30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Wiktory).
Lečo je pôvodne typicky maďarské jedlo, ale Slováci si ho tak obľúbili, že vznikla skutočne slovenská variácia tohto pokrmu. Keď sa leto končí, ale paradajky a paprika majú ešte sezónu, pripravujeme lečo, akoby zajtra nemalo byť. Skvelý nápad je uzavrieť toto jedlo do pohárov, aby sme ho mali vždy po ruke. Jedna chyba však môže všetko pokaziť.
Zima je ešte ďaleko, ale už teraz je čas myslieť na chutné obedy pripravené na konzumáciu. Nie je nič lepšie, ako si v chladný, zamračený deň vychutnať chutné letné jedlo. Ako teda pripraviť lečo v pohári, aby vám v pivnici vydržalo niekoľko mesiacov? Dajte si pozor na klobásu. Je všeobecne známe, že lečo bez klobásy neexistuje, ale keď ju pridáte do pokrmu a pasterizujete, môže sa stať, že klobása bola nekvalitná a začala sa kaziť. Je lepšie nehrať sa s ohňom a jedom z klobásy a pridať opečenú klobásu až vtedy, keď chcete lečo na panvici zohriať.
Lečo na zimu v pohároch – musíte urobiť pred jeseňou
Ingrediencie:
- 1 kg papriky,
- 1 kg malinových paradajok,
- 2 stredne veľké cibule,
- 3-4 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, štipľavá a sladká paprika, trochu oregana,
- lyžica masti,
- pred ohrievaním opečená klobása.
Lečo do pohárov – ako ho pripraviť:
- Pripravte si veľký hrniec a rozohrejte v ňom masť. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a orestujeme ju.
- Papriku a paradajky nakrájame na pomerne veľké kocky. Potom ich pridajte do hrnca spolu s cibuľou. Pridajte cesnak prelisovaný cez lis a korenie.
- Lečo varte na miernom ohni za občasného miešania. Keď je zelenina mäkká, dajte ju do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov. Pevne ich uzavrite a vložte do veľkého hrnca. Pasterizujte približne 15 minút.
Keď poháre vychladnú, premiestnite ich na suché a chladné miesto. Najlepšie sa hodí pivnica alebo špajza, ale môže to byť aj kuchynská skrinka. Keď budete chcieť lečo jesť, jednoducho opečte na panvici klobásu alebo slaninu a pridajte do misky. Premiešajte a chvíľu povarte na strednom plameni, aby sa zelenina mohla nasýtiť chuťou mäsa.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Až sa mi zbiehajú sliny. V sezóne do neho pridávam túto zeleninu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.