2.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Anna_Pustynnikova).
Sušené paradajky sa určite nachádzajú vo väčšine slovesnkých chladničiek alebo kuchynských skriniek. Sú vynikajúcim doplnkom šalátov, wrapov, hamburgerov, mäsa a cestovín. Samozrejme, väčšinou ich kupujeme v obchode, ale verím, že po spoznaní tohto receptu sa to zmení. Tu je recept na sušené paradajky miliónkrát lepšie ako tie z regálov v obchode.
Ako pripraviť sušené paradajky, ale tak, aby boli najlepšie na svete a prekonali tie z obchodu? Je to jednoduché – zapnite rúru a je to. No, možno nie celkom. Paradajky sa predsa musia sušiť, nie piecť. Preto sa oplatí pamätať na to, aby ste nechali dvierka pootvorené. Dôležitá je ešte jedna vec, a to olej. Musí byť správne ochutený.
Sušené paradajky – urobte si ich raz a už sa nevrátite k tým kupovaným v obchode
Potrebujete:
- približne 3 kg malých paradajok, najlepšie dužinatých
- 4-5 strúčikov cesnaku
- 1 l olivového oleja
- obľúbené bylinky: oregano, bazalka, tymián
- 3 PL octu, môže byť biely vínny ocot
- soľ (najlepšie hrubá)
Sušené paradajky v olivovom oleji – ako na to
- Opláchnuté paradajky osušte, prekrojte na polovicu a odstráňte tvrdé miesto, na ktorom vyrástli stopky. Neodstraňujte semená ani dužinu. Jemne ich posypte soľou a odložte na niekoľko minút.
- Potom z nich odstráňte prebytočnú vodu.
- Ak máte sušičku ovocia, položte na ňu kúsky paradajok a zapnite ju na stredný výkon. Keď sa paradajky začnú krčiť, zvýšte výkon spotrebiča a sušte ich, kým sa viditeľne nezmenšia a nebudú takmer suché (nesmú však byť úplne vysušené – musia si zachovať určitú mäkkosť).
- Ak však nemáte sušičku ovocia, rovnako dobre poslúži aj rúra. Jednoducho položte kúsky paradajok na plech vystlaný papierom na pečenie a zapnite rúru. Nastavte teplotu na 80 stupňov a sušte paradajky s pootvorenými dvierkami, kým sa pekne nevysušia.
- V hrnci zohrejte olej zmiešaný s olivovým olejom. Pridajte bylinky a cesnak a prehrejte. Olej by mal byť veľmi horúci, ale neprivádzajte ho do varu. Paradajky vložte do pohárov a zalejte ich horúcim olejom. Dbajte na to, aby sa cesnak a bylinky dostali do každej nádoby.
- Potom poháre pevne uzavrite a otočte ich hore dnom, aby sa viečka uzavreli.
- Poháre pevne prikryte hrubou látkou alebo dekou a nechajte úplne vychladnúť.
- Takto pripravené sušené paradajky skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka
Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.