Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zaujímavosti, Zdravie,

Jablčný ocot na tvár? Prírodný spôsob riešenia problémov s pleťou

26.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrij Ivanov). Jablčný ocot sa už dlho používa na zdravotné a kozmetické účely. Obsahuje organické kyseliny a cenné živiny. Voda s jablčným octom sa...

26.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dmitrij Ivanov).

Jablčný ocot sa už dlho používa na zdravotné a kozmetické účely. Obsahuje organické kyseliny a cenné živiny. Voda s jablčným octom sa stala obľúbeným prírodným prostriedkom v starostlivosti o pleť, najmä pri problémoch, ako je akné a začervenanie.

Jablčný ocot sa už dlho používa na zdravotné a kozmetické účely. Obsahuje organické kyseliny a cenné živiny.
Foto: shutterstock/Dmitrij Ivanov

Aké zložky octu sú vhodné na tvár?

Jablčný ocot obsahuje mnoho účinných látok, ktoré môžu prospieť pleti. Medzi najdôležitejšie z nich patria:

  1. Kyselina octová: má antibakteriálny a antimikrobiálny účinok, ktorý pomáha bojovať proti baktériám spôsobujúcim akné.
  2. Ovocné kyseliny (AHA): pomáhajú odlupovať odumreté kožné bunky, čo vedie k hladšej a jasnejšej pleti.
  3. Vitamíny a minerály: jablčný ocot obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, vápnik a horčík, ktoré vyživujú pokožku a podporujú jej regeneráciu.

Výhody používania jablčného octu na tvár

Aplikácia jablčného octu na tvár môže priniesť mnoho výhod, najmä v súvislosti so starostlivosťou o problematickú pleť. Vďaka svojim prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam ocot účinne bojuje proti baktériám zodpovedným za vznik škvŕn. Jeho pravidelným nanášaním na tvár môžete znížiť zápal a počet vznikajúcich škvŕn, čo vedie k jasnejšej a hladšej pleti.

Ďalším dôležitým aspektom používania jablčného octu je jeho schopnosť regulovať pH pokožky. Prirodzené pH pokožky tváre je mierne kyslé, čo pomáha udržiavať ochrannú bariéru pokožky v dobrom stave. Každodenné používanie mydiel a rôznych kozmetických prípravkov však môže túto rovnováhu narušiť, čo vedie k problémom s pokožkou. Jablčný ocot vďaka svojej kyslej reakcii pomáha obnoviť prirodzené pH pokožky, čo následne posilňuje jej ochrannú bariéru a podporuje zdravý vzhľad.

Jablčný ocot je tiež účinným prostriedkom na vyhladenie a rozjasnenie pleti. Ovocné kyseliny v ňom obsiahnuté jemne exfoliujú odumreté kožné bunky, čo vedie k osvieženiu pleti a jej žiarivému vzhľadu. Pravidelný peeling podporuje rovnomernú štruktúru pleti, vďaka čomu je pleť hladká a žiarivá.

Vďaka svojim rozjasňujúcim vlastnostiam dokáže ocot postupne zmierniť nerovnomerný tón pleti, čo vedie k jej jednotnejšiemu vzhľadu. To je obzvlášť prospešné pre tých, ktorí bojujú so zmenou farby po opaľovaní alebo so stopami po akné.

Jablčný ocot má aj upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri zmierňovaní podráždenia pokožky. Jeho aplikácia na začervenané miesta môže priniesť úľavu a znížiť podráždenie. Vďaka svojim prírodným vlastnostiam môže byť jablčný ocot účinnou súčasťou každodennej starostlivosti o pleť a pomáha udržiavať zdravú, vyváženú a žiarivú pleť.

Ako dlho sa má octový zábal udržiavať?

To, ako dlho sa má obklad z jablčného octu ponechať, závisí od individuálnej pokožky a jej reakcie. Spočiatku sa odporúča obmedziť aplikáciu na 5 až 10 minút, aby sa posúdila tolerancia pokožky. Ak sa neobjaví žiadne podráždenie, čas možno postupne predĺžiť na 15 – 20 minút, aby pokožka mohla naplno využiť vlastnosti jablčného octu, ako sú antibakteriálne účinky a regulácia pH. Treba však byť opatrný, pretože príliš dlhá aplikácia môže viesť k vysušeniu alebo podráždeniu. V prípade akýchkoľvek nepríjemných pocitov by sa mal obklad okamžite odstrániť a pokožka umyť vodou.

Jablčný ocot, podobne ako iné kyseliny, môže potenciálne vysušovať pokožku, najmä ak sa používa vo veľkom množstve alebo nezriedený. Ľudia so suchou alebo citlivou pokožkou by mali byť opatrní a používať jablčný ocot v správnom pomere.

Ako používať jablčný ocot, aby ste sa vyhli suchej pokožke?

Riedenie: Jablčný ocot vždy zrieďte s vodou v pomere 1:2 alebo 1:3, aby ste znížili jeho kyslosť.

  1. Testovanie: Pred prvým použitím urobte test na malom kúsku pokožky, aby ste skontrolovali reakciu.
  2. Hydratácia: po použití jablčného octu použite hydratačný krém, aby ste zabránili vysušovaniu.
  3. Obmedzené používanie: jablčný ocot používajte 1 – 2 krát týždenne, aby ste minimalizovali riziko podráždenia a vysušenia.

Jablčný ocot na tvárové kapiláry

Cievnatosť, teda rozšírené cievy viditeľné na pokožke, je problém, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí, najmä tých so svetlou a citlivou pleťou. Jablčný ocot vďaka svojim sťahujúcim a protizápalovým vlastnostiam môže pomôcť pri ich redukcii, hoci treba zdôrazniť, že účinky môžu byť jemné a nie vždy viditeľné okamžite.

Účinok jablčného octu na kapiláry je založený najmä na zlepšení krvného obehu a adstringentnom účinku, ktorý môže znížiť výskyt kapilár.
Foto: Shutterstock/wasanajai

Účinok jablčného octu na kapiláry je založený najmä na zlepšení krvného obehu a adstringentnom účinku, ktorý môže znížiť výskyt kapilár. Antioxidanty v jablčnom octe pomáhajú chrániť cievy pred poškodením, čo môže prispieť k ich posilneniu a zníženiu rizika ďalšieho poškodenia.

Ak chcete jablčný ocot použiť na kapiláry, zrieďte ho s vodou (najlepšie v pomere 1:3) a jemne ním potrite tvár, pričom venujte osobitnú pozornosť miestam, kde sú viditeľné kapiláry. Je dôležité, aby ste pokožku netreli príliš silno a vyhli sa použitiu octu na poškodenú alebo podráždenú pokožku. Ošetrenie môžete opakovať niekoľkokrát týždenne a sledovať reakciu pokožky.

Napriek potenciálnym výhodám nie je jablčný ocot všeliekom na cievy a ak máte vážne problémy s rozšírenými cievami, je vhodné poradiť sa s dermatológom. V niektorých prípadoch môže byť potrebná pokročilejšia liečba, napríklad laserová terapia alebo skleroterapia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jablčný ocot – na čo je najlepší? „Spáli“ pneumatiku ako kardio. Až o 8 kg menej! Týmto sa výhody nekončia

Pre srdce, črevá a imunitu. Stačí piť niekoľko lyžíc denne


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tipy,

Odvar na bielu bielizeň. Stačia tri prísady

7.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mr.Sompong Kantotong). Máte radi bielu farbu, ale po niekoľkých praniach sa všetko zmení na sivú, žltú alebo jednoducho nevypranú?…

Kúpim pančuchy a dávam ich do mrazničky. Možno zvláštne, ale efektívne. Jeden problém okamžite zmizne

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Čo robiť, aby sa pančucháče neroztrhli? Niektorí veria, že napriek svojej cene sú jednorazové a po jednom opotrebení…

Žiadny ocot. Toaleta sa po jednej noci leskne. Patent mi povedala kamarátka upratovačka. Je to skvelé

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Ako sa zbaviť škvŕn na záchodovej mise? Keď tradičné metódy nepomáhajú, oplatí sa vytiahnuť ťažšie zbrane. Na…

Moja mama má skvelý nápad na umývanie okien. Sú lesklé a bez šmúh

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anastasiia Podenko). Ak je pre vás čistenie okien náročné a napriek lešteniu okná stále nie sú dokonale čisté, vyskúšajte…

Tento vitamín vám dodá energiu a pomôže vám zbaviť sa skleslosti. Zlepší vašu náladu na jeseň

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fida Olga). Vitamín D sa dlho považoval za strážcu nášho kostrového systému, ale teraz sa ukazuje, že má oveľa…

Auto Trendy

VW ID. Buzz Freestyle. Základný špeciálny model s nahým vzhľadom

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nelakované nárazníky a oceľové disky, ale stále takmer 49 999 eur. VW ID. Buz

Audi Q5 2024: Rozmery a batožinový priestor nového nemeckého SUV

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi Q5 je dlhé niečo vyše 4,70 metra, má stredne veľký batožinový priestor a pomerne zaoblené tvary.

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov