koláč je vždy nadýchaný. Rodina bojuje o posledný kúsok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.