Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Ekológia, Záhrada,

Mulčujete svoje záhradné rastliny pilinami? Dajte si pozor, aby ste sa nedopustili týchto chýb

28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko). Mulčovanie je skvelý spôsob, ako podporiť rast vašich rastlín a tiež zlepšiť pôdu v záhrade. Mnohí ľudia na tento účel používajú piliny....

28.08.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mariia Boiko).

Mulčovanie je skvelý spôsob, ako podporiť rast vašich rastlín a tiež zlepšiť pôdu v záhrade. Mnohí ľudia na tento účel používajú piliny. Nie všetky sú však na tento účel vhodné a pri nesprávnom použití môžu vašim rastlinám viac uškodiť ako pomôcť. Odporúčame, ako vykonávať mulčovanie pilinami, aby bolo účinné.

Na čo dávať pozor pri mulčovaní pilinami?
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Mulčovanie pilinami využíva mnoho záhradkárov. Zlepšuje kvalitu pôdy, zabraňuje rastu burín a chráni vaše rastliny. Aby však priniesla želané výhody, musíte vedieť, na čo si dať pri používaní pilín pozor, aby sa nepoškodili plodiny. Zistite, ako správne mulčovať pilinami.

Mulčovanie pilinami – na čo si treba dať pozor?

Pri rozhodovaní o mulčovaní pilinami si musíte uvedomiť, že nie nadarmo sa piliny často označujú ako „zlodeji dusíka“. Je to spôsobené procesom, ktorý prebieha počas ich rozkladu v pôde. Hlavným dôvodom je, že piliny, najmä čerstvé, majú nízky obsah dusíka a zároveň obsahujú uhlík. Preto keď sa začnú rozkladať, pôdne mikroorganizmy zodpovedné za tento proces potrebujú veľké množstvo dusíka, aby mohli účinne rozkladať materiál bohatý na uhlík.

V dôsledku toho mikroorganizmy odoberajú dusík z pôdy a odoberajú ho rastlinám. Tento jav sa nazýva „imobilizácia dusíka“. Imobilizácia znamená, že dusík, ktorý by bol pre rastliny dostupný ako kľúčová živina, je „uväznený“ mikroorganizmami.

To má za následok, že rastliny, ktoré rastú v pôde, do ktorej sa pridali čerstvé piliny, môžu neskôr trpieť nedostatkom dusíka. V dôsledku toho sa ich rast oslabí, listy začnú žltnúť a nepriamo to môže viesť až k úhynu rastlín.

Aby ste tomu zabránili, odporúča sa piliny pred použitím kompostovať. Takto spotrebujú dusík, ktorý sa ešte nachádza v komposte. Pridajte do substrátu spolu s pilinami dusíkaté hnojivá.

Do substrátu spolu s pilinami pridajte dusíkaté hnojivá.
Foto: shutterstock/FotoDuets

Aké piliny zvoliť na mulčovanie a pre ktoré rastliny ich použiť?

Musíte poznať rozdiely medzi rôznymi druhmi pilín z rôznych stromov a kríkov. To vám tiež pomôže uvedomiť si, pre ktoré rastliny ich použiť, aby na ne dobre reagovali.

Okrem iných sú to piliny z listnatých stromov, napr. z duba alebo javora. Obsahujú chemické látky, ako sú fenoly alebo triesloviny, ktoré môžu brzdiť rast rastlín. Preto by ste ich pred použitím mali kompostovať aspoň štyri mesiace, aby sa tieto zlúčeniny neutralizovali.

Keďže piliny z listnatých stromov mierne okysľujú pôdu, sú ideálne pre druhy, ktoré znášajú mierne kyslé podmienky, ale potrebujú hnojenie dusíkom. Tým sa zabráni vyčerpaniu pôdy. Príkladom rastlín, ktoré možno mulčovať týmito pilinami, sú ovocné kríky, napríklad maliny. Prospešné sú aj jednoročné kvety a koreňová zelenina.

Naopak, s pilinami z ihličnatých stromov, ako je smrek alebo borovica, je z hľadiska škodlivých látok menší problém. Aj tie však môžete kompostovať. Keďže tieto piliny silne okysľujú pôdu, sú ideálnou voľbou na mulčovanie kyslomilných rastlín.

Mulč sa oplatí doplniť dusíkatým hnojivom, ktoré pomôže vašim rastlinám rásť. Medzi rastliny, ktorým prospievajú piliny z ihličnanov, patria čučoriedky, azalky, rododendrony a vresy.

Poznajte rozdiely medzi rôznymi druhmi pilín z rôznych stromov a kríkov.
Foto: shutterstock/larisa Stefanjuk

Prečo používať piliny?

Mulčovanie pilinami je vo vašej záhrade dôležité. Znižuje odparovanie vody z pôdy a poskytuje vám väčšiu kontrolu nad burinou. Rozsypaním vrstvy pilín hrubej asi 6 až 10 cm okolo rastliny vytvoríte bariéru, ktorá chráni pôdu pred nadmerným vysychaním.

To prispeje k tomu, že pôda zostane dlhšie vlhká, čo je prospešné najmä v období sucha. Okrem toho piliny obmedzujú rast burín, pretože blokujú prístup svetla k ich semenám, čím zabraňujú klíčeniu.

Piliny tiež ovplyvňujú a zlepšujú štruktúru pôdy, pretože vďaka svojej pórovitej štruktúre uľahčujú cirkuláciu vzduchu v substráte, čím podporujú rozvoj koreňov rastlín.

Piliny sa môžu používať ako podstielka.
Foto: shutterstock/VVVproduct

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zbieram šišky a zalievam ich vodou. O záhradu sa starám jednoduchým spôsobom a ušetrím veľa peňazí

Mulčovanie levandule kamienkami. Čo sa pri takomto ošetrení používa?


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

4 aktivity, ktoré na jeseň nevynechávam. Na jar susedia žiarlivo sledujú môj trávnik

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Budimir Jevtic). Sviežo zelený a hustý trávnik, ktorý priam vyzýva k tomu, aby ste sa postavili na bosé nohy,…

Vyzerá ako monstera, ale má oveľa menšie požiadavky. Túto krásnu rastlinu zvládne každý

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Felix Santiago Allendes). Táto rastlina je známa svojimi krásnymi listami a originálnymi farbami. Je mimoriadne okrasná a má malé…

Čistý sporák za chvíľu! Budete prekvapení, že ste to ešte nerobili. Všetko, čo potrebujete, je jedlá sóda a ocot

6.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Imagentle). Ako čistiť plynový sporák? Mnoho ľudí túto činnosť odkladá, hoci na ňu nepotrebujeme drahé a agresívne chemikálie. Stačí…

Uteráky voňavé a nadýchané ako obláčik. Stačí naliať niekoľko kvapiek do práčky

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/brizmaker). Sú vaše uteráky tvrdé a nepríjemné na dotyk? Bohužiaľ, môžu stratiť svoju mäkkosť chybami pri praní. Preto sa…

Surfínia sa zasype krásnymi kvetmi aj v decembri. Všetko, čo musíte urobiť, je urobiť túto jedinú vec práve teraz

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Totokzww). Prežije surfínia zimu? Zazimovanie surfínie je úplne možné, ale len málo záhradníkov vie, že rastlina môže kvitnúť aj…

Auto Trendy

VW ID. Buzz Freestyle. Základný špeciálny model s nahým vzhľadom

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nelakované nárazníky a oceľové disky, ale stále takmer 49 999 eur. VW ID. Buz

Audi Q5 2024: Rozmery a batožinový priestor nového nemeckého SUV

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Nové Audi Q5 je dlhé niečo vyše 4,70 metra, má stredne veľký batožinový priestor a pomerne zaoblené tvary.

Maxus eTerron 9: predstavený elektrický pick-up s pohonom všetkých kolies

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - V USA sú elektrické pick-upy súčasťou hlavného biznisu výrobcov elektromobilov, ale v Európe ide o okrajové modely. Teraz však Maxus predstavuje svoj druhý model, eTerron…

Renault oživí ďalšiu legendu. Model 4 bude mať čoskoro premiéru

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Pôvodná verzia tohto mestského vozidla v tvare škatule sa objavila v roku 1961 a vyrábala sa 30 rokov. Teraz chce Renault tento ikonický model obnoviť.…

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov