Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty –...

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty – pre milovníkov tradícií a pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni príliš veľa času.

Ako na to? Tu sú dva recepty.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Veľká časť kuchárskych kníh by sa dala len ťažko predstaviť, keby sa z nich odstránili všetky recepty, ktoré vyžadujú použitie paradajkového pretlaku. Je vynikajúcim základom mnohých jedál, najmä tých talianskych. Využite sezónu paradajok a pripravte si vlastný paradajkový pretlak. Každá nádoba bude mať po príchode jesene cenu zlata. Pomocou takéhoto pretlaku môžete pripraviť mnoho chutných omáčok a jedál z jedného hrnca.

Ako pripraviť paradajkový pretlak? Rýchly recept

Začiatok septembra je ideálny čas na prípravu paradajkového pretlaku. Je to vrchol sezóny paradajok, takže sú chutné, šťavnaté a lacné – a ak máte šťastie na vlastný pozemok alebo záhradu, máte paradajky prakticky zadarmo. Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.

Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Prísady na rýchly paradajkový pretlak:

  • 1 kg paradajok
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička cukru alebo medu
  • veľká lyžica olivového oleja
  1. Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny. Môžete ich nechať v šupke a nezbavovať ich semienok – ušetríte si tak veľa práce a času.
  2. Paradajky preložte do hrnca, pridajte ostatné prísady, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa zelenina nezačne rozpadávať. To by malo trvať približne 15 minút.
  3. Keď sú paradajky mäkké, odstráňte hrniec z ohňa. Všetko rozmixujte na hladké pyré a dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Tip: Do tohto rýchleho pretlaku môžete pridať svoje obľúbené korenie – napríklad cesnak, bazalku alebo oregano. Pridá to chuť, ale pyré bude menej univerzálne.

Tradičný paradajkový pretlak

Nasledujúci recept je ideálny, keď máte viac času na prípravu zaváranín na zimu. Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.

paradajkový pretlak
Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Zloženie tradičného paradajkového pretlaku:

  • 4 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká lyžica soli
  • veľká lyžica cukru alebo iného sladidla
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky libečka
  • pol čajovej lyžičky bazalky alebo tymiánu
  1. Začneme prípravou paradajok. Dôkladne ich umyte a zalejte vriacou vodou. Na chvíľu ich odstavte, aby sa sparili.
  2. Paradajky ošúpte a vykrojte z nich tvrdú časť stonky odkiaľ paradajky rástli. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca.
  3. Paradajky zohrievajte na miernom ohni. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Bude to trvať približne 45 minút.
  4. Uvarené paradajky pretlačte cez sito. Vráťte pastu do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a korenie. Dôkladne premiešajte.
  5. Opäť varte na miernom ohni, tentoraz za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu. Čím dlhšie budete pretlak variť, tým bude hustejší.
  6. Horúci pretlak vložte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne zaskrutkujte a nechajte ich hore dnom, aby sa scedili. Najlepšie je zabaliť poháre do teplej deky alebo uteráka, aby sa samovoľne pasterizovali.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode

      Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka


      Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Zabudnite na ryžu a cestoviny. Táto príloha urobí pri večeri hotový rozruch. Obsahuje veľa vlákniny a bielkovín

      22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/Alesia.Bierliezova(). Ak vás už nudia zemiaky a cestoviny, je čas na kulinársku zmenu. Perlový kuskus je jednoduchá príloha, ktorá…

      Palacinky sa opäť pokazili? Pravdepodobne robíte túto častú chybu

      22.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Hoci sa palacinky považujú za jedno z najjednoduchších jedál, môžu byť prekvapivo problematické. Namiesto tenkých a pružných…

      Rýchly koláč, ktorý pripravíte z toho, čo máte v chladničke. Ideálny ku káve

      21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna Shepulova). Premýšľate, čo si rýchlo pripraviť ku káve? Máme pre vás ideálne riešenie. Tento koláč je nielen rýchly…

      Ako sa vyrába vyčistené maslo a čím sa líši od bežného masla? Všetko, čo potrebujete vedieť

      21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Indre Pau). Ako sa vyrába vyčistené maslo a ako ho používate v kuchyni? Takéto maslo sa často objavuje v…

      Majonéza došla a obchody sú zatvorené? Vyrobte si ju sami. Tento recept všetko zachráni

      21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Domáca majonéza je umenie, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti a dôslednosti. Chuť, ktorú získate, však odmení každú…

      Auto Trendy

      Elon Musk mal pravdu: Globálna energetická kríza je tu a nikto na ňu nie je pripravený

      23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Len pred rokom Elon Musk varoval svet pred nezvládnuteľnou energetickou krízou, ktorej hlavnou príčinou mala byť rýchlo rastúca umelá inteligencia a elektromobily. Jeho slová sa…

      Nová Lada Iskra ako kombík: Šokuje batožinový priestor a poteší detailmi

      23.4.2025 Redakcia Auto trendy - Lada prichádza s ďalším prekvapením! Nový kombík Iskra láka motoristov nielen na nízku cenu, ale aj na praktické detaily, ktoré už na modernom trhu vidíme…

      Pravidlá, o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli! Čo je zakázané robiť za volantom vozidla

      22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Po celom svete existujú bizarné dopravné pravidlá. Niektorí si z nich robia srandu, iní ich schvaľujú a veria, že pomáhajú predchádzať nepríjemným situáciám či dokonca…

      Opustené Fisker Ocean pri ceste: Luxusné autá teraz v aukciách za smiešne ceny

      22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bývalý sen o luxusných elektromobiloch sa zmenil na nočnú moru. Skrachovaná automobilka Henrik Fisker zanechala na cestách vo Veľkej Británii desiatky nových áut, ktoré nikto…

      Tankovanie motorky: Malá chyba, veľký problém!

      22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tankovanie motorky môže na prvý pohľad pôsobiť ako rutinná záležitosť, no skrýva v sebe množstvo nástrah. Jedna malá nepozornosť či ignorovanie pravidiel na čerpacej stanici…

      Pravidlo pravej ruky zachraňuje životy: Ako správne vytvoriť záchranársku uličku

      22.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si situáciu: Stojíte v dlhej kolóne áut, keď zrazu počujete zvuk sirény záchranárskeho vozidla. Viete, kam máte uhnúť? Podľa prieskumov až tretina vodičov netuší,…

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov