Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Štyri znaky toho, že vaše telo začína starnúť. Tu sa celý proces začína

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House). Starnutie organizmu je prirodzený a nevyhnutný proces, s ktorým sa musí vyrovnať každý z nás. To však neznamená, že sa môžeme...

27.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Inside Creative House).

Starnutie organizmu je prirodzený a nevyhnutný proces, s ktorým sa musí vyrovnať každý z nás. To však neznamená, že sa môžeme vzdať starostlivosti o seba, najmä preto, že ju môžeme spomaliť a dlhšie sa tešiť zo zdravia a mladistvého vzhľadu. Svoje telo sa preto oplatí pozorne sledovať, pretože prvé signály starnutia vysiela už pred štyridsiatkou. Na čo si dať pozor?

Foto: shutterstock/Inside Creative House

Prvé vrásky

Prvé signály, že naše telo začína starnúť, zvyčajne vysiela pokožka. Starnutie je prirodzený, biologický a bohužiaľ nevyhnutný proces, ktorý je súborom zmien, ktoré v priebehu času postupujú, medzi ktoré patria:

  • zníženie biologickej aktivity buniek;
  • spomalená regenerácia;
  • znížená imunita;
  • zníženie reakcie na oxidačný stres;
  • oslabenie adaptačných schopností. 

V dôsledku procesu starnutia sa pokožka začína vysušovať, objavujú sa hlbšie vrásky a nakoniec aj ryhy. Ďalšou fázou je vývoj zmien, ako sú zmeny farby, cysty alebo hviezdicovité cievy. Starnúca pokožka začína pripomínať pergamen a postupne stráca na hrúbke, zatiaľ čo zrohovatená vrstva rastie. 

Pokožka tiež začína postupne strácať kolagén, ktorý v prvých rokoch života vytvára rovnomernú sieťku a potom sa v priebehu rokov začne rozptýliť. Znižuje sa aj množstvo kyseliny hyalurónovej, ktorá pôsobí ako špongia, zadržiava vlhkosť a následne aj správnu hydratáciu. Veľké množstvo kyseliny hyalurónovej v pokožke ju robí pružnou, pevnou a hladkou. Keď kyselina začne v tele strácať na svojom podiele, pokožka stráca mladistvý vzhľad. 

Výskumy ukazujú, že pokožka začína strácať pružnosť okolo 26. roku života. S každým ďalším rokom sa množstvo kolagénu znižuje až o cca 2%. Veľa však závisí od individuálnych predispozícií a životného štýlu. Zlá strava, nedostatok pohybu, nedostatočná starostlivosť a časté vystavovanie sa UV žiareniu výrazne urýchľujú proces starnutia pokožky. 

Zhoršenie zraku

Jedným z najčastejších a najskorších dôsledkov starnutia je zhoršenie zraku. Stáva sa to preto, že očná šošovka s pribúdajúcim vekom tvrdne a stáva sa menej elastickou. Tento proces zvyčajne začína po 40. roku života a postupuje rýchlo. O 20 rokov neskôr stráca oko schopnosť akomodácie, teda schopnosť prispôsobiť zaostrovací výkon na predmety, ktoré sú od oka rôzne vzdialené. 

Starnúca šošovka postupne stráca svoju elasticitu a svaly pracujú menej efektívne, čo vedie k strate zrakovej ostrosti. Vtedy sa objavujú prvé problémy s čítaním či prácou na počítači a čo je zaujímavé, nemajú nič spoločné s prípadnými poruchami zraku – postihujú krátkozrakých aj ďalekozrakých ľudí aj ľudí s predtým dobrým zrakom. 

S vekom sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu sklovitých plavákov, teda tzv. lietajúcich mušiek a škvŕn pred očami. Toto je ďalší nevyhnutný proces, s ktorým sa môžeme len zmieriť. 

Foto: shutterstock/Inside Creative House

Častejšia zápcha a tráviace problémy

Ďalším signálom, ktorý nám naše starnúce telo vysiela, je častejšia zápcha a problémy s tráviacim systémom. Môžu sa, samozrejme, objaviť aj u mladých ľudí a dokonca aj u detí, no ich frekvencia sa zvyšuje medzi 40. a 50. rokom života. 

U starších ľudí je zápcha skutočnou pliagou a súvisí najmä s menšou fyzickou aktivitou, pravidelne sa znižujúcou elasticitou steny konečníka a ochabovaním tkaniva. Je to tiež výsledkom oslabenia panvových orgánov, čo značne sťažuje vyprázdňovanie, a iných neurologických a endokrinných ochorení. Pomáhaju tomu aj niektoré antidepresíva, antihistaminiká a gastrointestinálne spazmolytiká. 

Hlavnými príčinami zápchy u ľudí v strednom veku sú však väčšinou zlé stravovacie návyky, príliš malý príjem tekutín, nedostatočná fyzická aktivita a spomalený metabolizmus.

Dobrou správou je, že zápche možno účinne predchádzať:

  • dobre vyvážená strava s vysokým obsahom vlákniny;
  • častá a pravidelná fyzická aktivita;
  • vyhýbanie sa stresu;
  • správna hydratácia tela;
  • jesť pravidelné jedlá. 

Zníženie svalovej hmoty a sily

Bežným a ľahko viditeľným znakom starnutia je zníženie svalovej hmoty a sily nazývané sarkopénia. Tento proces začína okolo 50. roku života a s vekom sa výrazne zrýchľuje. Odhaduje sa, že za každý rok života nad 50 rokov stratí človek približne 0,5-1%. svalovej hmoty. V prípade komorbidít môže byť táto strata oveľa vyššia. 

Proces straty svalov v skutočnosti zahŕňa ich nahradenie tukovým alebo vláknitým tkanivom. Existuje niekoľko príčin sarkopénie, okrem nevyhnutného procesu starnutia:

  • hormonálne poruchy;
  • poruchy príjmu potravy;
  • chronické ochorenia;
  • individuálne predispozície (častejšie ňou trpia ženy). 

Hlavnou príčinou sarkopénie je však nedostatok fyzickej aktivity, vrátane silového tréningu. Takýto tréning zvyšuje svalovú hmotu a spaľuje tuk, pričom posilňuje chrbticu a brušné svaly, ktoré pomáhajú udržiavať rovnú pevnú postavu. Sarkopénia je do istej miery nevyhnutná a svalová hmota bude vekom klesať, ale môžeme zabezpečiť, aby zostala na dobrej úrovni. 

Starnutie organizmu je nevyhnutný proces, ktorý nedokážeme zastaviť, no vieme ho efektívne spomaliť. Vedci aj lekári, dietológovia, fyzioterapeuti a tréneri priznávajú, že základom je zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa okrem iného:

  • zdravá, vyvážená strava
  • vyhýbanie sa vysoko spracovaným výrobkom 
  • obmedzenie cukru
  • pravidelná fyzická aktivita
  • vonkajšie prechádzky
  • vyhýbanie sa stresu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Šialene spaľuje a udržiava štíhlu postavu. Ideálna limonáda na leto

Na zvýšenie rizika vážneho ochorenia stačia dva plátky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to to najhoršie, čo si môžete pridať do kávy. „Biely jed“ môže byť ešte horší ako cukor

18.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Djordje Novakov). Mnohí ľudia si bez nej nevedia predstaviť rannú kávu, preto je načase prehodnotiť svoje zvyky. Hoci obľúbený…

Podľa renomovaného lekára je to najlepší čas na večeru. Dávajte si na to pozor a nepriberiete

17.9.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yavdat). O ktorej hodine by ste mali večerať? Ukázalo sa, že neskorá konzumácia posledného jedla môže mať katastrofálne následky,…

Počas rozhovoru venujte pozornosť týmto znakom. Naznačujú nadpriemernú inteligenciu

15.9.2024 redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu). Aj v obyčajnom rozhovore dokážeme rozpoznať, či je náš partner nadpriemerne inteligentný, alebo naopak. Stačí vedieť, na…

Získaju „tehličky“ bez jediného brušáku. Príde tento trend aj na Slovensko? Muži sa zverili do rúk chirurgov

15.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Atstock Productions). Je možné získať "tehličky" pomocou plastickej chirurgie? Hoci estetická medicína bola donedávna doménou žien, jej služby využíva…

Je to najzdravšia zelenina na svete. U nás nie je veľmi známa, hoci prababičky ju jedli

14.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Katya Rekina). Americkí vedci vybrali najzdravšiu zeleninu na svete. Obsahuje veľa vitamínu C, viac draslíka ako paradajky a v…

Auto Trendy

Dacia pokračuje v testovaní pripravovaného SUV Bigster. Nový model bude mať premiéru v októbri

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Uvedenie nového SUV Dacia Bigster na trh sa rýchlo blíži. Budúce SUV bude oficiálne predstavené na autosalóne v Paríži.

Škoda Fabia oslavuje 25. výročie

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Škoda Fabia má 25 rokov a bola predstavená 14. septembra 1999 na autosalóne vo Frankfurte. Za posledných 25 rokov sa jej predalo takmer 5 miliónov…

Superrýchle vlaky bez rušňovodičov? V Japonsku už čoskoro

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Prichádzajú plne autonómne superrýchle osobné vlaky? V Japonsku sa už o štyri roky začne testovanie najmodernejšej technológie na vlakoch série Šinkansen. Japonsko má s vývojom…

Bizarný svet: Čína vyrába falošné VW Beetle zo sklenených vlákien

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Wecan Beetle má elektrický motor a používa sa na svadby a propagačné akcie. Každý, kto má rád kreslené filmy alebo komiksy, si určite spomenie na…

Prizmatická batéria, ktorá sa dobije za 10 minút, je realitou

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť StoreDot začala pracovať na svojich nových prizmatických bunkách začiatkom roka. Teraz izraelská spoločnosť uvádza, že jej nové články možno nabiť z 10 % na…

Autodomiešavač: Základné vybavenie pre stavebníctvo

19.9.2024 Redakcia Auto trendy - Vo svete stavebníctva si jedno zo zariadení vydobylo dôležité miesto, a to nákladné vozidlo s miešačkou na betón. Tento stroj nie je len obyčajným vozidlom,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov