30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grazyna Kownacka).
Cuketa je výživná zelenina, ktorá môže mať sezónu až do októbra. Mnoho ľudí používa cuketu ako prísadu do gulášov, lečo alebo šalátov všetkého druhu. Zaujímavé je, že sa dá použiť aj pri príprave zaváranín na zimu. O čo konkrétne ide? Odpovedáme.
Šalát z cukety na zimu. Dokonalý doplnok k večeri
Jedným z najlepších receptov s použitím cukety je tento šalát na zimu. Nenáročný recept vám umožní vychutnať si senzačný doplnok k večeri. Oplatí sa pripraviť viac porcií a uskladniť ich v pohároch. S prípravou tejto zaváraniny by si mali poradiť aj tí, ktorí nemajú skúsenosti s varením. Ako si pripraviť cuketu na zimu v pohároch?
Na prípravu šalátu budete potrebovať:
- približne 2-2,5 kg cukety
- približne 450 g červenej papriky
- približne 250 g uhoriek
- približne 3-4 stredne veľké mrkvy
- 200 ml 10 % liehového octu
- 85 g cukru
- čajová lyžička sladkej mletej papriky
- pol čajovej lyžičky kari korenia
Z uvedených ingrediencií by malo vystačiť asi na 6-8 pohárov (v závislosti od ich veľkosti).
- Najprv cukety dôkladne umyte, odstráňte konce a nakrájajte na pomerne tenké plátky. Plátky vložte do misky a posypte ich dvoma polievkovými lyžicami soli. Dobre premiešajte a odložte na približne 1,5 hodiny.
- V tomto čase sa môžete pustiť do prípravy zvyšnej zeleniny. Najprv ju umyte (ošúpte aj mrkvu) a potom ju nakrájajte – mrkvu a uhorky na tenké plátky (hodí sa strúhadlo) a papriku na pásiky. Plátky uhoriek môžete pridať k cukete.
- Po 1,5 hodine by cuketa mala pustiť šťavu, ktorej by ste sa mali pred pokračovaním zbaviť. Potom plátky cukety decentne premiešajte s ostatnou zeleninou.
- Ďalším krokom je príprava pohárov. Najlepšie sú poháre s objemom 500 ml. Každý z nich, vrátane uzáverov, sparujte. Do každej nádoby dajte zeleninovú zmes (mali by ste pripraviť asi 6-8 nádob). V každej nádobe by malo zostať asi 3 cm voľného miesta.
- Teraz sa môžete pustiť do prípravy marinády. Do hrnca nalejte 1 liter vody a pridajte 85 g cukru. Vodu varte, kým sa cukor nerozpustí. Potom prilejte ocot a pridajte papriku a kari korenie. Všetko sa musí variť. Potom môžete začať nalievať marinádu do pohárov, pričom nechajte 1 cm voľného priestoru, ale zároveň ňou zalejte zeleninu vo vnútri. Potom je potrebné poháre uzavrieť a pasterizovať. Najlepšie je uskladniť ich v pivnici alebo v komore.
Čo ďalšie môžete pripraviť z cukety?
Cuketa nie je len vynikajúcou surovinou na prípravu zimných zaváranín. Táto zelenina je vhodná aj na prípravu jedál, ako sú vegetariánske lasagne, krémová polievka alebo lečo. Mnoho ľudí používa cuketu pri grilovaní – buď na špíze s mäsom, alebo grilovanú samostatne.
Zaujímavé je, že niektorí ľudia používajú cukety na prípravu sladkých jedál. Z tejto zeleniny je možné pripraviť cuketový koláč, sladké lievance alebo puding. Okrem toho stojí za to vyskúšať si pripraviť cuketový džem – tento typ prípravy má mimoriadne originálnu chuť, ktorá je vhodná ako príloha k dezertom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.