02.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).
Ako pripraviť aromatický tekvicový džem? Vyskúšajte tento recept. Ale pozor! Hrozí, že na zimu vám nič nezostane.
Tekvica je nepochybne kráľovnou jesene. Vieme z nej vyrobiť krásne sezónne dekorácie, no svoj skutočný potenciál ukazuje v kuchyni. Receptov s použitím tekvice je veľa, no jedným z najchutnejších výrobkov, ktoré môžeme z tejto zeleniny pripraviť, je aromatický džem. Tento recept určite vyskúšajte. Je to chuť jesene v pohári.
Tekvicový džem – najlepší recept
Čo potrebujeme na výrobu aromatického domáceho tekvicového džemu? Ten s prídavkom pomaranča okamžite zmizne. Najlepšie je urobiť dve porcie naraz.
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice,
- 3 pomaranče (alebo pohár nepasterizovaného pomarančového džúsu)
- 4 centimetre čerstvého zázvoru,
- 3 klinčeky
- lyžica škorice,
- pol lyžičky mletého kardamónu
- 1,5 šálky cukru
- 1 balenie želírovacieho prášku
Ako urobiť najlepší tekvicový a pomarančový džem?
- Začnite umytím tekvice a ošúpaním jej šupky. Oplatí sa vyzbrojiť sa dobrým nožom alebo škrabkou. Ak sa nechceme trápiť s tvrdou šupkou, najlepšie je zvoliť tekvicu Hokkaido.
- Ošúpanú tekvicu zbavíme dužiny (najlepšie pomocou kovovej lyžice). Potom nakrájajte tekvicu na veľké kocky a vhoďte ju do hrnca.
- Zázvor ošúpeme a nasekáme, pridáme k tekvici. Všetko zalejeme malým množstvom vody tak, aby pokryla suroviny. Varíme, kým tekvica nezmäkne.
- Do hrnca pridajte škoricu, kardamón, klinčeky, cukor a želírovací prášok.
- Z pomaranča vytlačíme šťavu a pridáme ju do vriaceho džemu.
- Hotový džem miešajte, kým nebude hladký a zamatový. V tejto fáze sa oplatí vyskúšať a v prípade potreby dochutiť.
- Horúci džem nalejte do čistých sterilizovaných pohárov. Pevne uzavrite a otočte hore dnom.
Takto pripravený džem môžeme uložiť do špajze alebo do kuchynskej skrinky. Bude perfektným doplnkom k chlebíkom, ale môžeme ho použiť aj na jesenné palacinky či oblátky. Tekvicový džem bude tiež vynikajúcim základom na plnenie jesenného koláča. Hostia budú určite žiadať viac.
Prečo sa oplatí pripraviť tekvicový džem?
Aromatický tekvicový džem nie je len spôsob, ako si dlhšie uchovať svoju obľúbenú jesennú chuť. Tekvica je zelenina bohatá na množstvo ingrediencií, ktoré nemôžu chýbať v našom každodennom jedálničku. Obsahuje vitamíny a antioxidanty, ktoré podporia našu imunitu na jeseň a v zime.
Konzumácia tekvice vďaka obsiahnutým alfa- a betakaroténom dokáže spomaliť procesy starnutia organizmu. Preto sa tekvicu oplatí zaradiť do nášho domáceho jedálnička, a to nielen pre jej jedinečnú chuť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na piškótu, ktorý sa vždy vydarí. Najlepší cukrári používajú tento trik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.