27.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Jeseň a zima sa rýchlo blížia, a to znamená, že v našich kuchyniach vznikla obrovská továreň na zaváraniny. Doma pripravujeme chutné dobroty, ktoré otvoríme, keď už za oknom nebude také príjemné teplo. Okrem nakladaných uhoriek a sladkých džemov sa oplatí pripraviť aj nasledujúci recept. To, čo z neho vyjde, môžete podávať na sendviče a tiež k večeri.
Blíži sa čas, keď sa budeme musieť rozlúčiť s ľahkým oblečením v prospech svetrov a teplých búnd. Osobne sa na to neteším, pretože milujem leto a vždy som rád, keď ho môžem využiť naplno. Viem však, že veľká časť z vás sa teší na chladnejšie počasie a príchod daždivejších a chladnejších mesiacov. Tí, ktorí na jeseň a v zime veľmi nestíhajú, sa v lete určite zatvárajú doma, aby zavreli chutné ovocie a zeleninu do pohárov. Ak si chcete doplniť svoje zásoby, nasledujúci recept sa vám na to skvele hodí.
Konzervované papriky na zimu sú ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú prílohu nielen k obedom, ale aj k sendvičom. Takto pripravené papriky môžete podávať aj samostatne a podávať ich ako samostatné občerstvenie. Jej intenzívna chuť vždy zaujme a poháre miznú jeden za druhým.
Recept na konzervované papriky
Ingrediencie:
- 1 kg farebných paprík,
- 250 ml 6% octu,
- 250 ml vody,
- 100 g cukru,
- 2 PL soli,
- 4 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky,
- čajová lyžička horčičných semienok
- čajová lyžička kôprových semienok,
- čajová lyžička nového korenia,
- čajová lyžička čierneho korenia,
- jeden bobkový list na jednu nádobu,
- lyžica olivového oleja na jednu nádobu.
Spôsob prípravy
- Papriky umyte, odstráňte semená a nakrájajte na pásiky alebo kúsky. Vložte ich do veľkého hrnca, zalejte vriacou vodou a blanšírujte 5 minút. Scedíme a dáme bokom, aby vychladli.
- V samostatnom hrnci zmiešajte ocot, vodu, cukor, soľ a korenie. Priveďte do varu a varte 5 minút, kým sa cukor a soľ nerozpustia.
- Do vyvarených pohárov vložte niekoľko plátkov cesnaku, horčičné semienka, kôpor, nové korenie, zrnká korenia, bobkový list a lyžicu olivového oleja. Potom papriky pevne zabalte.
- Všetko zalejte horúcim nálevom, pričom na vrchu nechajte asi 1 cm voľného miesta. Zavrite poháre a pasterizujte približne 10 minút. Po pasterizácii nechajte poháre vychladnúť, najlepšie hore dnom. Po uplynutí tohto času papriky uložte na chladné miesto.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kvety papriky – odtrhnúť či nie? Čo robiť, keď paprika rýchlo kvitne
Papriky ju milujú a rastú ako huby po daždi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.