29.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/David Pimborough).
Ako uskladniť zemiaky v skrini? Aby ste ich udržali dlho čerstvé a jedlé, je dobré si zapamätať niekoľko pravidiel. Nápomocné je aj určité ovocie. Pridajte ho do vrecka a v okamihu zabudnete na zeleninové klíčky.
Kúpili ste zemiaky, hodili ich do skrine a po týždni vyzerajú, akoby z nej chceli samé vyliezť? Bohužiaľ, zle uskladnené zemiaky veľmi rýchlo zmäknú a začnú klíčiť. Ako tomu zabrániť? Nie je to až také ťažké.
Môžu sa zemiaky pokaziť? Áno, a veľmi rýchlo
Správne skladovanie zemiakov je kľúčom k tomu, aby boli dlho jedlé. Najmä preto, že ich často kupujeme viac, ako dokážeme naraz zjesť. Napriek tomu sa mnohí ľudia dopúšťajú chyby, keď ich rýchlo vyhodia do koša. Nehovoriac o tom, že niekedy sa dokonca zdá, že vďaka klíčeniu začnú žiť vlastným životom. Každý aspoň raz videl vtipné meme o zemiaku, ktorý ovládol pivnicu alebo kuchynskú skrinku. Zlomyseľní ľudia tvrdia, že sa pestujú oveľa ľahšie ako akákoľvek pekná rastlina v kvetináči. Čo môžete urobiť, aby sa z nich nestalo klíčiace monštrum?
Ako skladujete zemiaky v skrini? Dôležité sú tri pravidlá: tma, sucho a chlad
Ak skladujete zemiaky doma, najdôležitejšie je poskytnúť im priestor:
- mimo dosahu denného svetla,
- relatívne suché.
Svetlé prostredie aj vlhkosť na ne pôsobia veľmi negatívne. Z tohto dôvodu sa odporúča skladovať ich v pivnici alebo garáži, hoci realita je samozrejme taká, že nie každý ju má. Preto je ideálnym miestom skriňa v predsieni alebo, ak nie je počasie rozmarné, balkón. Ideálne by bolo, keby sa okolitá teplota pohybovala okolo 10 stupňov Celzia. To je jeden z dôvodov, prečo sa neodporúča skladovať zemiaky v kuchyni, kde je pri varení často teplejšie. Keď im zabezpečíte tieto podmienky, môžete si byť istí, že nebudú klíčiť a že ich trvanlivosť bude až šesť mesiacov!
Čo robiť, aby sa zemiaky nepokazili? Použite ovocie
Sú však prípady, keď je kuchyňa jediným miestom, kde môžete zemiaky skladovať. Ak chcete minimalizovať riziko, že sa okamžite pokazia, preložte ich do vrecka, vedra alebo koša a uchovávajte ich mimo zdrojov tepla. Môžete tiež použiť jednoduchý trik, a to pridať k nim niekoľko jabĺk. Takto si udržia dlhšie čerstvosť a dlho nebudú klíčiť. To všetko preto, že jablká produkujú plyn, etylén, ktorý im prospieva.
TIP! Zaujímavé je, že etylén uvoľňovaný jablkami nepriaznivo ovplyvňuje aj iné druhy ovocia a zeleniny, napríklad mrkvu, uhorky, šalát, avokádo, banány, hrušky a paradajky. Preto ich držte ďalej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť, keď sú zemiaky zelené? Predtým, ako ich uvaríte, nezabudnite urobiť jednu vec
Zemiaky som prestala variť vo vode. Našla som chutnejší spôsob. Rodina je do nich blázon
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.