30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandra Anschiz).
Tekvicový koláč je chuť, ktorá sa neodmysliteľne spája s jeseňou. Existuje mnoho receptov, od klasického pečiva až po nezvyčajné kombinácie chutí. Tentoraz navrhujeme jednoduchý nadýchaný a mierne pikantný tekvicový koláč s mascarpone krémom.
Sezóna tekvíc sa práve začína a mnohí ľudia si mädlia ruky a netrpezlivo očakávajú okamih, keď budú môcť siahnuť po tejto zelenine. Hoci sa spája predovšetkým s jedlami, ako sú polievky, zapekané jedla a ňoky, možno z nej pripraviť aj chutné sladkosti.
Tekvicový koláč ideálny nielen na jeseň. Tajomstvo je v koreninách
Dokonalým doplnkom tekvicového koláča sú koreniny. Môžete siahnuť po hotových zmesiach alebo si pripraviť vlastné. Hodiť sa vám bude mažiar alebo mlynček, pretože budete potrebovať mletý klinček. Okrem toho siahnite po povinnej škorici, ako aj muškátovom oriešku, štipke zázvoru a kardamómu. Ak ich nemáte po ruke, postačí vám samotná škorica.
Ako sa robí tekvicový koláč? Skôr ako začnete, pripravte si pyré
Na tekvicový koláč budete potrebovať tekvicové pyré. Najlepšie sa hodí tekvica hokkaido. Rozrežte ju na polovicu, vydlabte semienka a rozdeľte na menšie kúsky. Vložte ju do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 40 – 50 minút, kým nezmäkne. Odstavte, aby vychladla, ale ešte teplú tekvicu oddeľte od šupky, roztlačte vidličkou na hladkú kašu alebo rozmixujte mixérom. Na tento koláč budete potrebovať 1,5 šálky pyré. Zvyšok môžete zamraziť.
- 1 a 1/2 šálky tekvicového pyré,
- 3/4 šálky cukru (najlepšie trstinového),
- 3/4 šálky repkového oleja,
- 2 vajcia (veľkosť M),
- 1 a 3/4 šálky tortovej múky,
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva,
- 3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny,
- 1 čajová lyžička škorice alebo 1 čajová lyžička zmesi korenia,
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry,
- štipka soli.
Mascarpone krém:
- 250 g syra mascarpone
- 250 ml smotany (najmenej 30 %),
- 4-5 lyžíc práškového cukru.
Plech (24×24 cm) vyložte papierom na pečenie. Pyré zmiešame s olejom, cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou, soľou a rozšľahanými vajcami. Do veľkej misy preosejte múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a škoricou alebo korením. Pomaly pridávajte tekvicovú zmes do múky a miešajte stierkou len dovtedy, kým sa prísady nespoja. Nalejte do formy a vložte do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Pečte približne 40 minút alebo kým nie je suchá palička.
V studenej miske vyšľaháme smotanu. Nakoniec pridáme syr mascarpone a práškový cukor. Krémom potrite vrch koláča alebo ním obložte rozpolené tekvicové vrcholy a nakoniec posypte práškovým cukrom. Ozdobte napr. pomarančovou kôrou alebo nasekanými orechmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nevedela som, čo robiť so slivkami a tak vzniklo toto. Chvíľka v rúre a hotovo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.