Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Paradajkový pretlak – nesmie chýbať v žiadnej kuchyni. Ako si ho pripravíte doma?

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty –...

3.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek).

Paradajkový pretlak je súčasťou mnohých chutných jedál. Využite sezónu paradajok a pripravte si ho doma. Ako na to? Tu sú dva recepty – pre milovníkov tradícií a pre tých, ktorí nechcú tráviť v kuchyni príliš veľa času.

Ako na to? Tu sú dva recepty.
Foto: shutterstock/PawelKacperek

Veľká časť kuchárskych kníh by sa dala len ťažko predstaviť, keby sa z nich odstránili všetky recepty, ktoré vyžadujú použitie paradajkového pretlaku. Je vynikajúcim základom mnohých jedál, najmä tých talianskych. Využite sezónu paradajok a pripravte si vlastný paradajkový pretlak. Každá nádoba bude mať po príchode jesene cenu zlata. Pomocou takéhoto pretlaku môžete pripraviť mnoho chutných omáčok a jedál z jedného hrnca.

Ako pripraviť paradajkový pretlak? Rýchly recept

Začiatok septembra je ideálny čas na prípravu paradajkového pretlaku. Je to vrchol sezóny paradajok, takže sú chutné, šťavnaté a lacné – a ak máte šťastie na vlastný pozemok alebo záhradu, máte paradajky prakticky zadarmo. Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.

Ako z paradajok pripraviť pretlak? Tu je rýchly recept.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Prísady na rýchly paradajkový pretlak:

  • 1 kg paradajok
  • čajová lyžička soli
  • čajová lyžička cukru alebo medu
  • veľká lyžica olivového oleja
  1. Paradajky umyte a nakrájajte na štvrtiny. Môžete ich nechať v šupke a nezbavovať ich semienok – ušetríte si tak veľa práce a času.
  2. Paradajky preložte do hrnca, pridajte ostatné prísady, premiešajte a varte na miernom ohni, kým sa zelenina nezačne rozpadávať. To by malo trvať približne 15 minút.
  3. Keď sú paradajky mäkké, odstráňte hrniec z ohňa. Všetko rozmixujte na hladké pyré a dajte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Tip: Do tohto rýchleho pretlaku môžete pridať svoje obľúbené korenie – napríklad cesnak, bazalku alebo oregano. Pridá to chuť, ale pyré bude menej univerzálne.

Tradičný paradajkový pretlak

Nasledujúci recept je ideálny, keď máte viac času na prípravu zaváranín na zimu. Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.

paradajkový pretlak
Tento paradajkový pretlak bude chutný a aromatický.
Foto: shutterstock/Sea Wave

Zloženie tradičného paradajkového pretlaku:

  • 4 kg zrelých paradajok
  • 1 veľká lyžica soli
  • veľká lyžica cukru alebo iného sladidla
  • 4 veľké strúčiky cesnaku
  • 3 vetvičky libečka
  • pol čajovej lyžičky bazalky alebo tymiánu
  1. Začneme prípravou paradajok. Dôkladne ich umyte a zalejte vriacou vodou. Na chvíľu ich odstavte, aby sa sparili.
  2. Paradajky ošúpte a vykrojte z nich tvrdú časť stonky odkiaľ paradajky rástli. Nakrájajte ich na menšie kúsky a vložte do hrnca.
  3. Paradajky zohrievajte na miernom ohni. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. Bude to trvať približne 45 minút.
  4. Uvarené paradajky pretlačte cez sito. Vráťte pastu do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a korenie. Dôkladne premiešajte.
  5. Opäť varte na miernom ohni, tentoraz za stáleho miešania, kým zmes nedosiahne požadovanú konzistenciu. Čím dlhšie budete pretlak variť, tým bude hustejší.
  6. Horúci pretlak vložte do sterilizovaných pohárov. Poháre pevne zaskrutkujte a nechajte ich hore dnom, aby sa scedili. Najlepšie je zabaliť poháre do teplej deky alebo uteráka, aby sa samovoľne pasterizovali.

      Redakcia Vášeň v tebe.

      Súvisiace články:

      Ako sa pripravujú sušené paradajky? Uložte si tento recept a nepreplácajte v obchode

      Nakrájajte ich na štvrtiny a uvarte. Tento domáci kečup presvedčí aj jeho najväčšieho nejedáka


      Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


      Varovanie

      Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



      Odporúčame

      Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

      22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

      Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

      22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

      Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

      22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

      Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

      22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

      Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

      22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

      Auto Trendy

      120 000 zamestnancov čaká na verdikt: Budú platy znížené už tento rok?

      23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Svetlá v rokovacej sále zostali rozsvietené do neskorého večera, keď Volkswagen a IG Metall, dominantný nemecký odborový zväz pracovníkov v kovopriemysle, pokračovali v intenzívnych rokovaniach…

      Kia EV9 GT oficiálne predstavená s výkonom viac ako 500 koní a až 7 miestami na sedenie

      23.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vrchol ponuky elektrických modelov značky Kia dostal novú verziu. EV9 GT je najvýkonnejší variant veľkého SUV. Kia EV9 GT oficiálne predstav

      SUV, ktoré zmení vaše očakávania: Spoznajte hybridnú RAV4, ktorá nepotrebuje zásuvku!

      23.11.2024 Redakcia Auto trendy - V dobe, keď elektrifikácia automobilov získava v Európe takmer povinný charakter, hybridné modely od Toyoty sa stali mimoriadne populárnymi. Jedným z dôvodov ich úspechu je…

      Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

      22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

      Citroën 2025: Všetky pripravované modely

      22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

      Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

      22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

      Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

      Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
      Nemám nad 18 rokov